7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Studion på torget i Falun

Just nu byggs SVT:s och NRK:s studio mitt på torget i Falun. Senast på söndag ska den vara helt klar. (foto: Marit Kronholm)

Publicerad 13 februari 2015 07:00 - Uppdaterad 14 februari 2015 11:44

Nu laddar Sporten för den stora skidfesten i Falun

– Skid-VM i Falun kommer att bli en tv-fest, lovar Jonas Karlsson som är projektledare för den del som har de svenska sofforna som mål.

Allt talar för en tuff fajt mellan Sverige och Norge i spåren. I tv-studion blir det annorlunda. För första gången kommer SVT och NRK att dela studio.

Jonas Karlsson (foto: Per Westergård)

Jonas Karlsson

Jonas Karlsson är sliten. Under två år har han förberett SVT:s sändningar från skid-VM i Falun. Parallellt har han varit projektledare för Vinterstudion samtidigt som han återkommande har kommenterat en lång rad olika idrotter.

– Just nu längtar jag mest av allt efter att VM ska vara över, jag skulle behöva några lugna veckor.

Trots ett tufft schema är han entusiastisk inför tävlingarna som drar i gång den 18 februari. Nu är han klar med all övergripande planering, det som återstår är mindre detaljer kring kvällssändningarna.

– När det gäller bevakningen av tävlingarna är jag helt trygg. VM i Falun kommer att vara som en de luxe-variant av Vinterstudion.

Tuff produktion

Ett skid-VM är dock en tuffare produktion än en vanlig världscup. För att täcka allt, både spåren och allt som sker runt tävlingarna krävs 230 personer som tillsammans har 90 kameror till sitt förfogande.

– Målet är att vi ska bjuda alla som inte själva kan komma till Falun på en verklig fest.

För att inte allt ska vara lika tryggt och säkert, och därmed kanske lite tråkigt, har Jonas och hans kollegor valt att växla in på ett helt oprövat spår när det gäller de sammanfattande kvällssändningarna.

– För första gången kommer vi att dela studio med NRK. De sitter på den ena sidan och vi på den andra.  Mittemellan finns en neutral zon där vi under varje sändning ska mötas för att gemensamt analysera dagens händelser eller för att intervjua deltagare.

Snickarna Erik Lundberg och Pontus Stövander från Ateljén i Stockholm

Snickarna Erik Lundberg och Pontus Stövander från Ateljén i Stockholm jobbar med studion på torget i Falun. (foto: Marit Kronholm)

Bredvid prisceremonierna

Studion håller nu på att byggas mitt på torget i Falun - och precis intill den plats där prisceremonierna kommer att hållas. För att göra det än mer effektfullt finns nu en ”catwalk” från prispallen över publikhavet och in i studion.

– Det är bara att inse att 80 procent av allt som händer i Falun på ett eller annat sätt kommer att handla om Norge. Då är det lika bra att vi jobbar tätt tillsammans med dem. Den andra stora fördelen med upplägget är att vi kommer att kunna ha en ny typ av dynamik i rapporteringen. Undrar vi hur norrmännen tänker behöver vi bara ta några steg så får vi veta. Planen är att vi ska ha tre möten under varje sändning men dyker det upp någonting spännande däremellan kan vi ta det direkt. Däremot kommer vi inte att ägna oss något tramsigt nationellt tjafs, säger Jonas Karlsson.

Skiss över studion

Så här kommer magasinet-studion på torget i Falun att se ut när den blir klar.

Stefan Åsberg punktmarkerar

Norge, Norge, Norge - är allt jag hör. Som om inte en gemensam studio vore nog. Under hela VM kommer den tidigare USA-korrespondenten Stefan Åsberg att punktmarkera den norska truppen i allmänhet och Petter Northug i synnerhet.

Stefan Åsberg

Stefan Åsberg

– Stefan Åsberg är en journalistisk terrier. Hans bevakning kommer att göra våra grannar väl så skakiga som själva tävlingen.

Den oro som trots allt finns inom produktionen handlar mest om sådant som ingen kan kontrollera. Det finns alltid en risk att väder och tekniskt strul kan ställa till med problem.

– Vi har mycket gratis eftersom vi utnyttjar den grundstruktur som vi har byggt upp kring Vinterstudion. Det är ett koncept som vi tekniskt hanterar mästerligt och som publiken uppskattar, säger Jonas Karlsson.

Utsikten över spåren och backhoppningen ffrån Vinterstudion i Lugnet.

Utsikten över spåren och backhoppningen från Vinterstudion i Lugnet. (foto: Marit Kronholm)

Får hjälp med backhoppningen

Den verkliga utmaningen är backhoppningen. Här finns av förklarliga skäl inte samma trygghet. SVT har nämligen inte producerat några hopptävlingar överhuvudtaget på flera decennier. 

– Vi är ödmjuka nog att erkänna att vi varken har erfarenhet eller känsla för att producera tävlingarna.

Lösningen blev att fråga NRK om hjälp. Därför blir det norrmannen Björn-Gunnar Vellan som producerar allt som sänds från hoppbacken.

För att inte hamna i samma läge igen kommer Mattias Petersson från SVT att jobba sida vid sida med norrmannen. Tanken är att han ska lästa sig jobbet och att det ska bli en användbar kunskap nu när backarna i Falun har rustats upp till internationell standard.

Nära kontakt med tittarna

Att skid-VM kommer att bli en publikframgång är nästan givet på förhand. När stafetterna och de långa loppen drar igång samlas svenskarna framför tv-apparaterna.

– Tack vare att vi jobbar tätt tillsammans med onlinereportrar och sociala medieredaktörer kan vi ha en nära kontakt med tittarna. Även det är ett koncept som vi har utvecklat och förfinat i Vinterstudion. Skillnaden nu är att aktiviteten kommer att öka dramatiskt, säger Jonas Karlsson.

Mats Stenman

Mats Stenman ansvarar för bygget av SVT:s studior, både på Lugnet och inne i Falun. (foto: Marit Kronholm)

Studion i Lugnet.

På tisdag, två dagar innan tävlingarna börjar, ska studion i Lugnet senast vara klar. (foto: Marit Kronholm)

Fakta Skid-VM i Falun:

Skid-VM i Falun pågår 18 februari - 1 mars. SVT är host broadcaster.

Under ett par veckor kommer SVT att ha 230 personer på plats i Falun. VM:et blir därmed ett av de största evenemang som företaget har producerat på flera år.

Arbetet är uppdelat i två delar. Det ena vänder sig till den internationella publiken. SVT är nämligen host broadcaster och ska därmed stå för all produktion ute efter skidspåren och vid hoppbackar.

- Det får inte finnas någon del av tävlingsspåren som vi inte klarar av att bjuda på en visuell bild ifrån. Om så skulle bli fallet kommer jag att betrakta det som ett misslyckande, säger Adde Granberg som är exekutiv producent för sändningarna.

Längddelen av de sändningarna produceras av Johan Bernhagen och backtävlingarna av NRK:s Björn-Gunnar Vellan.

SVT:s andra team producerar det material som sänds ut enbart till den svenska publiken. Ansvarig är Jonas Karlsson.

SVT Sports chef Per Yng är nöjd och glad nu över att SVT har fått en så framskjuten plats i Falun.

– Vi har en lång tradition av att bevaka vintersport, och inte minst längdskidor. Därför är kul att vi både kan vara det bolag som är host broadcast och som har rätt att sända mästerskapet till hela svenska folket. Det är en konsekvens av vår långsiktiga satsning på Vinterstudion.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör