19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
 Gereon Kåver

SVT:s nuvarande webb-arkitektur har med tiden blivit allt tyngre att jobba med. Därför måste vi förändra våra arbetsformer för att även i framtiden kunna vara ett lättrörligt och innovativt företag, menar Gereon Kåver, gruppchef för utveckling på SVTi. (foto: Per Westergård)

Publicerad 16 december 2014 06:00 - Uppdaterad 17 december 2014 09:32

Framtidssäker webb-arkitektur

SVTi var länge en "påhängd balkong" på det stora fina SVT-huset. Idag är allt annorlunda, ingen ifrågasätter deras roll inom företaget.

Den snabba utvecklingen kräver dock nya arbetsformer. Hela webb-arkitekturen måste göras om för att klara framtida utmaningar.

Säg bara SVT Play och du inser att SVTi numera är en väsentlig del av SVT. Det enda som är märkligt är att det bara är några få år sedan tjänsten lanserades. Ingen kan längre föreställa sig ett tv-bolag utan en Play-tjänst på nätet.

Och inte bara det, SVT är numera knökfullt av olika webb-tjänster. Några med funktionen att återutsända det som tidigare har rullat i rutan medan andra kompletterar SVT:s utbud med andra digitala tjänster.

Fr v: Fredrik Stålnacke, Paul Diaconescu (PL), Johan Löfstrand (PL), Mattias Karlsson, Stefan Berggren, Victoria Bastide och Anton Lindström

Fr v: Fredrik Stålnacke, Paul Diaconescu, Johan Löfstrand, Mattias Karlsson, Stefan Berggren, Victoria Bastide och Anton Lindström. Frånvarande: Rickard Andersson (foto: Gereon Kåver)

12 team och 400 redaktörer

Verksamheten har vuxit snabbt under senare år, både i form av antalet anställda och antalet utvecklingsprojekt. Tidigare fanns det fyra olika team som jobbade med utveckling, snart kommer de att vara tolv. Dessutom arbetar 400 redaktörer inom SVT med att leverera innehåll till de system som SVTi har utvecklat.

– Vår nuvarande webb-arkitektur har med tiden blivit allt tyngre att jobba med. Därför måste vi förändra våra arbetsformer, gör vi inte det kommer vi inte längre att kunna vara ett lika lättrörligt och innovativt företag, säger Gereon Kåver som är gruppchef för utveckling på SVTi.

Gereon Kåver

– Vi kan idag skapa otroligt mycket mer avancerade funktioner än vad som var möjligt när vi lanserade SVT Play 2010, säger Gereon Kåver. (foto: Per Westergård)

Ett sätt att förändra är att byta ut den övergripande arkitekturen som styr all webbutveckling. Det gäller att skapa en form som tillåter mindre enheter att utveckla delkomponenter utan överordnad styrning.

– Det skulle göra det enklare att utveckla nya lösningar och välja den teknik som passar bäst för enskilda behov. Det gör dessutom jobbet betydligt roligare.

Vet sitt värde på marknaden

Att det ska vara roligt att jobba på SVTi har ett egenvärde. SVT är nämligen inte självklart en lika attraktiv arbetsplats för webb-utvecklare som det är för många andra yrkesgrupper.

– De personer vi vill anställa vet sitt värde på arbetsmarknaden. De frågar sällan vad de kan göra för SVT utan mer vad vi kan bidra med i deras personliga utveckling. Om vi blir betraktad som en spännande arbetsplats kommer det att vara enklare att rekrytera personer med den kompetens vi behöver för att bygga framtidens tjänster.

Ett annat sätt att locka rätt personer till företaget är att erbjuda avancerade utmaningar. Det bidrar även till att de som redan är anställda stannar, även för dem gäller det att hänga med i utveckligen om de inte ska förlora sitt höga värde på arbetsmarknaden.

Förhoppningen är att den nya arkitekturen ska bidra till att SVTi även i fortsättningen klarar av att hänga med i utveckling som just nu går rasande fort.


Utvecklingen sker i små delar

Den nya webb-arkitektur som SVTi har valt kallas för micro-systemartiktektur. Det bygger på att utvecklingen sker i små delar men den möjliggör även en högre grad av extern utveckling.

– Det innebär även att varje delkomponent kan ha olika tekniska lösningar och sätt att hantera uppgifter. För att det ska fungera måste alla delar inom ett system kunna kommunicera med varandra.

Förhoppningen är att den nya arkitekturen ska bidra till att SVTi även i fortsättningen klarar av att hänga med i utveckling som just nu går rasande fort.

– Vi kan idag skapa otroligt mycket mer avancerade funktioner än vad som var möjligt när vi lanserade SVT Play 2010.

Blev extra tydligt

Att SVTi numera är en viktig del av SVT blev extra tydligt när det digitala för två år sedan fick en egen direktör och divisionschef.

- Arbetet med det digitala integrerades med övriga SVT-processer och har hamnat mer i centrum och är inte längre någon sidoverksamhet.

SVTi skriver regelbundet om projektet på utvecklingsbloggen http://blogg.svt.se/testbild

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör