15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 23 oktober 2014 15:05 - Uppdaterad 27 oktober 2014 08:05

Eva Hamilton: ”Lätt att ändra lagtexten”

Vid ett möte idag med Kulturutskottet framförde public service VD:ar Eva Hamilton, Cilla Benkö och Erik Fichtelius att det inom en överskådlig framtid måste bli en teknikneutral finansiering.

- Vi påpekade också att det är ganska lätt att ändra de två skrivningar i den existerande lagtexten, som Högsta Förvaltningsrätten ansåg vara otydliga, säger VD Eva Hamilton.

Eva Hamilton

VD Eva Hamilton

Tillsammans med budgeten idag kom också besked om nästa års finansiering av public service. Medlen till programbolagen räknas upp med 2 procent i enlighet med sändningstillståndet

- Det var ingen överraskning. Men samtidigt meddelade regeringen att man inte höjer nivån på radio-och tv-avgiften. Det har man inte gjort på fem år och nu börjar pengarna på Rundradiokontot att ta slut, säger Eva Hamilton, som även är Radiotjänsts styrelseordförande.

Regeringen tänker återkomma till tv-licensfrågan, sannolikt redan i vårbudgeten.

- Jag tror att den enkla förklaringen är att man inte haft tid att bereda den, säger hon.

Finansieringen

Eva Hamilton har idag, tillsammans med Sveriges Radios VD Cilla Benkö och UR:s VD Erik Fichtelius, haft ett möte med Kulturutskottet där Eva Hamilton framförde public service-bolagens syn på radio- och tv-avgiften.

- Budskapet var: det är ingen ko på isen. Svenskarna HAR tv-apparater och de betalar. Fortfarande. Men inom överskådlig framtid måste vi få en riktig, teknikneutral finansiering. Annars riskerar den äldre publiken att i allt högre grad få betala för den yngre, som i snabbare takt förflyttar sitt tittande till andra skärmar. ​

- Vi påpekade att det är ganska lätt att ändra de två skrivningar i den existerande lagtexten, som Högsta Förvaltningsrätten ansåg vara otydliga, säger hon.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

8 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör