15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Tomas Joanson gör cellanimationer

Tomas Joanson gör cellanimationer till Cykel-Oskar vid ljusbordet. (Foto: Lotta Beving)

Publicerad 30 december 2014 08:30 - Uppdaterad 12 januari 2015 16:26

Handritade animationer ger bilder nytt liv

Hur rör sig en tupp som tvärvänder? Om man ritar filmrutor för hand måste man veta det.

Alla grafiker på SVT Design jobbar med att animera digitalt, men den gamla kunskapen om att göra cellanimationer är viktig att hålla vid liv.

Barnprogrammet Cykel-Oskar är gjord just med handritade animationer.

Ibland väljer beställare av grafiska element en lite mer exklusiv lösning än vanligt för att tillföra ett uttryck som annars inte går att uppnå genom att använda digital teknik.

SVT Design har tidigare gjort en del av dessa mer exklusiva lösningar som t ex vinjetten till Molanders där seriens miljöer byggdes i skalan 1:87 och fick fram en känsla man inte hade kunnat skapa på annat sätt.

Blyertspenna och suddgummi

Thomas Joansons skisser hur tuppen rör sig.

Thomas Joansons skisser hur tuppen rör sig.

Nu har SVT Design precis avslutat jobbet med grafiken till barnprogrammet Cykel-Oskar där grafikern Tomas Joanson jobbade med cellanimationer, ritade med blyerts för hand på papper och med suddgummit inom räckhåll. När man jobbar med cellanimationer ritar man ruta för ruta i animationen för hand, precis som i början på 1900-talet.

Det är självklart mer praktiskt och ekonomiskt att jobba digitalt och man får välja sina tillfällen med cellanimation. Men det man får genom att använda den gamla tekniken är ett liv i animationerna som inte går att återskapa med hjälp av en dator.

Det rör sig i linjerna och de är inte så raka och exakta – och tråkiga (förlåt!) – som de datoranimerade.

Skapar en filmisk känsla

Man får även en pappersstruktur som ger liv till sekvensen och kombinerad med en lägre frame rate på 12½ per sekund kan man skapa en filmisk känsla. Och effekterna som man annars kan välja att ta till för att digitalt skapa retro-uttryck – filmbrus, nerskräpningseffekter etc – får man helt automatiskt om man ritar för hand.

För även om alla grafikerna på SVT Design jobbar med att animera digitalt är det en skicklighet i sig att kunna grunderna inom karaktärsanimation. Hur rör sig en tupp ut när den tvärvänder?

Måste veta exakt

Att kunna grunderna i karaktärsanimation är också ett stort stöd när man ska bygga upp sin scen i en digital animation. I digital animation kan man experimentera tills det fungerar men i cellanimation måste man veta exakt hur det ska lösas innan man sätter igång.

Det är viktigt att hålla kunskapen vid liv. På SVT Design försöker man se till att ha en stor bredd i det som görs och att använda olika tekniker i sammanhang där olika uttryck passar.

Den färdiga vinjetten till Cykel-Oskar.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör