21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Pelle, en av dom tävlande, jublar.

Pelle, en av dom tävlande, jublar. (Foto: Linus Morales)

Publicerad 3 mars 2015 07:00 - Uppdaterad 5 mars 2015 07:40

Karaoke i Klippan är kultur!

Gamla bruksorten Klippan i nordvästra Skåne är förmodligen ett ganska typiskt exempel på en plats där många upplever att det finns en klyfta mellan landsort och storstad i Sverige.

Men bland människor i Klippan finns en vilja att ta plats och uttrycka sig, vilket manifesteras i den årliga karaokecupen varje höst.

– Det är just här typen av produktioner vi behöver fler av för att bli lite mer tillsammans i Sverige igen, menar programchefen i Malmö Petter Bragée.

Idag sänds första avsnittet av Klippans karaokecup i SVT Flow.

I mitten på 1990-talet blev orten Klippan ett slags symbol för främlingsfientligheten i Sverige efter att en ung asylsökande knivhöggs till döds i samhället. Det är längesen nu men Klippan har förblivit en ort där många kanske känt sig lite utanför. I valet i september fick Sverigedemokraterna 25 procent i Klippan.

Kommunens sysselsättning och stolthet byggde länge på Nordens äldsta pappersbruk som en gång hade 800 anställda och på Kungliga Flygkrigsskolan som också var en stor arbetsplats. Men flygvapnet har för längesen lämnat kommunen och av pappersbruket finns bara en spillra kvar.

Vad finns då kvar – jo bland annat karaoken på den lokala pizzerian Restaurang Milano!

Pizzerian Restaurang Milano i Klippan.

Pizzerian Restaurang Milano i Klippan. (Foto: Linus Morales)

Karaoken har gjort Pizzeria Milano i Klippan till en kulturell mötesplats.

Karaoken har gjort Pizzeria Milano i Klippan till en kulturell mötesplats. (foto: Tally-ho)

Vaktmästartips blev kulturserie

Sedan åtskilliga år har massor av klippanbor vågat ställa sig framför en mikrofon och sjungit inför publik. Höstens karaokecup som består av sju deltävlingar och en final har dokumenterats av det lilla produktionsbolaget Tally-ho på SVT:s uppdrag.

– Vi hade en lokal i stadsdelen Dammfri i Malmö där det i huset fanns en vaktmästare som hette Leif. Han berättade att han brukade sjunga karaoke i Klippan och vilken fantastisk stämning det var där uppe, berättar Mathias Rosberg, en av Tally-hos delägare.

En av de tre killarna i produktionsbolaget, Nils Toftenow, åkte upp till Klippan under en av karaokekvällarna för att filma lite.

­­– Vi kände genast att här fanns nånting, något väldigt varmt och direkt, säger Mathias Rosberg.

Människors uttryck i fokus

Tally-ho tog kontakt med SVT där Petter Bragée genast blev intresserad av att gå vidare med Tally-hos förfrågan om det fanns ett intresse att göra något om karaoke i Klippan.

Petter Bragée

Petter Bragée

- SVT behöver göra mycket mer för att skildra vad människor hela landet gillar och uttrycker, inklusive där det finns en känsla av att inte längre riktigt räknas. Och det ska absolut inte vara a´la ”Ullared” i Femman där verkligheten skruvas på ett sätt som får exempelvis storstadsbor att skratta åt lantisarna, menar Petter Bragée.

I Tally-Hos material från Klippan såg Petter inte först och främst något nöjesprogram eller en dokumentär utan kultur!

­– Detta handlar ju om människors vilja att uttrycka sig.

Snabb process

De första kontakterna mellan SVT och Tally-ho togs förra våren. Och det har gått riktigt snabbt mellan idé och produktionsbeslut. I september pitchades idén och det blev sedan klart att Kulturs programbeställare Clara Mannheimer ville beställa en serie på 10 kvartar för SVT Flow.

­– Clara har öga för bra historier säger Petter, som hoppas att Klippans karaokecup också så småningom ska bli en serie även i SVT 1. Petter som förutom att han är programchef i Malmö även hoppat in som projektledare just för ”Klippans karaokecup”.

Mathias Rosberg på Tally-ho kommer ursprungligen själv från en annan av Skånes småstäder nämligen Höör och han har inte haft att svårt att känna igen sig i Klippan.

­– Det är kanske en fördel, när man ska skildra en plats och dess människor genom något som händer, att ha den bakgrunden, att inte vara komplett främmande för miljön.

Är då karaoke verkligen kultur?

­– Ja, det menar jag absolut. Det är ju helt klart ett uttryck för de som sjungers känslor, säger Mathias.

Kommer att påverka

Petter Bragée berättar hur viktigt det varit att skildra de starka personligheterna i serien på ett sätt de själva känner igen sig i.

­­– Vi lyfter fram ett antal starka personligheter i sammanhanget men dissar ingen. Vi har haft förhandsvisningar för huvudpersonerna, och också en större förhandspremiär på Pizzeria Milano. Det känns så bra att de medverkande själva gillar serien. För det gör de verkligen, vilket man kan se i ett klipp vi gjort från förhandspremiären och som vi kommer lägga ut i sociala medier.

Minska klyftan 

Petter Bragée hoppas få in fler bra idéer som kan bidra till att klyftan – verklig eller upplevd – mellan storstad och landsort kan minskas.

– Här tror jag SVT har en stor roll och inte minst hoppas jag att SVT:s egna medarbetare kommer in med förslag så att vi kan bli bättre på att fånga upp kultur och positiva projekt som ger hopp i hela Sverige, avslutar Petter Bragée.


Klippans karaokecup har spelats in i Klippan fram till i januari 2015 och sänds i SVT Flow med start 3 mars.


Produktionsbolaget Tally-ho består av Mathias Rosberg, Nils Toftenow och Olle Toftenow

Fakta:

Klippans karaokecup startar i SVT Flow tisdagen den 3 mars.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Foto: Tally-ho

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör