9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Wiener Stadthalle

Wiener Stadthalle blir årets ESC-arena. Nu är arbetet i full gång för att få allt klart till i mitten av maj.

Publicerad 16 mars 2015 07:00 - Uppdaterad 17 mars 2015 06:54

Nu laddar Wien för ESC 2015

Nu dröjer det inte länge förrän scenbyggarna och ORF:s andra produktionsgrupper intar Stadthalle för att förbereda årets Eurovision Song Contest i Wien i Österrike.

Vipåtvs reporter besökte ORF i Wien för att se hur arbetet går och vad som kommer att hända i maj.

Redan nu i mars arbetar ett 60-tal personer på Österrikes PS-bolag ORF heltid med att förbereda den stora musikfesten i maj. På sjätte våningen i ett anonymt kontorshus vid Storchengasse i Wiens 15:e bezirk ligger ESC-redaktionen.

– Men vi kommer så småningom att flytta till lokaler i arenan Stadthalle, förklarar Julia Zangerl på pressavdelningen.

Den 7 april är dagen då ORF tar hallen i anspråk, 42 dagar före det är skarpt läge för den första semifinalen.

Edgar Böhm

Inför sitt livs utmaning – Edgar Böhm, exekutiv producent för ESC 2015. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

– Vi övervägde olika arenor runt om i Österrike men valet föll till slut på gamla Wiener Stadthalle, inte minst för att det är den enda arenan i Österrike där det finns plats för greenroom inne i själva hallen, förklarar Edgar Böhm som är exekutiv producent för ESC 2015 och i vardagslag chef för ORF:s nöjesavdelning sen 16 år.

Trodde på seger

Redan innan Conchita Wurst vann i Köpenhamn i maj i fjol fanns en mental beredskap inom ORF på att få arrangera tävlingen 2015.

– Under de senaste 45-50 åren hade vi i Österrike som bäst kommit femma i tävlingen. Allt eftersom finalen närmade sig började vi mer och mer förstå att det faktiskt kunde bli vår tur, säger Roman Horacek som i fjol var pressansvarig för det framgångsrika österrikiska deltagandet i ESC och som efter segern utsågs till presschef för ESC 2015.

ESC

ESC-redaktionen är ännu några veckor inrymd i ett anonymt kontorshus i Wien. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

1966 och 2014

Österrike vann överlägset ESC då Udo Jürgens sjöng ”Merci Cherie i Luxemburg år 1966, samma år som Sverige kom 2:a med ”Nygammal vals”. Men sedan uteblev de stora framgångarna för det musikhistoriska landet ända tills Österrike reste sig som en fågel fenix och Conchita slog världen med häpnad 2014.

– Vi började genast att arbeta med 2015 års tävling och redan i juni 2014 hade vi ett ”Core team” på plats för att inom olika områden börja planera det som nu händer i maj, säger Edgar Böhm.

Brobyggande har ORF valt till tema

Brobyggande har ORF valt till tema för ESC 2015. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Brobyggartema

Flera tusen personer kommer att vara engagerade i ESC-produktionen på olika sätt, bland annat 800 frivilliga. På flera områden köper ORF in tjänster från andra länder.

­– Vi har bland annat anlitat den välkände Al Gurton i London som ljusdesigner och tysken Florian Wieder ansvarar för scenutformningen (vilket han gjorde även i Düsseldorf 2011 och Baku 2012), berättar Edgar Böhm.

Exakt hur lösningarna kommer att se ut får världen skåda i maj men Edgar Böhm tar fasta på det uttryck som gjorts till slagord och ledstjärna för OSC 2015 – Building Bridges.

– Det kommer att märkas att Österrike är det klassiska musiklandet, samtidigt som vi framförallt vill berätta historien om Österrike idag, ett tolerant land som försöker välkomna alla.

Marion Reikl

Marion Reikl är en i staben kring producenten Edgar Böhm. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Australien i Austria

Nåväl, en Eurovision Song Contest handlar ju förstås inte bara om värdlandets upplägg och presentation utan allra mest om alla de deltagande ländernas bidrag. Helt nytt för i år är att Australien bjudits in för att delta.

– Vi hade ursprungligen 39 deltagande länder men ville så gärna ha 40. Därför kom vi på idén att Australien skulle kunna vara med, som en engångsföreteelse nu när ESC firar 60 år. ESC har i flera decennier sänts även i Australien och är väldigt populärt där trots att sändningen där borta infaller en tidig söndagmorgon, säger Edgar Böhm.

Australien sänder sångaren Guy Sebastian att representera landet i Wien men vilken melodin blir har ännu inte meddelats. Australien kommer att slippa kvalificera sig i semifinaler utan går, liksom de stora europeiska länderna, direkt till final.

Framför Wiens rådhus ska Eurovision Village placeras

Framför Wiens rådhus ska Eurovision Village placeras och 10 000 kunna se ESC på storskärmar. (Fotomontage: ORF)

Kringarrangemang

Liksom de senaste åren i bl a Malmö och Köpenhamn blir det en ”Eurovision Village” i Wien. Platsen framför Wiens monumentala rådhus ska bli den stora träffpunkten för alla schlagermusikälskare under ESC-veckan.

– Det ska finnas plats för cirka 10 000 människor att se sändningarna från Stadthalle. Jag hoppas att det kommer så många, skrattar Edgar Böhm.

ESC:s nedräkningspelare är placerad invid Wiens 150årsfirande paradgata Ringstrasse

ESC:s nedräkningspelare är placerad invid Wiens 150-årsfirande paradgata Ringstrasse (Foto: Günther Pilchkostner/ORF)

För de olika deltagarländernas delegationer samt journalister och andra inbjudna blir det som vanligt Euroclub – i Wien kommer den att inrymmas i ett av stadens klassiska bryggerier, Ottakringer, och är öppen från 17 maj och fram tills det att efterfesten är slut, sannolikt på morgonen den 24 maj.

Bungyjump och kockkurser

Inte bara ORF vill ta hand om alla artister och andra delegater som kommer till ESC. Även Wiens stad och dess turistorganisation laddar upp med olika arrangemang.

Nikolas Gräser

Nikolas Gräser på Wiener-Tourismus hoppas på att ESC ska addera en ny bild av Wien. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

– Vi kommer att erbjuda allt från bungyjump från Donau-tornet till kurser i matlagning med stjärnkockar. Det är över 100 olika aktiviteter vi erbjuder och jag tror inte någon annan ESC-värdstad i historien kan mäta sig med oss i det här avseendet, säger Nikolas Gräser, ansvarig för ESC-kommunikation på Wiener-Tourismus.

– ESC kommer att hjälpa oss med att internationellt bygga en bild av Wien som inte bara den gamla huvudstaden i ett imperium utan också en vibrerande och multikulturell metropol i nutiden, hoppas Gräser.

Programledarna Mirjam Weichselbraun, Conchita Wurst, Alice Tumler och Arabella Kiesbauer.

Programledarna Mirjam Weichselbraun, Conchita Wurst, Alice Tumler och Arabella Kiesbauer. (Foto: ORF)

ESC-producenten Edgar Böhm

ESC-producenten Edgar Böhm är en av de mest välkända profilerna inom ORF. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Fakta ESC 2015:

  • Semifinaler 19 och 21 maj
  • Final 23 maj
  • Plats: Stadthalle Wien
  • Budget: 25 miljoner euro
  • Programledare: Mirjam Weichselbraun, Alice Tumler och Arabella Kiesbauer
  • ”Green roomhost” Conchita Wurst

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör