21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 10 november 2014 20:34 - Uppdaterad 12 november 2014 20:33

Kontroversiell dokumentärfilm om borrelia fälldes

Den franska dokumentärfilmen ”Borrelia – en tyst epidemi” som sändes i SVT1 den 9 juni i år, fälldes på måndagen av Granskningsnämnden för att den skildrade ett kontroversiellt ämne på ett ensidigt sätt.

Vetenskapens värld friades för ett program om forskning kring sociala klyftor och deras påverkan på samhället.

Fästing (foto: GAD distribution)

Borrelia - en tyst epidemi.

Dokumentärfilmen Borrelia – en tyst epidemi, sändes i SVT1 den 9 juni i år. Programmet, som var en inköpt fransk dokumentär, skildrade borrelia som en kronisk sjukdom och en epidemi.

Näst intill samtliga forskare, patienter och personer som medverkade i dokumentären företrädde denna alternativa och därmed kontroversiella syn på borrelia. En sådan ensidighet kan accepteras av nämnden om utgångspunkten görs tydlig för publiken.

Text räckte inte

I det här fallet hade SVT lagt in en text i början och slutet av filmen som löd på följande sätt: ”Filmen är producerad i Frankrike och speglar främst franska förhållanden och fransk debatt.

Läkemedelsverket och Socialstyrelsen rekommenderar högst tre veckors antibiotika med hänvisning till att längre behandlingar inte visat sig ha bättre effekt. Afrikansk borrelia är en annan sjukdom än den i Sverige och vållas av en annan bakterie. I Sverige beror inte en eventuell ökning av borrelia på möss och råttor i bostäderna.”

Nämnden tyckte dock inte att den skylten räckte för att göra publiken uppmärksam på att filmen var så pass kontroversiell som den var.

Därför fälldes programmet för att det stred mot kravet på opartiskhet.

Sociala klyftor i samhället

Vetenskapens värld sände den 12 maj i år ett program om sociala klyftor och forskning som visar att de växer i Sverige och övriga västvärlden.

Vetenskapsredaktionens reporter träffade ett antal forskare, epidemiologer och människor som redogjorde för sina forskningsresultat, uppfattningar och upplevelser av sociala klyftor i ett antal länder.

Programmet anmäldes av flera personer som ansåg att utformningen var partisk och att ämnet sociala klyftor behandlades ensidigt. Bland annat kritiserades medverkande som ansågs ha en vänsterinriktad politisk agenda. Flera anmälare såg programmet som ren valpropaganda.

Saknades motröster

Kritiken gällde också att det saknades betydelsefulla motröster som ansåg att sociala klyftor inte behövde betyda problem för samhället. Granskningsnämnden konstaterade att programmet handlade om aktuell forskning om hur de sociala klyftorna ökat i ett flertal länder sedan 1980‐talet och att det måste vara möjligt för SVT att skildra den typen av forskningsresultat.

Nämnden ansåg visserligen att andra synsätt borde ha framgått mer utförligt, men att detta inte medför att programmet stred mot kravet på opartiskhet. Nämnden kunde inte heller hitta några uttalanden av reportern eller de tillfälligt medverkande intervjupersonerna som medförde att programmet stred mot kravet på saklighet. Programmet friades alltså helt.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367
Programredaktör, SVT Programetik

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör