13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Nyfikna nyhetsjägare – fr.v  Ida Andersson, Erik Alfredsson och Emma Eriksson.

Nyfikna nyhetsjägare – fr v Ida Andersson, Erik Alfredsson och Emma Eriksson. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 10 mars 2015 07:00 - Uppdaterad 11 mars 2015 12:44

Med sikte på att sätta agendan

De nya regionalnyheternas uppskjutna premiär närmar sig. Ute på redaktionerna har man till stor del redan börjat arbeta efter de nya ledstjärnor som ska säkra att SVT:s nyheter även i fortsättningen är angelägna för de flesta i Sverige.

Inte minst i TV-huset i Växjö.

Den 10 april sänds sista Smålandsnytt. Efter 32 år som hela Smålands enda dagliga nyhetsmedium går programmet i graven. Den 12 april börjar i stället SVT Nyheter Småland, ett av de 21 nya varumärkena som i framtiden ska ge publiken regionala nyheter.

Smålandsnytt blir den 12 april SVT Nyheter Småland.

Smålandsnytt blir den 12 april SVT Nyheter Småland.

Men hela Småland ingår inte i SVT Nyheter Småland utan Jönköpings län avskiljs nu och SVT Nyheter Jönköping kommer att höra till PO Väst, medan Småland (alltså Kronobergs och Kalmar län) hör till PO Syd, (PO står för Publicistiskt Område).

– Vi kommer ibland ändå att köra nyheter från Jönköping i vår sändning och Jönköping kommer säkert att köra en del från vårt område, tror Lotta Orstadius, fortfarande chef för Smålandsnytt och blivande chef för SVT Nyheter Småland.

Lotta Orstadius,  chef för Smålandsnytt

– Vi ska vara agendasättande, säger redaktionschef Lotta Orstadius.

Satsning på långsiktig planering

Nu väntar för Växjös del i stället ett nära samarbete med SVT Nyheter Skåne, SVT Nyheter Helsingborg och SVT Nyheter Blekinge. Sen ett par veckor tillbaka har PO Syd börjat tillämpa det nya ”möteshjul” som är en mycket viktig del i hur den nya nyhetsorganisationen ska fungera på de 21 redaktionerna..

– Vi frågade alla som jobbar med regionalnyheter vad de framförallt saknar och det var inte minst långsiktig planering, säger Lotta Orstadius som förutom sitt redaktionschefsjobb i Växjö även varit ledare för ”Arbetssätt insamling” – ett av delprojekten i den stora regionala omgörningen.

På Smålandsnytts redaktion väntar man ivrigt på den 12 april

På Smålandsnytts redaktion väntar man ivrigt på den 12 april.

Möteshjulet är just till för den långsiktiga planeringen, ett verktyg för att hitta ämnen och nyheter som berör publiken och som ska ge personalen tid för exempelvis research, nätverkande med andra SVT-redaktioner och planering av hur, när och var en nyhetssatsning ska publiceras.

– Vår journalistik ska vara agendasättande och då är det helt nödvändigt både med bra planering och att det finns ett utvecklat samarbete mellan SVT Nyheters olika redaktioner, förklarar Lotta.

Viktiga tisdagsmöten

I möteshjulet ingår bland annat ett tematiskt idémöte varje tisdagsmorgon där alla redaktionsmedlemmar på respektive ort har möjlighet att diskutera och föreslå nyhetssatsningar – sådana som kan bidra till att sätta agendan.

Efter idémötet följer varje tisdag förmiddag ett PO-möte som leds av nyhetschefen i respektive område och med områdets alla redaktionsledningar uppkopplade på videolänk. Där utbyts varje redaktions idéer och man diskuterar hur man kan samordna och nätverka över gränserna.

– Här i Syd kallar vi detta möte för Nyhetsråd, berättar Lotta.

SVT:s  lokaler på Teleborg i Växjö.

SVT:s lokaler på Teleborg i Växjö. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

På onsdagen är det dags för nyhetscheferna i Syd, Väst, Öst och Nord att inte bara möta varann på videolänk utan även Nyheternas chefer i Stockholm – broadcast, online och  sport.

– Där samlas all information upp och där fattas besluten om stora publicistiska satsningar, förklarar Lotta Orstadius.

Idéutbyte via videolänk

När Vipåtv besöker SVT:s fina lokaler på Teleborg i Växjö ska redaktionschefen Lotta Orstadius och planeringsredaktören Emma Eriksson just koppla upp sig i tisdagens nyhetsrådsmöte.

I Malmö sitter normalt nyhetschefen och en av redaktörerna för Syd och redaktionschefen för Skåne och deltar i nyhetsrådet men just denna tisdag är det skollovstider och ingen från Malmö finns på plats. Däremot dyker SVT Nyheter Blekinges redaktionschef Mattias Christiansson upp på videolänken.

Nyhetsrådsmöte Syd:  I Växjö sitter Emma Eriksson och Lotta Orstadius och konfererar med Mattias Christensson i Karlskrona.

Nyhetsrådsmöte Syd: I Växjö sitter Emma Eriksson och Lotta Orstadius och konfererar med Mattias Christensson i Karlskrona. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

– Vi funderar på att närmare titta på EU-migranterna som tigger. Hur mycket ligger det egentligen i att de betalar för sina platser. Det är ju ett svårt ämne som vi borde hjälpas åt med.

Frågan diskuteras en stund innan Lotta och Emma berättar för Mattias i Karlskrona att Smålandsnytt satsar på ett tema som de kallar ”Pendlarliv”.

– Många i Sydsverige har synpunkter på miljön på tågen som de pendlar med. Dörrar som inte fungerar, trasiga toaletter och smutsiga säten. Här tänker vi satsa med hjälp av publiken – många varje dag med tågen och kan bidra med bilder, filmsnuttar och vittnesmål hur det verkligen är att pendla, säger Emma Eriksson.

Planeringsredaktör Emma Eriksson

Planeringsredaktör Emma Eriksson.

Medskapande naturligt

Och att få publiken i olika åldrar med sig, både som nyhetskonsumenter på de olika plattformarna och som medskapare av den bild av det som händer i respektive område är en uttalad ambition i nya SVT Nyheter.

Redaktionerna hoppas ännu mer än idag få tips och bidrag, åsikter och annan input via olika sociala medier.

– Det viktiga är ju att vi får spridning av våra nyheter. Då måste man idag mer än någonsin vara angelägen och engagera, förklarar Cecilia Broke, redaktör som går en särskild utbildning som är inriktad på att göra medarbetarna mer motiverade att arbeta med sociala medier.

Programledaren Niklas Sjögren

Programledaren Niklas Sjögren hoppas mycket på den regionala omgörningen. Danijel Ivic, produktionskoordinator, i bakgrunden. (foto: Mats Carlsson-Lénart)

På Smålandsnytt känner medarbetarna att redaktionen ligger lite före de flesta andra regionalprogram gällande onlinetänk och medskapande. Därför finns en viss oro för vad som händer i den nya världen med det som byggts upp inom den gamla organisationen.

– Vi vet inte riktigt hur det blir med webben, exempelvis hur mycket resurser som ska satsas på den och vad de nya onlinespecialisterna i varje område ska göra. Jag är inte övertygad om att det nya blir bättre, säger reportern Ida Andersson.

Programledaren (och tidigare asienkorren) Niklas Sjögren menar att man måste vänta och se hur det kommer att fungera efter den 11 april.

– Upplägget är i varje fall bra tänkt och det är väldigt positivt att vi nu frigör resurser till egen journalistik.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör