15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Romer i fokus

SVT:s Teresa Moderatho och brobyggaren Diana Bollström, ett av många möten under ”Romer i fokus”. (foto: Mats Carlsson Lénart)

Publicerad 22 oktober 2014 07:00 - Uppdaterad 23 oktober 2014 15:11

Romer måste få större plats i SVT

Hur kan Public service bli bättre på att skildra den romska folkgruppen i Sverige och vad kan radio & TV göra för att minska antiziganismen? 

Det var två huvudfrågor på ett seminarium där programfolk från inte minst SVT mötte romska företrädare.

Drygt 100 personer, varav ett 30-tal från SVT, hade samlats i Radiohusets studio 4 förra onsdagen för att diskutera bland annat hur Public Service kan möta en ökad antiziganism och diskriminering av romer och hur den romska kulturen kan lyftas i radio och TV.

– Den här dagen var en möjlighet att diskutera och fördjupa våra kunskaper om romers situation, en möjlighet att träffas och dela erfarenheter och utbyta tankar, en möjlighet att lära känna och få nya kontakter. Frågan är viktig och vi behöver förstå så mycket mer, säger Johan Hartman, strateg och SVT:s CSR-ansvarige samt den som tillsammans med SR:s Elle-Kari Höjeberg tagit initiativet till seminariet.

Seminarium om romer

Tunga seminariedeltagare, fr v: Fred Taikon, Hans Caldaras och Thomas Hammarberg. (foto: Mats Carlsson Lénart)

Inledande ”keynote speaker” var tidigare europaråds-kommissionären Thomas Hammarberg, i egenskap av ordförande i Kommissionen mot Antiziganism.

­– Romer är inte bara offer utan även mycket kraftfulla och kapabla människor. Ta till exempel alla de romer från Rumänien som nu sitter runt om i Sverige med sina muggar. Jag menar att dessa människor, som ofta är analfabeter, gjort en stor prestation i att överhuvudtaget ta sig till Sverige för att försöka skaffa sig ett något bättre liv. Det går att jämföra med hur svenskar på 1800-talet emigrerade till Amerika!

Historien i fokus

Inför de församlade PS-medarbetarna underströk Hammarberg hur viktigt det är att fånga upp romernas historia och visa på alla fördomar och felaktigheter som färgat omvärldens bild av denna folkgrupp som bott i Sverige i många hundra år.

Hans Calderas (foto: Mats Carlsson Lénart)

Hans Calderas

Så småningom stod på podiet två av de främsta romska företrädarna i vårt land, Fred Taikon och Hans Caldaras, den senare sen 1960-talet känd sångare och artist.

– Vi borde inte behöva vara här idag. I 50 år har vi berättat romernas historia men inget har hänt. Ingen har lyssnat, sa Caldaras som menade att medierna har en stor del i misslyckandet i att öka kunskapen om och minska diskrimineringen av romer.

Public service sviker

Fred Taikon, som är redaktör för É Romani Glinda, den ledande romska tidningen i Sverige, var också han uppgiven och besviken.

­– Ni kommer aldrig när vi bjuder in till presskonferenser där vi berättar positiva saker om romer. Ni kommer inte när vi arrangerar våra romska kulturfestivaler. Ändå ligger det i ert uppdrag, sa Taikon till publiken.

– De enda som kommer till våra presskonferenser är SVT Uutiset och SR Sisuradio.

Seminarium om romer

Glada brobyggare – Emilia Huczko och Nina Lundberg var bland de romer som mötte PS-företrädare på seminariet. (foto: Mats Carlsson Lénart)

Mellan de olika talen från podiet framträdde de romska rapparna i gruppen RebelG´z vars medlemmar också passade på att ge medierna en känga från scenen.

– Vår känsla är att media bara bygger upp och visar problem med romer och aldrig några lösningar, sa Ali Javad.

Gör något nu

Seminariedeltagarna fick även dela in sig i mindre grupper för att diskutera bilden av romer och vad som kan göras för att förbättra folkgruppens situation och minska antiziganismen.

– Jag tror att det måste göras något radikalt nu för att det inte ska bli i Sverige som i Ungern. Annars är det för sent, menade Diana Bollström som utbildats som ”romsk brobyggare” vid Södertörns högskola.

”Bikupor” – gruppdiskussionerna var livliga under ”Romer i fokus”.

”Bikupor” – gruppdiskussionerna var livliga under ”Romer i fokus”. (foto: Mats Carlsson Lénart)

Även Thomas Hammarberg efterlyste mer handling från mediernas sida gällande romernas situation.

– Grävande journalistik borde användas för att undersöka vilka fler exempel på diskriminering av romer som kan finnas i Sverige än Malmöpolisens register. Medier behöver också ligga på mer gällande bränderna i romska tältläger, menade Hammarberg. Finns det grupper som tuttar på dessa? Jag skulle vilja se en ordentlig satsning.

Casting

Malin Ströman

Malin Ströman

I en av grupperna kom diskussionen in mycket på hur romer i högre grad ska kunna naturligt inkluderas i det Sverige som t ex SVT förmedlar. Att jobba med representation, att i casting av medverkande till olika typer av program aktivt ta med romer utan att de sedan presenteras eller markeras som specifikt romska.

– Jag tycker det är otroligt viktigt att vi träffas och diskuterar det här. Romernas situation är verkligen någonting där vi i Public Service kan göra nytta och bli ännu viktigare. Jag vill själv väldigt gärna bidra till det, det är ju för sådana här saker som jag jobbar just i SVT, säger Malin Ströman som arbetar på SVTi med Barnkanalens onlineutbud.

Gruppdiskussion

”Vilken bild har vi egentligen av romer?” – Fr.v. Malin Ströman (SVTi), Danjel Nam (UR), Jimmy Ahlstrand (SVT), Heléne Sahlin (SVT) och Luise Steinberger (SR).

Stor okunnighet

– Något man kan göra till att börja med är att dubba eller texta barnprogram även på romani, det är ju visserligen en kostnad men enkelt att göra, menar Malin.

Från flera håll under dagen påpekades det märkliga förhållandet att vi i Sverige vet mer om Nordamerikas indianer än om minoriteterna i vårt eget land, exempelvis romer och samer.

– Ett tag på 1960-talet, på Katarina Taikons tid, var media bra på att berätta och upplysa om romer. Men sen glömdes vi och vår historia bort. Men efter att registren i Skåne avslöjades för ett år sen har det blivit lite bättre igen, sa Hans Caldaras.

Fakta:

"Romer i fokus" var temat på en seminariedag som anordnades den 15 oktober i Radiohuset, Stockholm.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör