15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Text-tv

Publicerad 11 mars 2015 12:43 - Uppdaterad 17 mars 2015 06:53

SVT fortsätter med Text-TV

För närvarande planeras inga förändringar i SVT:s text-tv-tjänst. Det säger Olov Carlsson, Nyhetsdivisionens chef efter TV4:s besked att kanalen nu stänger sin Text-TV.

Olov Carlsson

Olov Carlsson

Det var i måndags som TV4 meddelade att dess text-tv-tjänst stängs senare i vår. Som orsak angavs att verksamheten går med förlust.

– Även SVT kan just nu se en viss vikande trend för text-tv hos publiken, men fortfarande använder 28 procent av svenskarna i åldrarna 9-99 år text-tv varje vecka, många av dessa använder tjänsten dagligen – det måste ändå betraktas som ett fortsatt starkt genomslag, säger Olov Carlsson

Vilka förändringar kan eventuellt väntas så småningom?

- Det är klart att text-tv liksom alla andra traditionella medier, inklusive traditionell TV, fortsatt är under press från internet och nyare plattformar. Däremot kan vi ju se att text-tv fungerar väldigt bra även på svt.selänk till annan webbplats och i mobilen. Vissa sidor har ju en närmast mytiskt genomslag hos delar av publiken som sidan 100 eller sportresultatsidan 377. Så länge som vi kan se att text-tv ändå är så pass populärt som det ändå fortsatt är kommer vi fortsätta jobba mot den publiken.

Text-TV har spelat ut sin roll, menar TV4. Håller du med om det?

– Vad jag kan förstå har TV4 fattat sitt beslut på grund av att deras intäkter från text-tv kraftigt minskat. Det visar snarare på den press andra medieföretag idag är under och att den typen av kommersiell marknad förflyttat sig till nya digitala plattformar. Det är svårt att argumentera mot TV4:s beslut mot den bakgrunden. SVT:s text-tv har alltid varit fokuserad på redaktörsdriven journalistik och snabb nyhetsleverans. Som sådan publicistisk plattform har text-tv länge varit en viktig publiceringsyta för SVT och kommer fortsätta vara det för delar av publiken, säger Olov Carlsson.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör