19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Förra årets SM-tävling i skiathlon på SM-veckan i Umeå. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)

Förra årets SM-tävling i skiathlon på SM-veckan i Umeå. (Foto: Fredrik Sandberg / TT)

Publicerad 26 januari 2015 06:00 - Uppdaterad 28 januari 2015 14:02

SVT sänder 70 timmar från SM-veckan i Örebro

Idag, måndag 26 januari startar SM-veckan i Örebro. 25 idrotter deltar och SVT sänder över 70 timmar i SVT1 och SVT Play.

- Det går inte att jämföra en SM-vecka med ett OS, men det kommer att delas ut fler guldmedaljer i Örebro än de 99 som delades ut i Sotji förra året. Det ger perspektiv på hur stor SM-veckan är, säger Ulf Nilsson, SVT:s projektledare för evenemanget.

- Publiken, såväl de som är på plats som de som följer tävlingarna framför mobiltelefonen, datorn eller tv:n, kommer att bjudas på en spännande blandning av stora välkända sporter och mindre för många okända sporter. I år är jag extra nyfiken på tiodansen. Det är Let’s Dance, fast på riktigt och med bättre dansare, fortsätter Ulf Nilsson.

SVT satsar stort på SM-veckan, som har arrangerats sedan 2009. SVT sänder i år 23 timmar i SVT1 och drygt 50 timmar i SVT Play från tävlingarna, som inleds på måndagen med en kampsportsgala i Idrottshuset, med finaler i thaiboxning och jutsu. Flera svenska EM- och VM-medaljörer är med och tävlar om medaljerna.

Skidor är huvudsporten

Men huvuddelen av tävlingarna avgörs inom ramen för Vinterstudion under lördagen 31 januari och söndagen 1 februari.

Skidor är huvudsporten i SM-veckan och bland de tävlande finns Charlotte Kalla, Johan Olsson, Marcus Hellner och Calle Halfvarsson.

Programledare Yvette Hermundstad kommer att lotsa tittarna mellan de olika sporterna från en nybyggd studio på Örebro Skidstadion i Ånnaboda, drygt två mil utanför stan.

Yvette Hermundstad

Programledare Yvette Hermundstad (foto: Janne Danielsson)

Rally och draghund

Några övriga sporter som det tävlas i är curling, rally, X-trial där motorcyklisterna klarar till synes omöjliga hinder, draghund, biljard, bowling, styrkelyft och stadioncross med skoter. Ej att förglömma sporten ”radiostyrd bil” där Sverige har fem professionella förare som reser jorden runt och tävlar.

Tillgänglig

Arrangörerna har satsat mycket för att göra SM-veckan till den mest tillgängliga någonsin, bland annat teckenspråkiga sportkommentatorer till skidtävlingarna. På Våghustorget i Örebro kommer man att kunna se skidtävlingarna kommenteras på teckenspråk nästa helg, och även ta del av det live via SM-veckans hemsida – något som aldrig har gjorts tidigaer, berättar sportkommentator Kristian Obbarius i en intervju med Tvärsnytt.

Finalen i X-trial förra året i Umeå.

Finalen i X-trial förra året i Umeå då Eddie Karlsson (th), Kungsbacka TK, blev svensk mästare. (Foto: Fredrik Sandberg/TT)

Fakta:

SM-veckan vinter arrangeras 26 januari - 1 februari i Örebro - och sammanfaller med Örebros 750-årsjubileum.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör