13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 20 februari 2015 06:00 - Uppdaterad 24 februari 2015 17:33

Norrortsredaktion ska ge nytt perspektiv

Nu går arbetet vidare med att bygga upp de nya förortsredaktionerna.

I Stockholm söks nu efter en journalist med ett brinnande intresse för att förändra perspektivet med vilket nyheter idag oftast görs.

Det är ännu inte klart var någonstans SVT Nyheter Stockholms nya förortsredaktion ska placeras, mer än att det blir nånstans i de norra förorterna.

Geronimo Åkerlund

Geronimo Åkerlund

– Vi har flera förslag från Fastighetsavdelningen och det är särskilt ett av dem som jag är intresserad av. Men det är företagsledningen som avgör, säger Geronimo Åkerlund, ABC-chef som även blir chef för SVT Nyheter Stockholm.

Nyckelsatsning

Han menar att satsningen på förortsredaktionen är avgörande för att SVT:s regionala nyheter även i fortsättningen ska kännas angelägna för många.

­– Vi vet exempelvis att majoriteten ABC-tittare idag är förortsbor och bor i hyresrätt. Ändå gör vi de flesta inslag med ett medelklassigt innerstadsperspektiv. Vi behöver en perspektivförskjutning. Ett konkret exempel skulle kunna vara att vi hårdare granskar kommunala bostadsbolag i stället för att tala om vad minusränta betyder för bolånen, säger Åkerlund som personligen inte säger sig vara främmande för att flytta ut stora delar av den regionala nyhetsredaktionen från Gärdet.

Fyra tjänster

Det som nu är aktuellt är en redaktion i en norrförort med fyra tjänster som ska fungera från och med i höst. Men en av dessa ska rekryteras tämligen omgående då det uppstått en vakans på redaktionen i samband med en intern omflyttning.

– Detta är ett fantastiskt tillfälle att hitta en eldsjäl som verkligen vill förändra och som får gott om tid på sig att förbereda en ökad andel inslag som görs utifrån ett förortsperspektiv, så småningom tillsammans med de tre andra som ska jobba i norr, säger Geronimo Åkerlund. 

Svalt intresse

Några andra nya tjänster till förortssatsningen blir det dock inte utan det handlar om en omfördelning från TV-huset.

– Tyvärr är intresset ganska svalt bland de nuvarande medarbetarna att börja på den nya redaktionen. Delvis handlar det säkert om en ovilja att lämna det man har, oavsett vart flytten går, men det finns också en vad jag tycker omotiverad tveksamhet bland en del anställda att göra jobb i exempelvis Järvafältets förorter. Det är ju faktiskt en del av vår egen stad, säger Geronimo Åkerlund.

Perspektivet

Han understryker att reportrarna på den nya redaktionen inte kommer att få sig tilldelade särskilda bevakningsområden utan att det handlar om att rapportera och skildra allt som är angeläget för stora tittargrupper.

– Det handlar helt enkelt om perspektivet, säger Åkerlund

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

17 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör