10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
På besök på Jönköpingsredaktionen

Jönköpingsredaktionen fick häromdagen besök från Karlstad. Fr v: Therese Fjellman, Karin Mannberg, Tomas Skoglund och Anders Edberg från SVT i Karlstad och Fredrik Weibull, Ulrica Abrahamsson, Johannes Tolf, Kristin Renulf och Daniel Rundqvist från SVT Nyheter Jönköping. Med på resan var också redaktör Göran Wintzell. (foto: SVT Karlstad)

Publicerad 24 februari 2015 07:00 - Uppdaterad 25 februari 2015 18:06

Jönköping får besök av sina nya programledare

Av de 21 nya regionala nyhetsprogrammen kommer tio alltid att presenteras och sändas ut från andra orter.

En av de tio är Jönköping och häromdagen kom den utsändande orten Karlstads programledare på besök för att lära sig lite mer om nordvästra Småland.

I den nya regionala nyhetsorganisationen är det bara 11 av 21 program som kommer att presenteras av egna programledare (på morgonen endast 7 av 21). I exempelvis Upplands och Blekinges fall är det ingenting nytt, deras egna sändningar kl 19.15 har sen starten körts från respektive huvudredaktion. Men i den nya världen blir det en del helt nya konstellationer.

Ett exempel är Jönköping som fram tills nu varit en lokalredaktion för Smålandsnytt, sen 2008 med den egna huvudsändningseditionen Jönköpingsnytt, vilken presenterats av en programledare på Smålandsnytts huvudredaktion i Växjö.

Men från 12 april ska Karlstad sända nya SVT Nyheter Jönköpings sändningar.

Tomas Skoglund

Tomas Skoglund

- Vid första anblick kan det ju kännas lite konstigt att vi i Värmland ska programleda ett program som sänds i ett område som vi inte annars har någon naturlig koppling till. Men ju mer vi har närmat oss, desto mindre konstigt har det känts. Vi är ett SVT och vi måste kunna hjälpas åt, säger Tomas Skoglund, redaktionschef på SVT Nyheter Värmland.

Bäckalyckan i Jönköping

Häromdagen kom en sex personer stark delegation från Karlstad på besök till SVT:s lilla hus på Bäckalyckan i Jönköping.

– Det är viktigt att få ansikten på dem man ska jobba med. Det är lätt att det blir missförstånd när man inte möts öga mot öga. Vi behövde prata både om det praktiska och tekniska, och om själva området som de bevakar, säger Karin Mannberg, en av programledarna i Karlstad som även ska köra Jönköpings sändningar.

Nye redaktionschefen Daniel Rundqvist

Nye redaktionschefen Daniel Rundqvist ser fram emot den 12 april. (foto: Mats Carlsson Lénart)

Redaktionschefen på Nyheter Jönköping Daniel Rundqvist håller med.

– Att träffas är därför oerhört viktigt, eftersom vi måste ha ett tätt och bra samarbete. Det handlar ju t ex om att programledarna ska kunna uttala ortsnamn och få en känsla för länet som vi bevakar., framhåller Daniel Rundqvist, redaktionschef på Nyheter Jönköping.

Jönköping äger

Mycket snart, redan från den 2 mars, ska SVT Nyheter Jönköping börja torrköras för att allt ska fungera perfekt den 12 april.

– Vi är noga med att det är Jönköpingsredaktionen som äger programmet och att vi servar den. Det är viktigt att det är raka rör och att vi får veta om vi till exempel uttalar namn fel eller gör andra tabbar, understryker Karin Mannberg.

Hon lovar också att inga texter ska ändras utan att återkoppla och och kolla så att inget förvanskats eller vridits till.

– Jag tycker att det kändes tryggt att få möta Karlstadredaktionen, de hade en nyfiken och ödmjuk inställning. Det gör att jag känner mig förhoppningsfull, säger Daniel Rundqvist.

I den lilla jönköpingsredaktionen ska snart ytterligare medarbetare inrymmas

I den lilla jönköpingsredaktionen ska snart ytterligare medarbetare inrymmas. (foto: Mats Carlsson Lénart)

Berörs mycket

Jönköping är kanske den ort som berörs allra mest av regnyhetsomläggningen. Man lämnar samarbetet med Växjö inom ramen för Smålandsnytt som gällt sen redaktionen startade 1988. I stället ska Jönköping höra till nyhetsregion Väst och ha nyhetschef, onlinespecialister etc i Göteborg. Medan själva sändningarna på kvällstid alltså ska presenteras och sändas ut från Karlstad (morgonsändningarna sänds från Göteborg).

–Men vi klipper ju inte de gamla smålandsbanden helt och hållet utan kommer att samarbeta när det är befogat. Och sen tror jag att de olika geografiska delarna av SVT kommer att knytas samman mycket mer och samarbeta bättre i den nya organisationen, säger Daniel Rundqvist.

Längtar efter starten

Även om drömmen i det lilla TV-huset i Jönköping kanske varit programledare och studio lokalt ser medarbetarna där fram emot att äntligen få ett alldeles eget nyhetsprogram att redaktöra och så långt som möjligt fylla med egna länsnyheter.

– Vi längtar verkligen efter att sätta i gång och få göra vårt eget program. Men fortfarande finns oron för om resurserna kommer att räcka till, säger reportern Kristin Renulf.

Kristin Renulf kan ännu inte redigera vid sin egen dator

Kristin Renulf kan ännu inte redigera vid sin egen dator. (foto: Mats Carlsson Lénart)

SVT Nyheter Jönköping ska göras av tio tjänster varav en är redaktionschef och en är redaktör.

­– Inte minst funderar jag på webben och sociala medier, hur vi ska hinna med att vara i framkant där, säger Kristin.

Räcker resurserna

Men redaktionschefen Daniel Rundqvist, som började i SVT för några veckor sen – efter 25 år i Sveriges Radio, tror på jönköpingsgängets möjligheter att göra något riktigt bra av SVT Nyheter Jönköping.

– De flesta som jobbar här är erfarna videojournalister och det finns redan en kultur gällande att arbeta smart, att snabbt fördela arbetsuppgifter och lösa problem tillsammans. Och vi kommer att utveckla detta ytterligare.

Ulrica Abrahamsson

Reporter Ulrica Abrahamsson (foto: Mats Carlsson Lénart)

Delar oron

Reportern Ulrica Abrahamsson delar dock kollegan Kristin Renulfs oro.

– Vi är ett väldigt tajt gäng med en riktigt bra stämning. Men frågan är hur långt det kommer att räcka med att vi får tre nya tjänster.

Problem mera på kort sikt är att Jönköping ännu inte är uppkopplat till produktionsnätverket.

– Det gör att vi ännu inte kan redigera i våra vanliga datorer, suckar Kristin Renulf.

Så oro och lätt frustration finns fortfarande i Jönköping inför nystarten av SVT:s regionala nyheter i april. Men det positiva överväger.

– Inte minst är det väldigt roligt att som journalist få arbeta i ett företag som satsar och utökar, i en tid när de flesta andra medier rustar ner, säger Kristin Renulf.

Linda Ohlsson och Johannes Tolf.

Reporter Linda Ohlsson och vj Johannes Tolf. (foto: Mats Carlsson Lénart)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör