15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Direktsändningen från presskonferensen med Stefan Löfven och Gustav Fridolin följs noga på Nyheterna. (foto: Carl Carpelan)

Publicerad 4 december 2014 09:19 - Uppdaterad 8 december 2014 14:03

Planeringen för extravalet i full gång

Tuffa tider stundar för alla på SVT.

Under februari och mars kommer SVT att sända allt från skid-VM i Falun, producera en Melodifestival-turné och nu, ett extraval.

– Valbevakning är vår bästa gren, det här ska bara bli kul, säger Robert Olsson, programdirektör Nyheter och current affairs på SVT.

Eva Landahl

Eva Landahl, som var SVT:s valgeneral under årets båda val, känner sig både exalterad och förväntansfull. Det har bara gått några timmar sedan Stefan Löfven annonserat att han har för avsikt att utlysa ett extraval i mars och hon har redan fått uppdraget att ansvara för SVT:s valbevakning.

– Jag som inte ens har hunnit skriva utvärderingen av de tidigare valen. Det jobbet får dock vänta, nu måste jag sätta vi igång och jobba med det nya.

Samma jobb på nolltid

Hon har lite att bita i, normalt tar det minst ett år att planera ett val. Nu ska hon göra samma jobb på nolltid.

– Partiledarutfrågningar och debatter kan säkert vara kvar i den vanliga formen. Däremot måste vi tänka till när det gäller hur vi ska jobba med webb och i sociala medier. Där är utvecklingen så snabb att vi inte kan nöja oss med att göra som vi gjorde förra gången.

Återanvända valupplägget

Att hon har en tuff utmaning framför sig intygar alla som har någon form av ansvar för nyheter på SVT. Enligt Robert Olsson är det nödvändigt att återanvända så mycket som möjligt av det tidigare valupplägget.

– Vi måste inse att vi inte kan förproducera lika många program som normalt. Istället får vi koncentrera oss på att utnyttja de programytor vi har tillgängliga och satsa våra resurser på ett antal extrainsatta valprogram under slutspurten.

Dra upp riktlinjer

Olov Carlsson

Planeringen inför valet drar igång på allvar idag på morgonen, mindre än ett halv dygn efter det att beskedet om extraval kom. Första uppgiften blir att dra upp riktlinjer för utbudet i både broadcast och på webb samtidigt som både bemanning och ekonomi måste diskuteras.

– Redan på natten efter det senaste valet insåg vi att det fanns en stor risk att vi skulle hamna i den här situationen. Därför bestämde Eva Landahl och jag att vi skulle spara all valscenografi. Genom att återanvända både den och all grafik som vi då tog fram kan vi koncentrera oss på programinnehåll, säger Olov Carlsson som är divisionschef på SVT Nyheter.

Marit Hübinette och Maria Hedlund

Marit Hübinette och Maria Hedlund reflekterar över nya läget. (foto: Carl Carpelan)

Triggar igång

Att val triggar igång även de mest luttrade journalisterna är uppenbart. Alla Vipåtv pratar med samma kväll som beskedet om extraval kom är upprymda över den journalistiska utmaningen.

– Det kommer att bli fantastiskt spännande tid för hela SVT. Och jag är övertygad om att vi kommer att klara utmaningen galant. Vi har både en vältrimmad organisation och fantastiska medarbetare. Se bara hur väl vi klarade bevakningen under hela dagen igår. Vi var helt enkelt lysande från morgon till kväll, säger Robert Olsson samtidigt som han hävdar att han bara ser fram emot en ny valrörelse.

Robert Olsson

Han får medhåll av Olov Carlsson.

– Vi kommer att klara även det här valet. Alla mätningar visar att vi är den informationskällan som väljarna litar mest på, det kommer vi vara även denna gång.

Slitsam vår för SVT

Februari och mars 2015 kommer att bli en vårvinter att minnas för alla på SVT. Kanske ställs företaget inför sin tuffaste utmaningen någonsin. På lite drygt en månad ska tre gigantiska arrangemang produceras och sändas.

Först ut är Melodifestivalen. Turnén startar i Göteborg den 7 februari med grand final i Friends Arena den 14 mars.

Under samma period står Sverige som värd för skid-VM och SVT är ansvarig för hela tv-produktionen. Från den 18 februari och två veckor framåt kommer sändningarna från Falun att avlösa varandra både på webb och i tv.

Dessutom nu även ett extraval. Massor av utfrågningar, debatter och andra program utlovas med ett crescendo på valdagen den 22 mars.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör