15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Buster Isitt, Alexandra Breschi och Lea Stojanov. (Foto: Sara Granvik)

Buster Isitt, Alexandra Breschi och Lea Stojanov. (Foto: Sara Granvik)

Publicerad 1 december 2014 06:00 - Uppdaterad 4 december 2014 18:42

Julkalendern syntolkas för första gången

Idag börjar årets julkalender ”Piratskattens hemlighet”. Kalendern teckenspråksgestaltas på barnkanalen.se och i SVT Play för femte året – och syntolkas för första gången.

- I flera år har julkalendern varit prioriterad gällande tillgänglighet, och det känns väldigt kul att vi i år för första gången även ska sända en syntolkad version, säger Safa Safiyari, chef för Barnkanalen.

Den syntolkade versionen kommer att sändas i SVT Play och finnas tillgänglig på julkalenderns sajt på barnkanalen.se. Manuset till den syntolkningen är skriven av Helena Habermann-Sahlén, Olle Bernmark och Britta Landén.

Under produktionen har SVT samarbetat med organisationen Unga synskadade. Tidigare har SVT syntolkat säsong två av Mot alla Odds och årets säsong av Djursjukhuset.

Helena Habermann Sahlén, Britta Landén och Olle Bernmark.

Helena Habermann Sahlén, Britta Landén och Olle Bernmark, som tillsammans har skrivit manus. Britta Landén har även läst in syntolkningen med hjälp av ljudteknikern Hans Barkman (saknas på bilden). (Foto: Per Otterström)

Teckenspråksartister

Den teckenspråksgestaltade versionen kommer även att finnas på barnkanalen.se och i SVT Play. Det är teckenspråksartisterna Alexandra Royal, Pia Nygårds och Joel Kankonen som i år översätter julkalendern till teckenspråk samt levandegör karaktärerna.

- Att få medverka till att teckenspråkiga får avnjuta ett av SVT:s flaggskepp känns som en förmån, säger Ann-Charlotte Sparby från AveProduktion som ansvarar för teckenspråksgestaltningen.

Spännande skattjakt

I ”Piratskattens hemlighet”, årets julkalender i SVT, följer vi de tre barnen Minna, Sam och Bianca på en magisk och spännande skattjakt bland klippor, stränder och mörka grottor.

Om de inte hittar piraten Aquilas försvunna skatt kommer den idylliska Orkidékusten att förstöras. Kommer de att hinna?

I rollerna: Buster Isitt, Alexandra Breschi, Lea Stojanov, Ana Gil de Melo Nascimento, Mirja Turestedt m.fl. Regissör är Anna Zackrisson.​

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

4 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör