13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

(foto: SVT)

Publicerad 18 mars 2015 15:17 - Uppdaterad 20 mars 2015 13:14

Överbelastning orsak till app-haveriet

Under lördagens Melodifestivalfinal slutade appen att fungera cirka en halvtimme in i programmet. Nu visar utredningen att problemen orsakades av en överbelastning i systemet.

Den första initiala analysen från SVT:s leverantörer tydde på att det kunde vara en attack. Nu pekar allt på en överbelastning i en del i systemet – lastbalanseraren. Det skedde en missbedömning av intensiteten som senare ledde till överbelastning.

– Eftersom röstningen i Melodifestivalen är så viktig så hade vi dimensionerat för att klara extremt hög belastning och intensitet. Trots det så räckte det inte. Lastbalanseraren hos vår underleverantör klarade inte den ackumulerade intensiteten, säger Hans G Andersson, programchef SVTi.

Hjärtrösterna plockades bort

Felet upptäcktes i övervakningen på plats. Plötsligt såg det ut som om det kom in väldigt mycket färre röster än förväntat. I samma stund slutade appen att fungera.

Men det som egentligen hade hänt var att den totala röstningen och den höga intensiteten hade överbelastat systemet.

"Otroligt besviken"

Jag är otroligt besviken och det här får inte hända. Men när det nu hände är jag tacksam över att vi hade en så tydlig vinnare och så lång tid kvar att rösta med telefon och sms. Röstningen är vår största trovärdighetsfråga och när jag insåg att appen inte fungerade som den skulle fattade vi ett snabbt beslut och nollställde alla hjärtröster. Mitt i allt det här är vi trots allt glada över det engagemang som appen har skapat, säger Christel Tholse Willers.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör