6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kvinna som medverkar i programmet.

Fembarnsmamman Tuija är en av kvinnorna som vågar berätta om sina erfarenheter.

Publicerad 10 november 2014 07:00 - Uppdaterad 10 november 2014 20:36

Uutiset vill lyfta kvinnors roll i religiös rörelse

Ikväll sänds första delen i en serie av tre om den kristna rörelsen laestadianismen – där kvinnorna uppmanas skaffa så många barn som möjligt. Att vara Guds livmoder.

SVT:s finska redaktion Uutiset har under ett halvårs tid arbetat med serien och för första gången gör man en stor satsning parallellt i sociala medier.

– Det här är första gången vi gör en samordnad satsning med reportage i tv och aktiviteter på sociala medier. Förklaringen är att vi anser oss ha hittat en stark historia som vi tror kommer att intressera många tittare. Den handlar om livsvillkor för kvinnor som lever mitt i bland oss i Sverige och Finland och som mycket få känner till, säger Elina Majakari, redaktionschef på SVT:s finska redaktion Uutiset.

Svårt att få insyn

Att komma in i religiösa rörelser och ta del av deras inre liv är aldrig lätt. Eija Sarinko fick ägna mer en ett halvår för att hitta personer som är villiga att berätta om kvinnors ställning inom laestadianismen, en kristen väckelserörelse som ställer krav på sina anhängare att de ska skaffa så många barn som möjligt.

Under arbetet med programserien som går under namnet ”Guds livmoder” kontaktade Eija Sarinko hundratals personer inom rörelsen.

Trots det fick hon inte någon aktiv medlem att ställa upp. Däremot lyckades hon få tre kvinnor som har lämnat laestadianismen att berätta om sina erfarenheter.

– De vittnar om hur de pressas att skaffa barn, oberoende om deras kroppar orkar med ytterligare en graviditet eller inte. Jag har även varit i kontakt med en man som berättade att han visste att hans hustru riskerade livet om hon blev med barn igen. När hon senare blev gravid gick det som han befarande.

Eija Sarinko

– Det här är inte en kritisk granskning av rörelsen. Mitt fokus ligger på kvinnans roll, säger Eija Sarinko.

Bokstavstrogna

Förklaringen till den bokstavstrogna rörelsens tydliga krav är att de anser att kvinnas enda verkliga uppgift är att föda barn. Det gör dem till en del av Guds skapelsearbete.

I seriens tre fem minuters-avsnitt får vi även möta några av de män som leder rörelsen. Enligt dem är frågan oproblematisk, varje barn är en gåva från gud och varje barn ska därför välkomnas oberoende av konsekvenser för modern.

– Det här är inte en kritisk granskning av hela rörelsen. Mitt fokus ligger på kvinnans roll och på hoten om att den som försöker förhindra en graviditet kommer att hamna i helvetet, säger Eija Sarinko.

Satsning i sociala medier

För att nå en större publik än de finsktalande som vanligtvis följer Uutisets sändningar har redaktionen för första gången gjort en större satsning på sociala medier.

Förhoppningen är att serien har ett så starkt innehåll att den kommer att kunna locka även svenskspråkiga tittare. För att ytterligare väcka debatt kring serien har redaktionen skapat hashtagen ”#Gudslivmoder”.

Följer upp debatten

Seriens tre avsnitten kommer att sändas måndagarna 10, 17 och 24 november under Uutisets ordinarie programtid.

Tanken är att de finskspråkiga nyheterna ska följa upp de kommentarer och den debatt som kommer fram via de sociala medierna.

Även några av SVT:s svenska nyhetsredaktioner har visat intresse för att ha med delar av programmet i egna sändningar.

Sändning: Uutiset måndag 10/11 kl 17.45 i SVT2

Fakta:

Læstadianismen är en luthersk väckelserörelse. Rörelsen är uppkallad efter Lars Levi Læstadius (1800-1861), en präst vars predikningar gav upphov till en väckelsen som spred sig snabbt över Nordkalotten.

Idag finns det i Finland ca 120 000 aktiva læstadianer medan antalet anhängare i Sverige är omkring 2 000.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör