15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Ulf Johansson och Rino Rotevatn

SVT måste skapa bättre förutsättningar att göra dokumentärer som skildrar det liv som finns vid sidan om våra stora maktcentra. De flesta svenskar bor trots allt utanför storstäderna, menar Ulf Johansson och Rino Rotevatn på Värmlandsnytt. (foto: Frank Stenström)

Publicerad 11 februari 2015 07:00 - Uppdaterad 12 februari 2015 09:47

Lokala dokumentärer skildrar Sverige idag

Värmlandsnytt har på eget initiativ gjort en dokumentär om när rallycross-VM kom till den lilla värmländska byn Höljes.

– SVT borde skapa bättre förutsättningar för att göra lokala dokumentärer. Genom dem kan vi visa upp Sverige av idag, menar Rino Rotevatn som producerat filmen ”Motorvrål och etanol” som sänds torsdag 12 februari i SVT24.

Byn Höljes i norra Värmland har 143 bofasta innevånare. Utom under de få dagar när det körs rallycross på den lokala banan. Då invaderas byn av motorentusiaster från hela landet, under fjolårets VM-deltävling kom 34 400 personer. Många av dem var där för att följa bilarnas strid runt den korta men kuperade banan. Andra för att festa loss rejält.

– I fjol var det första gången någonsin som det arrangerades ett rallycross-VM. Det var en händelse som vi ville skildra. Både det som hände på banan och det som pågick runt om, säger Rino Rotevatn på Värmlandsnytt som har gjort filmen ”Motorvrål och etanol” tillsammans med fotografen Ulf Johansson.

Motorsport är stort

Motorsport är stort i Värmland med flera stora tävlingar varje år. Svenska rallyt är störst men även rallycross drar stor publik. Under de årligen återkommande EM-deltävlingarna brukar det komma omkring 30 000 personer till Höljes.

– Det betyder att det är vansinnigt mycket folk på en mycket liten plats och att det under några få dagar händer massor med saker i byn.

Rino Rotevtn och Ulf Johansson har i sin dokumentär valt att skildra arrangemanget rakt upp och ner. Fokus ligger dock mer på det som händer runt banan än på själva tävlingen.

– Vi driver ingen egen tes utan har valt att berätta om det som är positivt och det som många uppfattar som negativt. Till det goda hör engagemanget och folkfesten, baksidan är att lite väl många av besökarna har en rejält förhöjd promillehalt.

del av campingen där promillehalten är högre än motorintresset.

Del av campingen där promillehalten är högre än motorintresset...

Beslut drog ut på tiden

Idén till dokumentären kommer från Rino Rotevatn. När han presenterade sina tankar för Värmlandsnytts redaktionschef Tomas Skoglund fick han snabbt en positiv respons. När programförslaget senare skulle malas genom de interna kvarnarna på SVT gick det dock betydligt långsammare. När tävlingen startade hade de ännu inte fått något beslut.

– Vi ville verkligen göra filmen och när vi räknade på kostnaden insåg vi att vi kunde ta kostnaden inom ramen för vår egen budget. Totalt kostade hela produktionen inte mer än kaffekassan i andra tv-sammanhang.

Fyra dygn

Sagt och gjort. Under fyra dygn ägnade två-mannateamet från Värmlandsnytt dygnets alla vakna timmar åt att jaga arrangemangets innersta själ.

När dokumentären nu är klar har de positiva tillropen varit många. Både från dem som skildras i dokumentären men även från tablåläggarna på SVT.

– De är glada att de har fått tillgång till en lokalt förankrad produktion. Även för oss har det varit ett positivt och lärorikt jobb. Samtidigt har vi insett att SVT måste skapa bättre förutsättningar att göra dokumentärer som skildrar det liv som finns vid sidan om våra stora maktcentra. De flesta svenskar bor trots allt utanför storstäderna, menar Rino Rotevatn.

Nyhetsdokumentärer

Han är nöjd med att det i den nya organisationen för de regionala nyheterna finns möjligheter att göra nyhetsdokumentärer. Det är dock inte nog, för de mer vardagliga skildringarna finns ingen motsvarande satsning.

– Det måste till en mer lättfotat beslutsprocess när det gäller lokala dokumentärer. Det är framförallt ute på de regionala redaktionerna som vi har koll på vad som händer i landet. Får vi bara bättre resurser kommer vi att kunna göra starka berättelser om hur det är att leva i Sverige idag.

Dokumentären Motorvrål och etanol sänds i SVT24 torsdagen den 12 februari klockan 21.00 med repris i SVT1 fredagen den 13 februari klockan 17.00.

Citat:

"Det är framförallt ute på de regionala redaktionerna som vi har koll på vad som händer i landet. Får vi bara bättre resurser kommer vi att kunna göra starka berättelser om hur det är att leva i Sverige idag."

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

16 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör