19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kille tittar på tv.

Trots att man inte längre behöver betala tv-avgift för internetuppkopplad surfplatta och dator slog Radiotjänst i fjol rekord med antal betalande hushåll. (foto: Marc Femenia/TT)

Publicerad 16 januari 2015 07:00 - Uppdaterad 19 januari 2015 10:29

Fler än någonsin betalar tv-avgift

2014 blev ett rekordår för Radiotjänst. Fler än någonsin betalade förra året tv-avgift.

Något oväntat kanske eftersom datorer, mobiler och surfplattor inte längre är avgiftspliktiga.

Förra året betalade 3 544 000 hushåll i Sverige radio- och tv-avgift. Året innan, 2013, var siffran 3 545 000 – men då ingick tiotusentals hushåll som betalade avgift för att de ägde en dator med internetuppkoppling.

- Ja, dessa är inte avgiftspliktiga längre men när det gäller hushåll med traditionella tv-apparater är det alltså all-time-high, säger Radiotjänsts VD Carl-Gustav Johansson.

100 miljoner kronor

Efter att Högsta förvaltningsdomstolen slagit fast förra sommaren att datorer, mobiler och surfplattor inte längre var avgiftspliktiga tv-mottagare, fick Radiotjänst betala tillbaka avgifter.

Johan Gernandt

Johan Gernandt

- Fram till nu har vi betalat tillbaka ca 100 miljoner kronor till berörda hushåll, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

Stabilitet i avgiftsmodellen

Avgiftens storlek är 2 076 kronor per år och hushåll, och under förra året uppgick avgiftsintäkterna totalt till ca 7,4 miljarder.

- Vi ser alltså en stabilitet i avgiftsmodellen trots förändringarna i regelverket och detta tror vi till stor del beror på ett starkt förtroende för public service, säger Johan Gernandt.

- Vi kan också konstatera att förändrade medievanor inte nödvändigtvis slår ut tv:n som plattform, snarare kompletterar den, vilket bl a illusteras av den fortsatt starka försäljningen av tv-apparater, fortsätter han.

Radiotjänsts hus i Kiruna.

Radiotjänsts hus i Kiruna. (foto: Radiotjänst)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör