21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Redaktionen i Khao Lak

Gomorronredaktionen i Khao Lak: fr v: Daniel Jelinek, bildproducent, Ewa Lundin redaktör, Lotta Bouvin programledare, Cecilia Larsson produktionsledare och Tobias Wallin ljudtekniker.

Publicerad 23 december 2014 10:21 - Uppdaterad 12 januari 2015 16:26

Gomorron sänder direkt från Khao Lak på Annandagen

Gomorron Sverige sänder ett extrainsatt program på tioårsdagen av flodvågskatastrofen som tog 543 svenskars liv.

- Vi blickar tillbaka på det ofattbara som hände. Vi sänder från Khao Lak i Thailand där de flesta svenskar dog - och från Stockholm, berättar programledare Lotta Bouvin på plats i Thailand.

Gomorron Sverige sänder på Annandagen den 26 december från kl 07.55 till ca 12.45 i SVT1, både från Khao Lak och Stockholm.

- Det är gripande att komma hit till Khao Laks paradisiska stränder, där så många svenskar omkom i vågorna, säger Lotta Bouvin. Det är stillsamt, vackert och väldigt tyst här, inga försäljare, ingen musik inga parasoll på stranden. Man känner så starkt hur det var, minuterna före allt förändrades. Khao Lak är fortfarande en plats som har ett stort rum i många svenskars hjärtan. 

Hur blev livet sedan?

I programmet kommer tittarna att återse flera av de drabbade och överlevande svenskar som SVT träffade då och senare. Hur har livet blivit för dem i Sverige, vad har hänt i Khao Lak och Thailand? Vad fick katastrofen för politiska konsekvenser och hur har den svenska krisberedskapen påverkats?

Direktsändning från Orchid beach

Kl 11 direktssänds den minnesstund som svenska ambassaden och Svenska kyrkan håller på stranden vid Orchid beach, med tal av Sveriges ambassadör, prästen i Svenska kyrkan i Phuket, regeringens representant statsrådet Åsa Regnér och med sång och musik av svenska fältartister.

På plats i Khao Lak finns också bland annat Lottie Knutson, Fritidsresors dåvarande kommunikationschef.

Statsministern

Till studion i Stockholm kommer bl a statsminister Stefan Löfven, Stig Edqvist från ID-kommissionen, Sara Hedrenius från Röda korsets krisgrupper, den fd UD-tjänstemannen Andreas Norman, ärkebiskopen Antje Jackelen och seismologen Reynir Bödvarsson.

Khao Lak

Det var på annandag jul 2004 som den förödande tsunamin drog in i Khao Laks semesterparadis i Thailand. (foto: SVT)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

6 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör