7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
17-åriga Resa är blind, men vill bli sedd för den hon är.

Rena är 17 år och hennes högsta önskan är inte att kunna se, utan att bli sedd som den hon är och inte enbart som blind. (Foto: Anna-Lena Ahlström)

Publicerad 14 januari 2015 07:00 - Uppdaterad 19 januari 2015 10:28

Dokumentär med audiovisuell syntolkning

Dokumentärfilmen ”Jag ser dig”, som sänds i SVT imorgon torsdag, har fått en audiovisuell syntolkning. Det innebär att ljudet används för att berätta vad som sker istället för att en tolk ska återge vad det är som händer.

Om en film ska bli en stor upplevelse för synskadade måste ljudet vara perfekt. Och det ska vara en medveten del av berättelsen. Det menar Stina Gardell som är producent för filmen ”Jag ser dig”.

– Därför fanns syntolkningen med i planeringen redan när vi började planera inspelningen och sedan vidare under hela postproduktionen. Målet var att skapa en audiovisuell filmupplevelse för både seende och synskadade.

Stina Gardell

- Många filmare skulle må bra av att förstå sig på ljud och inse dess betydelse för upplevelsen, säger Stina Gardell, producent för filmen ”Jag ser dig”. (foto: Per Westergård)

I praktiken kan det innebära att det ska höras att filmens huvudperson Rena Yass är på väg in i ett kök. Om syntolken slipper säga exakt vad det är som händer finns det mer tid för annat.

– Det kan även handla om att berätta att hon trummar på sina slitna jeans eller att hon bär silverspetsiga skor. Genom att använda adjektiv blir Rena en levande person med en egen stil, säger Stina Gardell.

Måla upp ljudbilder

För att skapa en audiovisuell film gäller det att jobba mycket aktivt med ljudet. Vid varje tagning gäller det därför att tänka till. En närbild måste bäras fram av ett närljud.

– Jag har gjort många radiodokumentärer och där jobbar vi alltid med att måla upp ljudbilder. Många filmare skulle må bra av att förstå sig på ljud och inse dess betydelse för upplevelsen.

Lyriska

Många av de synskadade som har sett filmen är lyriska över hur syntolkningen används för att förstärka känslan istället för att bara mekaniskt återberätta vad som sker.

– Just nu försöker jag övertyga Sveriges Radio om att även de ska sända filmen. Det skulle vara spännande, och det skull kunna ske under parollen ”film är bäst i radio”, säger hon.

Fakta:

Dokumentärfilmen "Jag ser dig" sänds i SVT2 torsdagen den 15 januari kl 20.00.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

14 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör