6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Midnattsmässan från Rom

36 julaftonskvällar har Kaj Engelhart kommenterat den direktsända midnattsmässan från Rom med påven.

Publicerad 23 december 2014 06:00 - Uppdaterad 7 januari 2015 09:00

Kajs jultradition att kommentera mässan från Rom

På julafton sänder SVT traditionsenligt midnattsmässan från Peterskyrkan i Rom. En högtidlig och vacker gudstjänst som lockar fler än troende katoliker.

– Det är en mässa som rör vid hjärtat, och som påminner oss om att julen inte bara handlar om skinka och klappar, säger Kaj Engelhart som har kommenterat sändningen i 36 år.

Under julaftonskvällen är det normalt mycket stilla i tv-huset i Stockholm. En av de få som är på plats är Kaj Engelhart. Inte bara i år utan varje jul, med ett enda undantag, sedan 1977.

Anledningen till att han varje år söker sig till en mörklagd studio är att han kommenterar midnattsmässan i Rom, en av den katolska världens verkligt stora händelser. Det är en mässa där påven står i centrum och där han får delge sin syn på världen men där det även finns plats för vacker musik och högtidlig liturgi.

Tidigarelagd sändning

Dock är midnattsmässa numera inte ett helt korrekt begrepp. Sedan ett antal år är den tidigarelagd med ett par timmar. På SVT startar utsändningen i år redan klockan 21.30.

– Varför de har flyttat mässan har jag inte fått veta, men det är kanske en anpassning till att vi har haft ett antal äldre och något skröpliga påvar som helt enkelt behöver komma i säng lite tidigare.

Kaj Engelhart

-Den största utmaningen under mässan är att hitta en bra balans mellan att tala och att vara tyst, säger Kaj Engelhart. (foto: Per Westergård)

Kaj Engelhart har förutom julens mässa även kommenterat en rad andra sändningar från det katolska Rom. Bland annat installationen av den nya påven Franciskus i mars 210. Nu har han även engagerats till den kommande långfredagen för att guida oss igenom en direktsändning från Colosseum.

Är själv katolik

Att det är Kaj Engelhardt en gång tog plats i julstudion beror både på slump och på att han som själv är katolik har all den kunskap som krävs för att hålla ihop en lång sändning.

– Jag kan efter alla dessa år vila mot  min erfarenhet men jag har även stöd av det libretto för mässan som Vatikanen skickar ett par dagar innan julafton. Med hjälp av det kan jag förbereda mig på det som är nytt för året samt översätta texter. Däremot får jag påvens viktigapredikotext först någon timme innan sändning, därför tvingas jag oftast göra en live-översättning medan predikan pågår.

Intresset för mässan ökar

Intresset för mässan har ökat genom åren. Både för att antalet katoliker har ökat i Sverige men nu även för att påve Franciskus orientering mot det enkla väcker genklang även utanför den katolska världen.

– Han betonar ofta solidaritet med fattiga och marginaliserade människor vilket har gett honom en goodwill som inte de senaste påvarna har haft.

Påven Fransiscus

Påven Fransiscus betonar ofta solidariet med fattiga människor.

Hitta en bra balans

Den största utmaningen under mässan är, menar Kaj Engelhart, att hitta en bra balans mellan att tala och att vara tyst.

– Jag får alltid synpunkter på att jag både pratar för mycket och för lite. Med åren har dock klagomålen minskat, kanske betyder det att jag efter 36 år har hittat en bra balans.

Har blivit jultradition

Även nästa jul, och gärna många fler, vill den nu 71-åriga Kaj Engelhart fira i tv-huset.

– Jag återkommer gärna så länge jag orkar och inte är alltför gaggig. Det har blivit min jultradition och den har kommit att betyda mycket för mig som person. Dessutom tycker jag om att sändningen påminner oss om att julen är en religiös högtid och inte bara en tid för lutfisk och skinka.

Mässan sänd på på julafton klockan 21.30 i SVT2.


247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör