7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 25 februari 2015 06:00 - Uppdaterad 2 mars 2015 10:26

Lugnt i Falun - trots stormar i kvällspressen

Jonas Karlsson tillåter sig att le med hela ansiktet.

–Allt fungerar nu precis som vi hade hoppats. Alla som är här gör precis allt, och mer därtill, för att vi ska fåtill både trevliga och informativa sändningar.

Den första kvartsfinalen i lagstafetten ruller på tv:n men Jonas Karlsson, projektledaren för allt som SVT gör för den svenska publiken från skid-VM i Falun, sitter lugnt tillbakalutad i soffan och äter en micrad och något odefinierbar lunch. Någon hets och stress syns inte, åtminstone inte utanpå.

– Vi har nu varit igång några dagar och allt sitter perfekt. Nu vet alla var de ska gå för att få mat, vem som sköter sminket och alla tusen små ting som måste komma i ordning under ett större mästerskap. Just nu har en känsla av trygghet börjat sprida sig hos alla som är på plats, men även bland dem som jobbar med produktionen i Stockholm.

Jonas Karlsson äter

– Vi har nu varit igång några dagar och allt sitter perfekt. En känsla av trygghet börjar sprida sig hos alla, säger Jonas Karlsson medan han får i sig lite mikromat. (fptp: Per Westergård)

Kommentar om felskär

Lugnet har självklart även en annan botten. Det som rullar ut i rutan har blivit bra och publiken hör av sig med glada tillrop.

– Det är bara i kvällspressen det har stormat en del. En oskyldig kommentar om ett felskär eller om de svenska åkarnas taktiska val har gett en del braskande rubriker.

– Allt vi gör här är nyhetsmässigt intressant. Sen kan man tycka att de plockar upp fåniga detaljer, men i grunden visar det bara på vilket intresse det finns kring våra sändningar.

Nöjd Jonas Karlsson.

Nöjd Jonas Karlsson. (foto: Per Westergård)

Alla jobbar hårt

Även om Jonas kan äta sin lunch utan att svälja maten hel har han att göra. Arbetstiden är i princip varje vaket ögonblick.

– Det är inte bara jag som jobbar hårt, alla som är här krigar utan knot en extra timme för att varje inslag ska bli så bra som möjligt. De gnäller inte heller för småsaker, som att de emellanåt måste vänta någon timmar innan de får mat.

Gemensamma studion

Roligast hittills, men samtidigt det som skapade oro in i det sista, har den gemensamma studion med norska NRK varit.

Kvällsstudion på torget

Kvällsstudion på torget.

– Utmaningarna har varit många innan vi fick till en fungerande lösning. Det som har varit svårt är att de har hela sin bildproduktion här i Falun medan vi hanterar den delen i Stockholm. Samtidigt måste sändningarna timas på sekunden för att de båda programledarparen ska komma in i den gemensamma studion samtidigt. Det känns fantastiskt att det fungerar och att publiken så tydligt gillar konceptet.

Studion i Lugnet

Studion i Lugnet med André Pops och gäster. (foto: Per Westergård)

Tydlig rågång

Att en del av SVT är host för hela arrangemanget samtidigt som en annan del ska granska skid-VM journalistiskt har inte varit något problem, menar Jonas Karlsson.

– Vi har en tydlig rågång mellan uppdraget att vara host, där man måste jobba nära både arrangören och skidförbundet, och vår vanliga bevakning. Samtidigt har vi en del fördelar av att SVT har host-ansvaret. Bland annat har vi på ett tidigt skede kunnat påverka var alla olika kameror ska vara placerade. Vi kan även röra oss lite närmare de aktiva än vad som är möjligt när VM går i något annat land.

Stina Banck

Stina Banck gör en liten film som ska läggas upp på sociala medier.

Fakta:

Skid-VM i Falun pågår 18 februari - 1 mars och SVT är host broadcaster.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör