13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Gudstjänst från Hillsong.

Söndagens gudstjänst från Hillsong Church Stockholm fick snabbt över 20 000 starter på SVT Play och delades flitigt i sociala medier.

Publicerad 14 november 2014 09:30 - Uppdaterad 17 november 2014 07:30

Gudstjänsten slog Downton Abbey

Skavlan och Downton Abbey i all ära, men förra helgen var det faktiskt det annars så anonyma programmet Gudstjänst som seglade högt upp på listorna, åtminstone för SVT Play och i sociala medier.

Ett faktum som visar att det händer något speciellt när gammalt möter nytt, både i kyrkan och i medier.

– Jag är faktiskt inte helt förvånad, det är ju trots allt 400 000 svenskar som varje söndag besöker en gudstjänst av något slag, så intresset för den här typen av program och innehåll är betydligt större än gemene man ofta tror, säger Johannes Söderberg.

Som producent till Gudstjänst har han alltså glatt kunnat konstatera att det senaste programmet plötsligt swingade sig högt upp på diverse listor. I traditionell broadcast höll man sig visserligen kring snittet på 75 000 tittare, men på SVT Play fick man snabbt över 20 000 starter, jämfört med i vanliga fall knappt 5 000.

Mycket tack vare alla delningar, kommentarer och likes som programmet fått på till exempel Facebook. Medan senaste avsnittet av Downton Abbey fått 14 likes har Gudstjänst fått en bra bit över 5 000!

Bild från Hillsong Church Stockholm.

Musiken och den sceniska inramningen i söndagens gudstjänst stack ut från det vanliga - och gillades av många.

Scenisk inramning

– Gudstjänsten hölls i Hillsong Church Stockholm, som är en del av den karismatiska pingströrelsen, sprungen ur klassisk väckelsetradition. Men tilltalet är inte klassiskt förpackat, utan gudstjänsten baseras på modern musik med en väldigt scenisk inramning, säger Johannes Söderberg.

Ett tilltal som uppenbarligen tilltalar åtminstone den yngre generationen, som flitigt tipsat varandra om programmet på sociala medier. Äldre generationer har också uppskattat programmet, men en del har också hört av sig och klagat.

– Visst har det synts i mailboxen att det var en gudstjänst som stack ut från det vanliga, en del säger att de inte känner igen sig, de blir oroliga och provocerade, men de är faktiskt inte så många som man kanske skulle kunna tro.

62 gudstjänster per år

Nej, att den typen av kritik kommer är inget som överraskar Johannes Söderberg, det är han snarare van vid. SVT sänder 62 gudstjänster per år och uppgiften är bland annat att visa bredden av uttryck som tro och andlighet kan ta sig i vårt land.

– Det ingår i vårt uppdrag och utvecklingsarbete att testa gränser, men vi konstruerar ju inget utan skildrar den kyrkliga verklighet som är. Jag hoppas att vi ska bli ännu bättre på att återspegla till exempel mångfalds- och integrationsarbetet inom trossamfunden, gärna med gränsöverskridande gudstjänster med kristna och muslimer tillsammans. Vi följer några sådana initiativ som kyrkorna själva tagit och hoppas kunna göra något av det framöver, säger Johannes Söderberg.

Johannes Söderberg

Johannes Söderberg, producent för Gudstjänst.

Mogna och omogna religioner

Över huvud taget ser Johannes på programmet Gudstjänst som en betydelsefull motvikt till mediernas gängse skildring av troende och tro, som han tycker saknar en analys av skillnaderna på mogna och omogna religioner.

– En mogen religion, som är den absolut vanligaste, är trygg och respektfull inför andra människors tro och accepterar kompletterande åskådningar på de stora livsfrågorna. En omogen religion, däremot, är tvärsäker och säger att vi har rätt och alla andra har fel och måste fördömas. Den typen av fundamentalism går som en farsot över världen och gör sig tyvärr dramaturgiskt väldigt väl i medierna, så i huvudsak är det den typen av religionsutövning vi får se. Det är ett stort journalistiskt problem, tycker jag.

Traditionellt i jul

I programmet Gudstjänst väntar nu ytterligare tre program från den musikaliska församlingen Hillsong, sedan blir det åtminstone tillfälligt mer stillsamma andakter igen.

– Ju närmare advent och jul vi kommer desto mer traditionella gudstjänster blir det även hos oss, men vi har absolut som ambition att bli ännu bättre på att skildra olika former av trosutövande. Inte minst att det faktiskt är många generationer som går i kyrkan, inte bara kyrktant Agda, som schablonbilden gärna blir.

Att det även i fortsättningen kan bli andra tongångar i rutan än de som står i psalmboken är också klart.

– Det händer ju något när gammalt möter nytt, och den moderna musiken är på många sätt en utmärkt skildrare av människors liv genom att omfatta både sprudlande upptempo och lugna låtar med texter sprungna ur djupaste förtvivlan. Som livet självt.

Fakta:

SVT sänder 62 gudstjänster per år och uppgiften är bland annat att visa bredden av uttryck som tro och andlighet kan ta sig i vårt land.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

19 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör