19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 8 december 2014 13:55 - Uppdaterad 17 december 2014 09:33

Sändningsstarten av regionala nyheterna skjuts fram

SVT har beslutat att skjuta fram sändningsstarten av de nya regionala nyhetsprogrammen från den 2 mars till den 13 april

Anledningen är nyvalet i mars.

Beslutet om ett nyval den 22 mars medför en hel del konsekvenser för SVT. Inte bara förändringar i tablån med partiledarintervjuer, debatter, dueller, valvaka och eventuellt flera valprogram, utan att hela Nyhetsdivisionen behöver ha fullt fokus på valet och inte splittras av att samtidigt genomföra en av de största förändringarna inom nyheterna på många år.

Robert Olsson

Robert Olsson

Därför har SVT beslutat att senarelägga sändningsstarten för de nya regionala nyhetsprogrammen en dryg månad, från 2 mars till 13 april.

Vill inte störa tittarvanorna

- Att i slutfasen av en het och högexponerad valrörelse ”störa” medborgarnas tittarvanor - vilket en ny förkvällstablå initialt skulle innebära - vill vi inte göra, säger Robert Olsson, programdirektör för nyheter och current affairs.

- Vidare så riskerar de kommunikativa insatserna som är tänkta för den planerade omgörningen av det regionala utbudet att hamna i skuggan av valrörelsen, fortsätter han.

"Helt rätt beslut"

Christina Ågren

Christina Ågren

- Ett helt rätt beslut utifrån de nya förutsättningarna med nyvalet, säger Christina Ågren, programchef Regionala Nyheter & Minoriteter.

- Vi får lite mer tid att ställa om samtidigt som vi, med 60-talet nya journalister som just nu rekryteras, kommer att ha bättre förutsättningar än någonsin tidigare för en bred, kvalificerad journalistisk bevakning inför nyvalet.

Olov Carlsson, divisionschef SVT Nyheter håller med:

Olov Carlsson

Olov Carlsson

- Vi ska göra en av de större förändringarna i nyhetsutbudet som vi gjort sedan starten av regionala nyheter på 70-talet. Det är en kraftfull satsning på lokal och regional journalistik, men omställningen är komplex och ska inte riskeras. Tablåomläggningen omfattar dessutom hela divisionen och är det något vi har lärt oss så är det att inte göra många stora saker samtidigt. Därför är det bättre att skjuta på sändningsstarten och låta alla fokusera på att skapa den bästa valbevakningen.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör