7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Studion i Falun

Trots hård kamp och rivalitet i skidspåret är stämningen lättsam och uppsluppen i studion när de svenska silvermedaljörerna Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter träffar norskorna Ingvild Flugstad Östberg och Maiken Caspersen Falla. Yvette Hermundstad är programledare. (foto: Per Westergård)

Publicerad 25 februari 2015 06:05 - Uppdaterad 25 februari 2015 18:04

- SVT:s och NRK:s studiosändning är VM:s största hit

Solen skiner, publiken är euforisk och det trillar in en och annan svensk medalj. Skid-VM i Falun är på väg att bli en stor framgång och det gäller i minst lika hög grad världsmästerskapet i tv-rutan.

En daglig närkamp med norrmän i studion är kanske årets mest innovativa satsning.

Sebastian Johansson

Sebastian Johansson

Sebastian Johansson, som är TOM /Bing under skid-VM i Falun har en och annan pryl att hålla koll på. Den lilla byggbarack som han har fått sig tilldelad är knökfull med fyrkantiga lådor och det går olikfärgade kablar överallt. 

– Det här är det tekniska centrumet för utsändningarna till de svenska tv-tittarna. Tack och lov har allt fungerat från första dagen, även om det var i grevens tid vi kom upp hit. Utan de tester vi genomförde är det inte säkert att signalerna från alla de kameror vi har ute på området hade kommit fram till bildproducenterna i Stockholm.

Fick byta ringsignal

Att han har haft mycket att göra inför tävlingarna kan illustreras på många olika sätt. Ett är att det under de första dagarna ringde så ofta på hans mobiltelefon att han till slut inte längre stod ut med sin egen ringsignal. Ett byte av signal blev till sist nödvändigt, även om det i sig inte minskade arbetsbelastningen.

– Den stora svårigheten är att jag jobbar mot tre olika kontrollrum. I många lägen tvingas jag därför att fundera på vad som är viktigast att fixa i stunden.

Premiär för VM

De SVT:are som syns i rutan är i stort sätt de gamla vanliga. Kända ansikten som kan sitt jobb och som publiken gillar. En som inte har varit med lika länge som Pops och de andra är Johanna Ojala. Världsmästerskapet i Falun är hennes första stora insats.

– Jag har varit med i Vinterstudion sedan i fjol, det har gett mig lite rutin. Det gör att jag nu kan lita mer på mig själv, däremot har jag inte blivit kyligare. När det är svenskar i spåren far jag runt i studion som en galning. Om jag känner att åkarna inte kryper ihop tillräckligt mycket i nedförsbackarna gör jag det åt dem, säger hon med ett stort leende samtidigt som hon intar fartposition på studiogolvet.

Johanna Ojala

- När det är svenskar i spåren far jag runt i studion som en galning, säger Johanna Ojala.

I stundens hetta

Möjligen mulnar hon en aning när kvällstidningar kommer på tal. De har under VM skapat en helt del braskande rubriker med innebörden att SVT:s experter sågar de svenska åkarna.

– De inser inte att vi i stundens hetta kommer att säga en del som inte är så genomtänkt. Det bästa jag kan göra är att strunta i dem, alternativet skulle vara att hela tiden vaktar min tunga. Det skulle vara värre.

Programledaren André Pops sitter intill och nickar bifall. Trots hans rutin känner han att ett hemma-VM är något alldeles extra.

– På samma sätt som förväntningarna på åkarna ökar under ett hemma-VM måste vi se till att göra något alldeles extra.

Mixade zonen

Nere i den mixade zonen, där media och aktiva kan mötas efter varje lopp, har Per Frisell och Moa Jörnmark sin hemvist under tävlingsdagarna.

Teodor Pettersson intervjuas av Moa Jörnmark. Per Frisell med kamera.

Teodor Pettersson intervjuas av Moa Jörnmark. Per Frisell med kamera. (foto: Per Westergård)

Enligt fotografen Per är det samma press på dem oberoende av var ett mästerskap genomförs.

– Jag har jobbat med det här sedan 1997 och jag tycker att det är det bästa arbete man kan ha. Bäst är att vi som reser iväg på de stora mästerskapen har en så underbar gemenskap, vi är mer kamrater än kollegor.

Calle Halvarsson intervjuas av Moa Jörnmark. Per Frisell med kamera.

Calle Halvarsson intervjuas av Moa Jörnmark. Per Frisell med kamera. (foto: Per Westergård)

Svårt intervjua backhoppare

För Moa som gör sitt första mästerskap är det lite mer pirrigt. Framförallt när hon ska intervjua backhoppare.

– Det är ju nästan ingen i Sverige som kan backhoppning längre. Lösningen blev att plugga på ordentligt.

En annan SVT:are som har tagit på sig en ovanlig roll är den tidigare USA-korrespondenten Stefan Åsberg. Under dagarna i Falun ska han följa den norska truppen hack i häll.

– Framförallt ska jag punktmarkera Petter Northug. Första dagen var han lite sur men nu har han tinat upp riktigt ordentligt. Han har nog insett att vi gör ett seriöst jobb.

Stefan Åsberg

Stefan Åsberg punktmarkerar Petter Northug.

Rivalitet Norge - Sverige

Att det finns en rivalitet mellan svenskar och norrmän i Falun är självklart. Både mellan de tävlande, alla dem som står på läktaren och mellan tv-bolagen. Tydligast är det under dagen när medaljerna ska fördelas. Under andra tider är vänskapen mycket god. Inte minst på torget i Falun där SVT och NRK har en gemensam studio.

– Att varje kväll få gå ut i sändning tillsammans med norrmännen är det här världsmästerskapets stora hit. Det märks inte minst på de reaktioner som jag har fått från våra tittare, säger Yvette Hermundstad som är programledare för alla kvällssändningarna.

Lättsamt och uppsluppet

Även de svenska silvermedaljörerna Stina Nilsson och Ida Ingemarsdotter håller med. Stämningen när de träffade norskorna Ingvild Flugstad Östberg och Maiken Caspersen Falla i studion i samband med medaljceremonin var enbart lättsam och uppsluppen.

– Generellt har vi ett mycket gott förhållande till SVT. De vet att jag inte vill prata med dem innan ett lopp och det respekterar de, i gengäld kommer jag alltid till den mixade zonen efteråt.

Jonas Karlsson och Adde Granberg.

Jonas Karlsson och Patric Hamsch. (foto: Per Westergård)

600 personer

Den som kanske har dragit det tyngsta lasset av alla inför mästerskapet är Adde Granberg. Han är exekutiv producent för både den svenska och den internationella delen av bevakningen. Det innebär bland annat att ha ska se till att all teknik fungerar och att de mer än 600 personerna som jobbar med tv under mästerskapet i varje ögonblick får exakt de bilder de vill ha.

– Den stora utmaningen är dock inte tekniken, de problem som uppstår handlar mer om själva organisationen. De som arrangerar mästerskapet gör det en enda gång med hjälp av 2000 frivilliga, då är det inte konstigt att det blir en del missförstånd.

Fakta:

FaktaSkid-VM i Falun pågår 18 februari - 1 mars. SVT är host broadcaster.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör