6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Öppet arkiv på Bokmässan

Redaktör Marika Arsenius lade sin röst på Tartuffe, researcher Ove Wahlqvist sin på Ska vi hem till dej..., medan Beverley Östberg och Elisabeth Ivarsson (som jobbar med inköp på SVT Teknik och Ekonomi) lade sina röster på Glenn Killing, när Öppet arkiv hade omröstning på Bokmässan i Göteborg. (foto: Anders Egle)

Publicerad 20 oktober 2014 07:00 - Uppdaterad 23 oktober 2014 15:25

Öppet arkiv – viktig resurs för hela SVT

Den som trott att Öppet arkiv bara är till för nostalgiker har på senare tid fått många anledningar att tänka om, inte minst i samband med valrörelsen.

Den som vill förstå sin samtid måste ju lära av historien, vare sig det handlar om valvakor från förr eller gamla tv-klipp om nya ministrar. Fast populärast av allt är förstås Rederiet.

– Öppet arkiv är uppenbarligen betydligt mer känt än vad vi trodde! säger Beverley Östberg när hon sammanfattar intrycken från fyra dagars minglande med allmänheten i en monter under Bokmässan i Göteborg.

Beverley Östberg (foto: Fredrik Hjerling)

Beverley Östberg

Tillsammans med Filmarkivet och Kungliga biblioteket, som båda också har pågående ambitiösa projekt för att tillgängliggöra gammalt arkivmaterial på nätet, visade Öppet arkiv upp vilka skatter de har att erbjuda på sina respektive sajter.

Som projektledare för Öppet arkiv inför nystarten våren 2013 var Beverley Östberg såklart också nyfiken på att få möta publiken öga mot öga och få höra vilka avtryck det växande arkivet hittills har gjort.

I snitt 3,5 program

Om populariteten kan mätas i antalet tittare så ökar den så sakteliga hela tiden. Nu är man uppe i 75.000 unika besökare i veckan och var och en av dem tittar då i snitt på 3,5 program. Deras valmöjligheter ökar också konstant, och ännu kvarstår närmast oöverskådliga mängder material att lägga ut och göra tillgängliga på nätet. Problemet är snarare att sålla och välja i vilken turordning det ska ske.

– Idag ligger drygt 5 100 program utlagda och vi fyller på med i snitt 50 nya i veckan. Samtidigt strömmar det hela tiden in önskemål på fler, via vår sajt och blogg på svt.se eller på vårt konto på Facebook, säger en av Öppet arkivs två redaktörer, Marika Arsenius, som tillsammans med Rebecca Hillman och fyra researchers letar upp gamla SVT-godbitar från historien.

I Öppet arkiv finns allt från Fiskemässa på Åland till hela Rederiet.

I Öppet arkiv finns allt från Fiskemässa på Åland till hela Rederiet.

Så stor spridning som möjligt

Målet är att ha en så stor spridning som möjligt på innehållet, enligt researchern Ove Wahlqvist, som talar lika mycket i egen sak som för publiken.

– Det roliga är ju just att vi hittar och erbjuder både breda och smala program, från populära dramaserier till dokumentärer om fiskemässor på Åland. Ibland får vi in väldigt vaga önskemål och beskrivningar, som ”Jag har en släkting som var med i ett program en gång, jag tror att det var 1968 och att det var från Dalarna...”. Det är ju en rolig utmaning att hitta det, men om det sedan visar sig vara lite väl smalt och sakna allmänintresse för att lägga ut det i Öppet arkiv, så kan vi åtminstone glädja och tipsa just den tittaren om vilket program det var och att det går att köpa en privatkopia, säger Ove Wahlqvist.

Brasse brännström

När Brasse Brännström avled tidigare i höst la Öppet arkiv direkt upp flera program med honom.

Viktig resurs

Men Öppet arkiv är inte bara en nostalgitripp i lättsamhetens tecken, utan också en viktig och kompletterande resurs för en rad andra redaktioner och program på SVT. Under valrörelsen lade man till exempel ut gammalt arkivmaterial om en rad aktuella politiker, liksom man gjort efter valet, med de nytillträdda ministrarna.

– Vi har hela tiden koll på det aktuella nyhetsflödet och har ett tätt samarbete med andra redaktioner för att kunna plocka fram relevanta klipp eller program ur arkivet som de kan länka till, säger Marika Arsenius, som hoppas på fler samarbeten likt det man nyligen hade med programmet Retro.

– Där var vi med i planeringsarbetet redan från början och jag tror att alla nya program kan ha nytta och hjälp av oss, att hitta användbart material från förr. Sedan gäller det bara att använda det med omsorg och kanske inte bombardera med allt man hittar på samma gång.

Rederiet

Av 21 miljoner starter på Öppet arkiv är 5 miljoner av dem på Rederiet. (foto: SVt Bild)

Rederiets 318 avsnitt

Så har Öppet arkiv till exempel resonerat med flera av de gamla dramaserier som lagts ut en säsong i taget. Den populäraste av dem alla, Rederiet, har nu ändå gått i hamn med alla sina 318 avsnitt.

– Det verkar ha varit en osedvanligt vanebildande serie, för av de 21 miljoner tittningar som har gjorts på Öppet arkiv sedan starten så har fem miljoner varit på Rederiet! Nu har vi tittare som hör av sig och gråter efter att ha sett alla avsnitten och inte vet vad de ska ägna sig åt istället. Då tipsar vi om att Goda grannar också finns i Öppet arkiv, eller att man nu också kan köpa Rederiet på dvd, säger Marika Arsenius.

Långa önskelistor

Samtidigt fortsätter önskemålen om andra dramaserier och program att strömma in. Drygt hundra mail i veckan i snitt, med långa listor på önskemål.

– Många tror att vi har rättigheterna bara för att ett program är visat i SVT en gång, men så är det tyvärr inte, och över huvud taget får vi bara lägga ut material som sändes innan 1 juli 2005. Sedan kan det ändå falla på olika typer av rättighetsavtal, särskilt när det gäller sport och musik, säger Ove Wahlqvist, som också måste ta hänsyn till kostnaderna för digitalisering av gammalt material, om det inte redan är gjort. I bästa men sällsynta fall finns textning av programmet inbränt i filmen, i nästbästa fall finns den nedskriven i något annat arkiv och därmed möjlig att kopiera och lägga in. Att göra en ny textning är däremot för dyrt och inte aktuellt.

Goda grannar

Goda grannar (foto: SVT Bild)

Blogginlägg och intervjuer

I kändisvimlet på Bokmässan fick redaktionen många tillfällen att fylla på med nya blogginlägg med intervjuer med olika upphovsmän och medverkande i material som redan ligger i Öppet arkiv.

Samtidigt trillade det in många nya önskemål och tips från allmänheten, plus att redaktionen varje dag hade en tävling där besökarna fick rösta på vilka program eller serier de helst vill se framöver i Öppet arkiv. Varje mässdag hade sin kategori: Barn, Humor, Drama och Samhälle, med fem gamla favoritprogram i varje, och vinnarna lades bums ut för tittning.

Arrangemanget, där röstningen ägde rum genom att lägga bollar i höga plaströr, var lyckat i all sin enkelhet och flyttbarhet.

– Det är ju lätt att sätta upp lite var som helst, till exempel i SVT:s foajé eller matsal, så att medarbetarna också får vara med och önska, säger Marika Arsenius, som med en blinkning noga poängterar Öppet arkiv-redaktionens etik och moral:

– Vi är påverkbara men icke mutbara!

Fakta:

Öppet arkiv nystartade våren 2013 och har nu 5 100 program utlagda och man fyller på med i snitt 50 nya program i veckan.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

15 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör