21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Tommy Krångh tolkar Måns Zelmerlöws låt.

Tommy Krångh tolkar Måns Zelmerlöws låt.

Publicerad 18 mars 2015 07:00 - Uppdaterad 20 mars 2015 13:14

Teckenspråks-tolkarna tar världen med storm

De fem teckenspråkstolkarna som tolkade finalen av Melodifestivalen i lördags - och framförallt gestaltade låtarna med stor inlevelse i sändningen i SVT24 - lyfts nu till skyarna. Inte bara i sociala medier, utan i medier över hela världen.

De fyra teckenspråkstolkarna Matilda Bergman, Helena Wästborn, Romel Belcher och Tommy Krångh turades om att gestalta bidragen under årets festival.

Mellan låtarna teckensspråkstolkade Eva Håkansson programledarna, men under själva numren var det frågan om gestaltning.

Något som gjort succé på nätet där miljoner nu har sett klippen där de med tecken, mimik och hela kroppen visar vad tävlingsbidragen handlar om.

De omtumlande dagarna

Håkan Björklund, projektledare för Nyheter och tillgänglighet på teckenspråk, skriver om dagarna efter finalen:

"Det har varit några omtumlande dagar efter Melodifestivalens final. Visst hade vi hoppats på uppmärksamhet och respons för vår teckenspråksgestaltning i SVT24 men ingen kunde ens drömma om det som nu är en verklighet.

Klippen toppar listor överallt får jag information om. I SVT Play, över 5 miljoner visningar via en sida på Facebook, i Youtube, via twitter och svenska och internationella medier som har rapporterat om gestaltningen. Det är en smått overklig känsla.

Matilda Begman

Matilda Begman

Men vad betyder då all uppmärksamhet?

Den frågan har funnits med mig ända sedan jag såg twitterflödet ta fart under sändningen och började förstå vad som var på väg att hända.

För teckenspråket och för demokrati och gemenskap i samhället betyder det mycket. Det skapar en nyfikenhet och intresse och även en förståelse för varandras olikheter. Uppmärksamheten är också ett bevis på att mångfald berikar.

Romel Belcher

Visuellt språk i broadcast

Inget annat bolag har kunnat göra det SVT stod för i lördags. Det är jag övertygad om.

Att vilja satsa på och visa en musikfestival tillsammans med visuellt språk i broadcast och förena nära 4 miljoner tittare i den fantastiska folkfest Melodifestivalen är. Det är mod och som vår programchef Christina Ågren skrev till oss – det bidrar till ett inkluderande samhälle, det är äkta Public Service.

Helena Wästborn

Helena Wästborn

Tack!

Så från oss på SVT Teckenspråk; ett stort tack till alla er som i stort och smått hjälpt oss att göra teckenspråksgestaltningen av Melodifestivalen möjlig.

Jag känner inte minst en stor stolthet över det lilla men otroligt duktiga team som genomförde sändningen ifrån SVT Örebro i lördags.

Scenen är er."

Tommy Krångh

Tommy Krångh

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

23 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör