15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Eva Hamilton (foto: Marika Ireblad)

Två dagar kvar som VD. Eva Hamilton berättar i intervjun med Vipåtv om de åtta VD-åren. Om de största utmaningarna, det svåraste uppdraget, vad hon ska göra nu - och vad hon kommer att sakna mest. (foto: Marika Ireblad)

Publicerad 26 november 2014 07:00 - Uppdaterad 1 december 2014 11:04

Eva Hamilton om åren på SVT: Jag har haft roligt hela tiden

Med bara några få dagar kvar som VD kör Eva Hamilton på som vanligt. Fulltecknade dagar och många uppdrag. I torsdags kväll programvärd för Stora Journalistpriset och idag, onsdag, talare på 100-gruppen.

Och på fredag – sista arbetsdagen – bjuder hon medarbetarna på glögg för att ta farväl.

- Jag har nog inte riktigt förstått det än. Det här är 25 år av mitt liv som jag nu lämnar. Dels kommer jag sakna känslan av att ingå i ett sammanhang, men även den identitet som VD-rollen ger och som jag nu överlåter till Hanna Stjärne. En annan aspekt är förstås alla de arbetskamrater som jag kommit nära och som är mina vänner. Och min ledningsgrupp som betyder mycket för mig.

- Men samtidigt, lägger hon till och blir allvarlig, kommer jag att känna en lättnad över att inte behöva bära ansvaret längre.

- Oron och rädslan att det ska hända något. Att någon utrikeskorre ska bli kidnappad, eller att ett attentat ska hända när nyhetscheferna är på konferens, eller när vi gör program som inte är tillräckligt bra. SVT har en skyldighet att uppfylla svenska folkets förväntan på hög kvalitet och ge dem det bästa utbudet.

Tidigt varje morgon, året runt, i åtta år, har Eva Hamilton fått ett sms från presschefen med nattens nyheter som har med SVT att göra.

- Det är alltid en lättnad om det inte är något stort som har hänt, säger hon.

Stora utmaningar

De största frågorna och utmaningarna som Eva Hamilton hanterat under åren som VD kan hon snabbt räkna upp på fyra fingrar. Omorganisationen 2008, sändningstillståndet, utvecklingen av SVT Play och den nu pågående omgörningen av de regionala nyheterna.

- Den stora omorganisationen 2008, då vi organiserade om till tre divisioner och gjorde stora neddragningar, resulterade i att vi kunde spara pengar rakt ner i programbudgeten.

Hur det slutgiltiga sändningstillståndet blev, som trädde i kraft i januari 2014, var en lång och tuff resa.

- Från att det efter förra regeringsskiftet var tal om avreglering av public service och avsmalnat uppdrag - till att gå till total enighet i alla åtta partierna, där man gemensamt stod bakom ett brett public service-uppdrag när sändningstillståndet trädde i kraft - det var en stor framgång.

Om den pågående processen med regionala nyheterna säger Eva Hamilton:

- Var bor Sveriges befolkning? Där ska vi finnas. Det känns så bra att vi kommer bli starkare i nordvästra Skåne, att vi öppnar redaktion i Uppland, i en förort till Göteborg, i Södertälje och äntligen kommer att finnas i Linköping. 21 regionala nyhetsprogram kommer att sända från tidiga morgonen till sena kvällen.

Redaktör Marika Ireblad och Vd Eva Hamilton.

Vipåtv:s redaktör Marika Ireblad intervjuar VD Eva Hamilton. (foto: Gunilla Asp)

Gammalt och grått

Vilken har den tuffaste utmaningen varit?

– Den negativa syn på SVT som både publik och riksdagsmän hade runt 2007. SVT ansågs som lite gammalt, grått och uppfostrande. Detta var samtidigt som man ville avreglera public service, och andra aktörer började göra public service-program för att visa att det kunde man göra utan någon licensfinansiering.

Som exempel nämner hon TV8 som började producera tunga program med public service-signum. Även TV4 som var populäraste kanalen flera år i rad, och som övertog rättigheterna till både Nobel och Nationaldagen.

– Men de hade inte uthålligheten att göra sådana här slags program. I hårda och tuffa tider lägger de ner, vilket också skedde. Och TV4 fick bara ha Nobel ett år, sedan fick SVT tillbaka sändningsrättigheterna. Nationaldagen är tillbaka på SVT sedan flera år tillbaka.

Vad SVT konkret gjorde för att vända synen som tråkigt, grått och förlegat var att ”noppa koftan”.

– Det är tidigare programdirektör Annie Wegelius uttryck. Vi gjorde om programmen. Och vi startade SVT Play – och det har mer än något annat förändrat bilden på ”tråkig” tv, framförallt hos den yngre generationen.

Ger en liten känga

Så här, i de sista skälvande minutrarna som VD, passar hon på att ge tv-krönikörerna en liten känga:

- Många av krönikörerna verkar mena att SVT:s program ska se ut som de gjorde på 1990-talet för att vara bra. Sanningen är ju att det har skett stora värdeförändringar, som härbärgeras inte bara i K-special, utan även i Mot alla odds, Allt för Sverige, OS och i Mello. Att en idrottsman i OS går ut och berättar att han är homosexuell, eller att döva barn framför Euphoria i Melodifestivalen, visar att man kan använda också underhållande programformat för att paketera ett budskap.

Eva Hamilton har samma morgon som intervjun görs läst en krönika om SVT Flow-programmet ”Gift vid första ögonkastet”.

Något som engagerar.

- Jag läste att krönikören menar att vi erbjuder skit för lågutbildade kvinnor. Jag tycker det är fascinerande hur kulturskribenter konsekvent frånkänner just lågutbildade kvinnor eget sunt förnuft och gott omdöme. Ett ytterligare exempel är en del av reaktionerna när det visade sig att Malou von Sivers fick Stora Journalistpriset.

Punkt slut.

Gjort mycket annorlunda

När du tittar tillbaka, är det något som du hade gjort annorlunda?

- Ja (skratt), nästan varje dag. Jag skulle ha varit snabbare på en del grejer, långsammare på andra, sagt smartare saker i debatter, betonat vissa saker mera. Det vanligaste misstaget är att jag ägnat för mycket kraft åt något som upplevdes som stort just då, men som kanske egentligen inte var det.

Eva Hamilton

Eva Hamilton

- Men det är ingen idé att man slösar tid på att älta. Man försöker göra så gott man kan i varje situation.

Eva Hamilton skriver också jobb-dagbok varje dag. Hon tycker det är intressant att titta tillbaka för ”man glömmer så fort”.

- I situationer som jag kan ha upplevt som väldigt stora och komplexa, ser jag efteråt att lösningen väldigt ofta fanns någonstans där mellan raderna.

Public service framtid

Hur ser framtiden ut för public service?

- Idag tror jag väldigt starkt på public service framtid. Nu när både den lokala och den goda kvalitetsjournalistiken är hotad så är public service mer nödvändig än någonsin. Och det upplever jag stor enighet kring.

När det gäller finansieringen känner hon sig besviken att inte kunna lämna över en hållbar finansiering till Hanna Stjärne med en teknikneutral tv-licens.

- Riksdagen röstade redan 1989 för teknikneutrala licenser. Jag trodde vi var i hamn med det efter två domstolsbeslut, men i juni i år beslöt ju Högsta Förvaltnings-domstolen att tv-avgiften inte skulle gälla datorer och uppkopplade mobiler.

- Min syn är ganska enkel. ”Ni erbjuds det här utbudet i radio och tv och ni har möjlighet att ta emot det – då ska ni betala för det oavsett vilken teknik som används”.

Största utmaningarna

Vilka är de viktigaste och största utmaningarna som SVT står inför?

- Det är flera stora utmaningar. Vi behöver hela tiden aktivt och med medveten ansträngning gå utanför vår bubbla. Söka upp människor, trender, andra värderingar och hålla oss öppna för vår omvärld.

Etnicitet är en annan stor utmaning.

- Vi på SVT är så duktiga internt på jämställdhet, mätt i antal kvinnor/män. Vi måste bli lika duktiga på etnisk mångfald. 20 procent av alla i Sverige har invandrarbakgrund. Det syns inte i vårt programutbud eller bland dem som syns i programmen. Och då tappar vi i legitimitet och i förmågan att erbjuda en stor del av publiken identifikation.

En tredje stor utmaning är det fragmentiserade tittandet. Vad händer när alla tittar på olika saker samtidigt? När alla själva kan styra informationsflödet till att enbart bekräfta den egna världsbilden.

- Vill du bara titta på gulliga klipp på katter på Youtube kan du göra det utan att läsa en enda nyhet eller veta vad som pågår i världen. Eller bara ägna dig åt spel. Tidigare så snubblade man alltid över nyheter på något sätt. Antingen att det fanns en lokaltidning eller morgontidning hemma på köksbordet, eller att nyhetsprogrammen rullade på tv:n.

Det var dags att sluta

När bestämde du dig för att sluta – och varför?

- När man tar ett sådant här jobb bör man sitta minst i fem år tycker jag. Det tar två-tre år innan man är varm i kläderna och då har man börjat genomföra förändringar. Efter fem år upplevs de förändringarna som det normala. Och då kan någon annan ta över.

- Varje VD bygger sin del av huset. Det är viktigt att murbruket får torka mellan tegelstenarna som man byggt upp, annars rasar det när nästa person tar över.

Hon berättar att hon visst kunde tänka sig att sitta kvar några år till, och funderade också på det, men kom fram till att hon känner att hon gett det hon kunnat – och att det är bättre att någon annan tar över nu.

- När jag blir 65 då har jag varit VD i 13 år tänkte jag. Är det klokt? Har jag då samma geist att leverera? Svaret blev nej och i april sa jag upp mig.

- Men jag har haft roligt hela tiden. Det har varit ett slitsamt jobb, men jag är inte sliten.

Tydligt skifte just nu

Eva Hamilton känner också att det är rätt tid att lämna över rodret just nu.

- Ja, det är så tydligt skifte vad gäller traditionell tv och online-tv. Det känns som en bra tid att lämna över stafettpinnen till en ny VD.

Och att det blir Hanna Stjärne som nu tar över känner hon sig trygg med.

- Hanna har en sådan erfarenhet från Sveriges radio och behöver inte ägna någon energi till att lära sig public service. Hon har det i ryggmärgen. Det är också bra att hon har arbetat i den kommersiella världen. Det tror jag är jättebra för SVT.

Eva Hamilton lägger också till med ett leende:

- Hanna är dessutom en modig person. Hon vågar agera utifrån sin övertygelse. Hon kan ta beslut och även ge raka besked. Hon är kort och gott en bra sorts människa.

Vipåtv:s redaktör Marika Ireblad intervjuar VD Eva Hamilton.

Vipåtv:s redaktör Marika Ireblad och VD Eva Hamilton. (foto: Gunilla Asp)

Flera styrelseuppdrag

Vad ska du göra nu?

- Jag har tackat ja till ett antal styrelser. Olika företag inom olika branscher. Något kommer att offentliggöras redan i december, andra i februari/mars. Det rör sig om allt från detaljhandel till infrastruktur och även lite media, avslöjar hon.

- Det är roliga bolag där jag får lära mig en ny verklighet. Jag har alltid gått igång på att lära mig nya saker – och mycket pluggande kommer det att bli.

Hon planerar också att skriva krönikor och göra lite inhopp.

- Jag är 60 år idag och jag ser att jag har tio år kvar av ett nytt arbetsliv.

- När jag ser tillbaka på mitt liv, så ser jag att varje gång jag har vågat hoppa så har jag aldrig ångrat mig efteråt.

Fakta:

Eva Hamilton tillträdde som VD för Sveriges Telvision den 6 november 2006 och slutar den 30 november 2014.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

28 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör