15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 14 januari 2015 06:59 - Uppdaterad 19 januari 2015 10:29

Lite blind, mycket människa

– Det är synd om dig som är blind.

Rena Yass har hört kommentaren många gånger. Hon förstår inte riktigt varför, blindheten är en så liten del av henne.

I filmen ”Jag ser dig”, som visas i SVT2 torsdagen den 15 januari, får vi möjlighet att se vem hon verkligen är.

Vem är Rena?

Svaret beror naturligtvis på vem man frågar. ”Den blinda tjejen”, är ett vanligt svar. Frågar man henne själv kommer något helt annat. Troende och politisk aktiv, är några av de saker som hon själv väljer att lyfta fram.

– Att jag inte ser, är en mycket liten del av mig. Kanske fem procent, och ungefär lika avgörande för min personlighet som att jag är svarthårig.

Från 17 års ålder

Oavsett vilket, är Rena Yass huvudperson i dokumentärfilmen ”Jag ser dig”. Där får vi följa henne från det att hon är 17 år och går sista året på gymnasiet tills dess att hon flyttar hemifrån – och inte minst i hennes kamp att hitta sig själv.

Renas dröm om att bli sedd som något mer än den blinda flickan genomsyrar hela filmen. Så är det inte alltid, i varje ny situation är risken stor att det är hennes funktionsnedsättning som hamnar i fokus. På bekostad av henne som person.

Rena och hennes pappa bär flyttkartonger.

Rena och hennes pappa bär flyttkartonger.

Seende och blind publik

Filmen, som är regisserad av Sylvelin Måkestad, är skapad för att passa både en seende och en blind publik. Det innebär att bilderna är mer taktila än vanligt. När Rena själv spikar ihop en bokhylla får vi vara med och måtta spikens kvarvarande höjd genom hennes fingrar. Eller uppleva hur det är att se en ros genom handen istället för med ögonen.

Även ljudet är annorlunda, kliver vi in i ett kök är ljudbilden förstärkt för att den som inte ser ska kunna orientera sig. Dessutom har filmen fått en kreativ syntolkning (läs mer i separat artikel som finns länkad i slutet av texten).

Tågfönster

Idén till projektet fick Sylvelin Måkestad när hon tittade ut genom ett tågfönster och började fantisera om hur allt det vackra i världen ter sig om man är blind. Där och då blev en början till ett flerårigt projekt som mer kom att handla om att se än om att vara blind.

Att göra en film om Rena där fokus ligger på allt hon kan, medan hennes funktionsnedsättning är nedtonad, är inte helt lätt. Hur mycket regissören än försöker bredda bilden hamnar vi som är publik ofta i fällan att titta på det som avviker.

– Det är ett stort problem med den här typen av film. Handlar den om en blind person kategoriseras den omedelbart som blindfilmen. På samma sätt som en film om dyslektiker blir dyslektiker-filmen, säger Stina Gardell som har producerat ”Jag ser dig”.

Hur funktionsnedsättning skildras

Enligt Stina Gardell måste vi fundera på hur media skildrar personer med funktionsnedsättningar. En fråga som hon anser att även de funktionsnedsattas egna organisationer borde ställa sig oftare.

– När vi presenterade idén för de Synskadades Riksförbund fick vi inledningsvis kritik för att vi hade valt att ha Rena som huvudperson. Hon var för sur och arg, ansåg de. Istället borde vi skildra någon som var glad och lyckosam. Det är ett uttryck för en missriktad välvilja.

Rena Yass

Rena Yass

Ville skapa debatt

Även för Rena Yass är det ett problem att hon, trots alla goda föresatser, ofta blir reducerad till att vara den blinda.

– När jag tackade jag till att vara med i filmen gjorde jag det för att jag ville skapa debatt kring vad det innebär att vara en människa. Och att den ska bidra till att vi ska bli bättre på att se hela människan istället för att sätta stämplar  på varandra. Det handlar även om att vi som individer måste bli bättre på att hitta oss själva, istället för att låta andra bestämma vilka vi är. Det gäller inte bara oss som har en funktionsnedsättning.

Filmen visas på SVT2 den 15 januari kl 20.00. Den har tidigare turnerat runt på ett mindre antal biografer i landet och har börjat att efterfrågas av skolor och institutioner.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör