15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Sportredaktionen i Stockholm.

Sportredaktionen i Stockholm. (foto: Per Westergård)

Publicerad 5 februari 2015 07:00 - Uppdaterad 6 februari 2015 14:57

Fest i månader för alla skidälskare

Alla som jobbar på SVT Sport får nu känna att de lever. Under drygt två månader ska 160 timmars skidåkning ut i rutan. Höjdpunkten är naturligtvis skid-VM i Falun om ett par veckor.

Tv-produktionen tar de största resurserna men även online-redaktionen har fått sin bemanning dubblerad.

För SVT Sport är vintern alltid tuff. En intensiv bevakning av skidor på längden, på tvären och med bössa hör till det normala. Vinterstudion är därför en självklar lägereld för många svenskar.

Så och i år. Men nu med extra allt.

Till skillnad från tidigare sänder SVT allt från alla tänkbara skid-VM. För första gången har SVT även bevakat mästerskapen i freestyle och snowboard, tävlingar som nu är avslutade.

Skid-VM i Falun

Det verkliga huvudnumret är ändå skid-VM i Falun. Nu är det tänkt att norrmännen ska få. Och det inte bara i spåret, utan i lika hög grad deras tv-mässiga framgång från VM i Holmenkollen 2011.

Alla som följde tävlingarna utanför den norska huvudstaden inser att det blir  tufft. Då lyste solen över de dimhöljda bergen, de norska flaggorna vajade i takt med landets skidåkares segrar och ordet folkfest fick en ny betydelse.

Jonas Karlsson

Jonas Karlsson

- Vi är bekväma med den produktion vi ska göra, både när det gäller tävlingarna och den svenska inramningen. Jag är helt säker på att vi rent tekniskt kommer att matcha deras sändningar. Sen kan vi inte göra mycket åt att de geografiska förutsättningarna inte är jämförbara, säger Jonas Karlsson som är projektledare för SVT:s satsning i Falun.

Han är inte orolig för att det kommer att bli tomt längs spåren. När det drar ihop sig till ett VM i skidor i Sverige kommer publiken. Det är många som vill vara med och ta upp fajten med de flaggviftande norrmännen.

– Vi ska se till att det blir en fantastisk skidfest, inte minst för alla dem som inte har möjlighet att komma till Falun.

Studio på torget i Falun

Bevakningen av tävlingarna blir ganska traditionell. Erfarenheterna från Vinterstudion tas till vara även om allt blir draperat i en lite mer påkostad skrud.

– Mest nyskapande blir den studio som vi har byggt på torget i Falun. I den kommer SVT att sitta på den ena sidan och NRK har den andra. Däremellan finns en neutral zon där vi återkommande ska mötas för gemensamma intervjuer och analyser.

Kämpa sida vid sida

Drömmen är att Marit Björgen och Charlotte Kalla först ska kämpa sida vid sida hela vägen fram till målsnöret för att senare gemensamt vandra in i studion där norska och svenska reportrar intervjuar dem tillsammans.

– Det är något som vi aldrig har gjort tidigare. Vi kämpar fortfarande med att få ihop all logistik och teknik för att det ska fungera men vi tror att det kommer att bli en lyckad lösning. Framförallt ger det oss en möjlighet att vara mer spontana, vill vi ha en norsk kommentar är det bara att kliva in i deras studio. Vi ska dock inte ägna oss åt den tramsiga nationella strid som annars är vanlig i media.

En av de största satsningarna

Totalt kommer SVT att sända omkring 100 timmar tv från Falun. Det gör mästerskapet till en av företagets största satsningar på flera år.

Längskidor är dock inte allt denna VM-vinter.

Max Bursell

Max Bursell

– Där var vi tvungna att göra sändningar och webbprogram med minimal bemanning. Så här efteråt kan jag bara konstatera att teamet gjorde det på ett strålande sätt, säger Max Bursell som är producent av alla vinterns olika skid-VM utan längdvarianten.

Just nu pågår det alpina-VM:et i nordamerikanska Vail och Beaver Creek. Det innebär att tempot och pulsen har stigit ett antal grader. Både hos publiken och på SVT:s sportredaktion.

– Den största utmaningen med det alpina mästerskapet är att en del av redaktionen är på hemmaplan och en del på plats i USA. Oroskällan i alla alpina sammanhang är som vanligt vädret. I år blir förseningar extra besvärliga eftersom vi sänder på primetime, att ändra hela tablån bara för att det blåser i USA är inte helt lätt.

Jobbat med projektet i två år

Arbetet med att förbereda skid-VM i Falun och alla de andra VM-arrangemang har pågått länge. Jonas Karlsson som är ansvarig för sändningarna från Falun har till och från jobbat med projektet i två år medan flertalet av de andra med stort ansvar påbörjade arbetet direkt efter förra årets OS.

En av dem som var med från första stund är Erika Christensson, online-chef på SVT Sport.

– Vi bestämde oss nästan direkt för att vi skulle skapa en gemensam portal för alla olika skid-VM.

Redaktionen har därför skapat vinjetten ”VM-vinter” där allt om VM ska finnas samlat.

– Där kommer vi att ha artiklar, livesändningar, resultat, statistik och allt annat som hör till ett VM. Allt från mycket seriös nyhetsbevakning till ett mer lättsamt material.

VM-vinter på svt.se

VM-vinter på svt.se

Sociala medier

Även gamla hederliga text-tv är med på ett hörn. Där får publiken tillgång till en utökad resultatservice.

– Dessutom jobbar vi numera extremt mycket med sociala medier. På Facebook, Instagram, YouTube och Twitter använder vi SVT Sports vanliga konton. Och det blir lätt att hitta eftersom allt skidmaterial att försetts med hashtagen #VMVINTER.

Enbart på Facebook har SVT Sport 150 000 följare och många av dem är verkliga skidälskare. Dessutom räknar SVT med att en stor grupp måttligt idrottsintresserade personer kommer att vakna till när skid-VM i Falun drar igång på allvar den 18 februari.

"Alla vet att det blir tufft"

Även för online-redaktionen är VM i Falun den verkligt tunga uppgiften. När det rullar igång fördubblas bemanningen för att hinna med alla uppgifter. Fyra webb-reportrar ska turas om att vara i tjänst i Lugnet medan andra sitter ”hemma” i Stockholm.

– Alla som jobbar här vet att det kommer att bli tufft. Trots det är jag säker på att alla vill vara med och jobba när det är en så här stor bevakning.

Redaktionen på SVT Sport

Jimmie Eliasson, Gustav Orbring och Ann-Sofie Gälman på SVT Sport diskuterar en publicering. (foto: Per Westergård)

Vid ett första påseende kommer mycket av det som finns på webben att se ut som det brukar. Bakom den yttre fasaden har dock allt trimmats för att fungera ett snäpp bättre än vid tidigare stortävlingar.

– Just nu är jag inte det minsta orolig, hittills har allt gått som planerat. Vi har lång erfarenhet av att bevaka stora mästerskap även digitalt, på bara ett år har vi genomfört Vinter-OS, Fotbolls-VM och nu VM-vintern. Samtidigt vet jag att alla större arrangemang har sin beskärda del av strul. Men vi är rustade även för det.

Gäller att hitta andra vinklar

När tävlingarna i Falun avslutas den 1 mars blir det ett par dagars uppehåll innan skidskytte-VM i finska Kontiolahti drar igång.

– Där är den tv-mässiga svårigheterna att vi inte har så många stora svenska medaljchanser som tidigare. Det gäller att hitta andra vinklar än de svenska för att göra tävlingarna extra intressanta, säger Max Bursell.

Som om inte detta vore nog. SVT kommer även att sända flera av de lopp som ingår i skid-VM för juniorer.

Totalt kommer SVT att under drygt två månader ha 90 olika tv-sändningar, ett tiotal i SVT Play samt mängder av inslag på sportens hemsida och i alla vanliga nyhetssammanhang. I tid blir det minst 160 timmar skidor.

Att skidsporterna är oerhört viktiga för SVT Sport i synnerhet, men även för hela SVT, är uppenbart. Inte minst sedan företaget förlorade rätten att sända OS.

– Skidsport genererar väldigt många timmar TV och ger oss en stor publik som uppskattar det vi gör, säger Max Bursell.

Fakta:

Totalt kommer SVT att under drygt två månader ha 90 olika tv-sändningar, ett tiotal i SVT Play samt mängder av inslag på sportens hemsida och i alla vanliga nyhetssammanhang. I tid blir det minst 160 timmar skidor.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör