21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Fredrik Önnevall och den 15-årige pojken.

SVT:s programledare Fredrik Önnevall och den 15-årige pojke som han hjälpte fly till Sverige. (foto: SVT)

Publicerad 8 januari 2015 08:19 - Uppdaterad 12 januari 2015 16:27

TV-team hjälpte syrisk flyktingpojke ta sig till Sverige

Vid inspelningen av dokumentärserien Fosterland, som startar på SVT på söndag, hjälpte programledare Fredrik Önnevall och ett tv-team en minderårig syrisk pojke att fly från Grekland till släktingar i Sverige.

- Jag fick kunskap om saken när teamet kommit hem från sin inspelningsresa, säger Robert Olsson, programdirektör för nyheter och current affairs. Efter flera samtal växte det fram en emotionell förståelse för deras beslut.

På söndag startar dokumentärserien Fosterland som skildrar människor i olika nationalistiska rörelser i Europa. Programledaren Fredrik Önnevall har träffat personer som är aktiva i olika nationalistiska partier: Nationella Fronten i Frankrike, Gyllene Gryning i Grekland, Fidesz i Ungern och Eurasiska partiet i Ryssland. Han har också träffat en kommunpolitiker från Sverigedemokraterna.

Vid en inspelning i Aten i Grekland uppstod en situation som var helt oplanerad. Fredrik Önnevall och tv-teamet följer en grupp syriska flyktingar som kommit till Aten med målet att därifrån ta sig vidare genom Europa.

Hoppa på lastbilsflak

I gruppen fanns en femtonårig syrisk pojke. Flykten som gruppen planerade för att lämna Grekland var mycket farlig. De skulle hoppa från en höjd ner på flaket av en rullande lastbil.

Pojken ber då Fredrik Önnevall att ta med honom till Sverige där han har släktingar.

– Min första reaktion var att, nej, det går inte, säger Fredrik Önnevall till svt.se. Men till slut föll alla argument ganska platt och jag insåg att det bara var jag som kunde hjälpa honom. Och att det var jag som skulle leva med ett beslut om jag kan hjälpa en pojke i nöd eller inte.

– När jag tänkte på det journalistiska dilemmat kändes det ihåligt och falskt i jämförelse med den situation som han befann sig i, fortsätter Fredrik Önnevall.

Falska identitetshandlingar

Tillsammans med teamet reser pojken med tåg genom Europa och förenas så småningom med sina släktingar i Sverige. Pojken reser med falska identitetshandlingar som han själv ordnat i Aten.

Allt som händer finns dokumenterat på film.

Teamet informerade sina chefer på SVT när pojken anlänt till Sverige.

- Först blev jag förvånad. Jag är svårt präglad av en journalistroll som granskar, ger sammanhang, analyserar och betraktar men som inte tar aktiv del i ett skeende, säger Robert Olsson.

Efter flera samtal med Fredrik Önnevall och de andra i teamet, växte det fram en emotionell förståelse för det beslut som var tvunget att fattas just där och just då.

"Mod och ansvarstagande"

- Och nu, efter att ha sett tre av de fyra episoderna, det sista avsnittet är under redigering, ser jag att det ligger såväl ett mod som ett ansvarstagande bakom beslutet att hjälpa pojken till sina släktingar i Sverige. Jag tror att de flesta som ser serien kommer att förstå skälen till att hjälpa pojken, fortsätter Robert Olsson. Dessutom har, vad jag förstår Fredrik Önnevall och teamet, inte gjort sig skyldigt till olaglig handling – det ovanliga är att släppa yrkesrollen och så tydligt dokumentera detta för tittarna.

Bör SVT sända materialet?

- Kring hela händelsen finns såklart en rad komplikationer, men SVT har landat i beslutet att sända serien och berätta historien precis så som den utspelade sig, säger Robert Olsson.

- Historien är en viktig illustration till en av Europas största och mest brännande frågor. Och motsatsen hade varit förödande: att det hade blivit känt att vi hjälpt en pojke till Sverige, men hemlighållit vårt agerande. Det tror jag hade kunnat påverka vårt förtroende negativt hos tittarna. Nu redovisar vi ärligt vad som skett.

Återförenats i Sverige

Den 15-årige pojken har förenats med sina släktingar och har fått permanent uppehållstillstånd i Sverige och börjat skolan här. Genom dokumentärserien får man följa hans resa till Sverige.. Pojken och hans släktingar har varit delaktiga i beslutet att sända historien och tv-teamet har kontinuerlig kontakt med pojken.

- Avgörande för publicering var ändå att så långt som möjligt känna att pojken och hans anhöriga kände sig trygga i hans kommande exponering i programserien. Han är minderårig och som sådan har vi ett speciellt ansvar, säger Robert Olsson.

Fakta:

Fosterland är en dokumentärserie i fyra delar som startar i SVT2 på söndag 11 januari kl 20.00.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

23 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör