15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Extrema ögonblick

Herman och David lyckas rädda 60 djur i en lada i Arboga genom att köra en traktor genom de låsta dörrarna. I programmet Extrema ögonblick berättar de vad som hände.

Publicerad 17 november 2014 07:00 - Uppdaterad 24 november 2014 14:05

Barnkanalen prövar nytt berättargrepp

Extrema ögonblick heter en ny serie från Barnkanalen som skildrar barn som råkat ut för extrema situationer – och överlevt.

- Det är raka och fascinerande berättelser av och om barn, säger producent Mattias Barsk.

Med serien, som har premiär i december, testar Barnkanalen ett nytt sätt att berätta verkliga händelser - genom rekonstruktioner med statister.

Mattias Barsk

Mattias Barsk

Olof räddar sin bäste kompis ur en lavin. "Jag kände att jag var supermannen för en sekund".

Stella vaknar till liv igen efter att ha fallit ner i havet och hittats helt livlös. "Ingen vet hur länge jag låg där".

Extrema ögonblick i Barnkanalen tar sig an livets allra mest dramatiska stunder.

- Det här är en drabbande men också hoppingivande serie om barn som gjort något alldeles fantastiskt, berättar Mattias Barsk.

Ramlar ner i björnide

Ett gäng killar åker skidor i Funäsdalen. Plötsligt ramlar en av dem ner i ett björnide och det väcker björnhonan som sover där med sina ungar.

Den lilla enskilda händelsen blev en riksnyhet och fascinationen för just den här pojken och björnen var enorm.

Men vad hände egentligen? Vad tänkte barnen som var på plats? Det här bestämde sig Mattias Barsk för att ta reda på med serien Extrema ögonblick.

- Det är raka och fascinerande berättelser av och om våra yngsta medmänniskor, säger Mattias Barsk, producent för serien.

Olle ramlade ner i ett björnidé och attackerades av björnen.

Olle ramlade ner i ett björnide när han åkte skidor och attackerades av björnen.

Hur kan de klara det?

Han berättar att det parallellt med debatter om vad barn kan och inte kan i skolan också finns ett behov av att hylla barnen för deras enorma kompetenser. För de har det också.

- Hur kan det vara så att barn som inte alls har samma livserfarenheter och kunskaper som vuxna klarar livets extrema ögonblick så bra?

I tio halvtimmar berättar barn om tio olika händelser de varit med om. Det är bränder, drunkningar, helikopterkrascher, laviner och trafikolyckor från barnens perspektiv.

- Varje avsnitt har sin egen berättelse, sitt eget drama.

Rekonstruktioner

Genom rekonstruktioner med statister iscensätts delar av händelsen och de drabbade barnen berättar i intervjuer vad som hände.

Programledaren Louise Fornander träffar dem alla och minns särskilt en av händelserna.

- Stella, som föll ner i havet och kyldes ner till bara 13 graders kroppstemperatur. Hennes hjärta stod still. Det är ett under att hon överlevde det. Men att träffa henne och leka med henne, ja det var oerhört mäktigt, säger hon.

Stella i Extrema ögonblick

Dagen före julafton ramlar Stella i havet. Hjärtat stannar och hon har endast en kroppstemperatur på 13 grader när hon hittas på bottnen och plockas upp av en helikopter.

Rekonstruktion med helikoptern som hittade Stella i vattnet.

Rekonstruktion med helikoptern som hittade Stella i vattnet.

Nytt berättargrepp

På Barnkanalen prövar man med serien Extrema ögonblick ett nytt berättarsätt, där rekonstruktionerna kanske är ett ovanligt grepp för de allra minsta.

- Premisserna är egentligen ganska enkla. Barnen överlevde, därför kan de sitta och berätta vad de gör i bild. Min förhoppning är att de också kommer att förstå skillnaden mellan det berättade och vad som visas i bild i rekonstruktionerna. Att det inte händer just där och då, säger Mattias Barsk.

Målgruppen är 8 år och uppåt och barnen ska gärna se programmet tillsammans med någon vuxen eftersom det är verkliga händelser som skildras på ett autentiskt sätt.

- Vi har testkört programmen på barn och de har tagit det krassare än vi vuxna kanske trodde. Jag tror det beror på att barnen själva berättar om händelsen och att alla program slutar lyckligt, säger Mattias Barsk.

Dina berättar när hon räddade sin lillebror som föll med barnvagnen i Fyrisån.

Dina berättar när hon räddade sin lillebror som föll med barnvagnen i Fyrisån.

Viktigt serie

Johanna Gårdare, programchef på Barn i Stockholm säger:

- Det jag personligen blir allra mest gripen av är den instinkt som verkar driva både stora och små människor. Att i en akut krissituation utsätta sig själv för fara för att rädda en medmänniska. Det tycker jag ger hopp och tro om människan.

- Det är viktigt med den här typen av serier för den uppmärksammar barns egna upplevelser och berättelser, och tar dem på allvar. Det är historier som är äkta och springer ur barns liv på riktigt. Det är identitetsstärkande för barn.

Extrema ögonblick har premiär söndag 7 december kl 19.05 i Barnkanalen och SVT Play.

Fakta:

Extrema ögonblick har premiär söndagen den 7 december kl 19.05 i Barnkanalen och SVT Play.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

19 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör