13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Paraboler

SVT Fastighet förstärker nu väggarna i TV-huset eftersom parabolparken på taket skapar spänningar i huset. (foto: Marika Ireblad)

Publicerad 9 mars 2015 07:00 - Uppdaterad 11 mars 2015 11:20

TV-huset förstärks för att klara parabolers vindfång

SVT Fastighet har förstärkt TV-huset i Stockholm då man upptäckt att parabolparken på taket utsätter fastigheten för belastningar när det blåser.

Förstärkningen av TV-husets vindsvåning är precis avslutad och nu har delar av T22-korridoren utrymts för att man ska påbörja ett förstärkningsarbete denna vecka.

- Det vi har gjort är förstärkningar av fastigheten "i sidled" med så kallade snedsträvor, berättar John Holmqvist, chef för SVT Fastighet.

Arbetet med förstärkningen har pågått i ett halvår på TV-husets vind under parabolerna, och det arbetet är nu avslutat.

Måndagen den 9 mars börjar fas två med att förstärka T22-korridoren med snedsträvor och därför har ett antal rum i T22-korridoren, som är närmast Kontorshuset, utrymts.

Förstärkningsarbetet som görs är en permanent åtgärd för att stärka husets konstruktion.

John Holmqvist

John Holmqvist, chef SVT Fastighet, visar på skissen var problemet i TV-huset i Stockholm är. (foto: Marika Ireblad)

Kommer inte att blåsa ner

Om man inte hade vidtagit denna åtgärd, vad hade hänt?

- Fastigheten hade kunnat skadas, t ex genom vattenläckage i trasiga rör eller elfel på grund av skador på elledningar, säger John Holmqvist.

Men att parabolerna skulle kunna blåsa omkull eller trilla ner genom taket, som rykten gjort gällande, kan han försäkra inte kommer att hända.

Allt är stabilt, men det har bildats sprickor i den delen av TV-huset som är byggd 1967 och nu nästan 50 år gammal.

- Gamla hus måste hållas efter och det är det vi har gjort, säger han. Vi har gjort fastighetsförstärkande åtgärder tillsammans med konstruktörerna som beräknat hållfastigheten på konstruktionen, säger John Holmqvist.

Blir som stora segel

Problemet med spänningar i huset på grund av de stora parabolerna har funnits länge. När det blåser hårt blir parabolerna som stora segel, men problemet blev mer markant i höstas när en ny parabol sattes upp på taket.

- Ju fler saker som sätts upp på taket, desto större tryck blir det förstås på huset, säger Monika Johansson, byggprojektledare på SVT Fastighet och ansvarig för projektet.

T22-korridoren

Korridoren T22 i TV-huset där rum har tömts för att man ska kunna förstärka väggarna. (foto: Marika Ireblad)

Två månaders jobb

Eftersom valredaktionen satt i lokalerna i T22 så fick man vänta till efter valet innan förstärkningsarbetet kunde inledas där.

- Arbetet som börjar denna vecka berör sammanlagt sex rum i T22-korridoren. Vi kommer att riva väggar, bygga in diagonala stag och sedan bygga nya väggar utanpå, berättar Monika Johansson.

- Vid påsk ska de första rummen vara klara, sedan tar vi rummen längre ner i T22-korridoren och om två månader beräknas allt arbete vara slutfört, säger hon.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör