19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
UG:s reportrar

300 personer lockades till Pustervik i lördags för att lyssna på några av UG:s reportrar, en diskussion som modererades av programledaren Karin Mattisson (t h). (foto: Henric Strahl)

Publicerad 2 februari 2015 06:00 - Uppdaterad 6 februari 2015 14:56

Stort intresse när Uppdrag granskning mötte publiken

Hur kan man motivera användandet av dold kamera?Frågan om denna kontroversiella arbetsmetod lockade storpublik när Uppdrag granskning i lördags mötte tittare under Göteborgs filmfestival.

I höstas tog Uppdrag granskning ett nytt grepp för att möta sin publik – så kallade Öppet hus-möten, som arrangeras på olika platser, runt om i landet.

Först ut var Växjö, där bland annat tidigare UG-reportage om Ikea och om psykvården diskuterades.

I lördags var det dags för ett nytt Öppet hus, den här gången i samarbete med Göteborgs filmfestival.

300 personer

Omkring 300 personer lockades till Pustervik för att lyssna på några av Uppdrag gransknings reportrar, en diskussion som modererades av programledaren Karin Mattisson.

Temat för dagen var dold kamera.

En kontroversiell arbetsmetod som kan drabba den som utsätts mycket hårt. Hur kan man motivera det? Och hur går arbetet egentligen till?

Med utgångspunkt från tre olika reportage, Valstugorna (2002), Imamernas råd (2012) och Bögbotarna (2014) berättade reportrarna Janne Josefsson, Sanna Klinghoffer och Ali Fegan om bakgrunden till reportagen – och varför redaktionen i de här fallen bedömt att dold kamera var den enda möjligheten att göra avslöjandena.

Med utgångspunkt från tre olika reportage, Valstugorna (2002), Imamernas råd (2012) och Bögbotarna (2014) berättade reportrarna Janne Josefsson, Sanna Klinghoffer och Ali Fegan om bakgrunden till reportagen

Med utgångspunkt från tre olika reportage, Valstugorna (2002), Imamernas råd (2012) och Bögbotarna (2014) berättade reportrarna Janne Josefsson, Sanna Klinghoffer och Ali Fegan om bakgrunden till reportagen. (foto: Henric Strahl)

Stort engagemang

I publiken fanns det de som ville se mer dolda kameror i Uppdrag granskning – andra undrade vilka begränsningar som finns.

- Det här visar att engagemanget för vår journalistik är stort hos publiken och det här är ett viktigt sätt för oss att lyssna och ta in synpunkter. Dessutom får vi in många bra tips, säger Nils Hanson, projektledare och ansvarig utgivare för Uppdrag granskning.

Vilken ort som får besök av Uppdrag gransknings medarbetare nästa gång är inte spikat än.

- Men det lutar åt att vi ska åka norrut i Sverige, säger han.

Fakta:

Uppdrag gransknings reportrar mötte publiken på Göteborgs filmfestival lördagen den 30 januari.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

13 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör