15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
VD Hanna Stjärne intervjuas på Mediedagarna av Ann-Britt Ryd Pettersson.

VD Hanna Stjärne intervjuas på Mediedagarna av Ann-Britt Ryd Pettersson.

Publicerad 6 mars 2015 07:00 - Uppdaterad 11 mars 2015 11:20

Hanna Stjärne: - Viktigt göra program om relationer och känslor

På Mediedagarna i Göteborg intervjuades VD Hanna Stjärne av Ann-Britt Ryd Pettersson om sina första veckor på SVT, utmaningar som SVT står inför och kritik som framförts mot bl a nya SVT-serien Under samma tak.

SVT har kritiserats i veckan i bl a DN och Expressen för nya serien Under samma tak som kritikerna inte tycker håller tillräcklig hög kvalitet för att vara ett public service-program. Vad svarar du på det?

- Varför är det provocerande att följa människor i vardagsreality? Jag tycker det är viktigt att känslor och relationer får ta plats i SVT:s utbud. För mig är det public service.

Kommer SVT att fortsätta göra sådana program?

- Ja, absolut.

Hanna Stjärne

Hanna Stjärne

Helheten i utbudet

Ska inte SVT satsa mer på kulturprogram och mediegranskande program till exempel?

- Jag tycker det är viktigt att titta på helheten i utbudet. Jag tycker vi har en bra balans. Mycket av det som efterfrågas finns insprängt i andra program. Vi satsar också mycket på drama. Och just nu gör vi en stor satsning på fotografering. Då blir vi lite extra nördiga kring det under en tid.

SVT står inför en rad utmaningar framöver, där det finns grupper som knappt eller inte alls tittar på SVT. Vad ska du göra åt det?

- Det finns mycket att fundera på och detta är ett problem som vi delar med hela branschen. När man tittar på de allra yngsta så finns det mycket jobb att göra där. Vilken typ av utbud fungerar? Hur ska man göra utbudet tillgängligt för dem?

- Jag tycker det varit intressant att sitta med i vardagstester, där man ser hur små barn tittar. Hur vill de sortera program? De kan dela upp program i glada program, sura program, gröna program och rosa program. De har ett annat sätt att tänka. Jag tror att utbudet kommer att vara mer intuitivt och visuellt i framtiden.

Ann-Britt Ryd Pettersson intervjuar Hanna Stjärne.

Ann-Britt Ryd Pettersson intervjuar Hanna Stjärne.

Långsiktig lösning

Hur ser du på finansieringen av public service i framtiden?

- En viktig grundfråga för mig är att lösningen ska vara långsiktig och följa medievanorna samtidigt som oberoendet är garanterat.

- Idag tittar många gratis. Jag tycker att det ska vara en teknikneutral lösning där alla som tittar ska vara med och betala. Om inte så riskerar vi en generationsklyfta, där de äldre som tittar på program via en tv-apparat ska betala för dem som tittar i mobilen eller på surfplatta. Det är inte rimligt.

Allmän arena

Vad tycker du om utvecklingen i sociala medier?

- Jag omfamnar den varmt. Men det finns en risk som jag själv ser när jag tittar på min egen närvaro i sociala medier. Det är lätt att man träffar dem som är lika en själv. Och där ser jag en utmaning för public service, att vara en allmän arena där du träffar dem som inte liknar dig. Där du får höra en annan människas berättelse, där du kan förstå andra har gjort val i livet. Jag tror att det finns ett sug efter den typen av gemensamma plattformar.

- Under VM i Falun följde till exempel en kvarts miljon Charlotte Kalla på SVT Play. Det finns ett sug efter en gemensam arena. Melodifestivalen är ett annat exempel. Många röstar med appen och diskuterar i sociala medier. Man vill kunna dela upplevelser, diskutera samhällsfrågor och skratta tillsammans.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör