10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Rundvandringen i TV-huset.

Rundvandringen i TV-huset med Hans Arnbom som guide var uppskattat. (foto: Mats Carlsson Lénart)

Publicerad 17 oktober 2014 07:00 - Uppdaterad 22 oktober 2014 09:42

100 nyanställda på SVT introducerades

Ett 100-tal nyanställda SVT:are blev nyligen bland annat orienterade om hur programbeställning går till men fick också träffa VD och bli rundguidade i TV-huset.

SVT har ingen lokal stor nog att rymma 100 personer för möten så lösningen blev att hyra in Studio 3 i Radiohuset.

HR-stabens Anders Gratte och Marina Krig från Kommunikation hälsade välkomna. Anders berättade bl a att han var så långt från nyanställd man kan vara i SVT 2014 – han började nämligen i företaget redan för 42 år sen, som reporter på Aktuellt.

Marina avslöjade även hon något om sitt förflutna, inte minst att hon en gång fick en guldbagge för bästa scenografi (”Tusenbröder – återkomsten” 2007).

HR-direktör Hélene Sahlin

– Bli inte som oss som redan jobbar här. Våga skaka om oss och utmana! uppmanade HR-direktör Hélene Sahlin. (foto: Mats Carlsson Lénart)

Våga skaka om!

Gratte och Krig lämnade sedan över mikrofonen till HR-direktör Heléne Sahlin som inte jobbat fullt lika länge på SVT men som ändå under sina sjutton år sett många förändringar i företaget. Hon vädjade till de församlade nyanställda att bidra med nya idéer och tankar.

– Bli inte som oss som redan jobbar här. Våga skaka om oss och utmana!

Anders Gratte

Anders Gratte

Det kan verka märkligt att ett företag som relativt nyligen minskat sin personalstyrka från cirka 2 500 till cirka 2 000 anställda håller en introduktionsdag för över 100 nyanställda i en mängd olika kategorier men åtskilliga i gruppen hade jobbat ett bra tag, ett år eller ännu mer.

– Det handlar helt enkelt om omfördelning av resurser utifrån pensionsavgångar och vakanser, förklarar Anders Gratte. Vi håller oss inom taket 2 100 anställda.

Uppdrag och mål

Sedan var det tid för  Jocke Norberg på SVT Strategi som förklarade att han anställdes 1982, under en tid då det formellt inte anställdes något alls i företaget.

Jocke höll en ganska gedigen genomgång av SVT:s uppdrag, Public service och målen med företagets verksamhet.  Och han avslutade med de fyra stora framtidsutmaningarna: Legitimitet, plattformar, relationer och ekonomi.

Därefter var det programbeställare Peter Nyrén som fick berätta om uppdragsprocessen: Hur idéer blir till program och vad centrifugen är?

Peter underströk också särskilt vikten av att hitta nya sätt att berätta och hur viktigt det är att ligga rätt i förhållandet broadcast/on demand.

Från Reykjavik

Bland de tillresta nyanställda fanns grafikern Sirnir Einarsson från Göteborg, som före det att han började på SVT i januari arbetade på Islands PS-bolag RÚV i Reykjavik.

– Hur programbeställningen går till var nytt för mig, så det tyckte jag var intressant. Överhuvudtaget är detta en spännande resa för mig då det är första gången jag är på SVT i Stockholm.

Löneadministratör Mikael Ibrahim kom tidigare i år till SVT från SRF och han ansåg att mycket av det som berättades under introdagen inte påverkade just honom.

–Vissa delar var säkert intressanta för dem som arbetar med det men jag som jobbar med något annat hade svårt att förstå varför det togs upp på en introdag. Även om  dagen i stort var kul hade det kanske varit bättre att göra den lite kortare, menar Mikael.

Dags för rundvandring i TV-huset.

Dags för rundvandring i TV-huset. (foto: Mats Carlsson Lénart)

Rundvandring

Innan wrap-lunchen på stående fot i ”Hangaren” (Radiohusets entréhall) var det dags för det som många nog tyckte var introduktionsdagens höjdpunkt – rundvandringen! Indelade i fyra grupper fick de nyanställda se väldigt mycket på kort tid. Nyhetshavet, Bolibompa, Studio 1 och den stora förbindelsekorridoren med alla gamla kameror och bandare. En av de som uppskattade rundvandringen var Joel Mellin på Väder, anställd i juni 2013.

– Trots att jag jobbar här i huset så känner man ju inte till mer än sin lilla sfär. Jag tycker det är fantastiskt bra med en introduktionsdag och jag tror även det jag sett och lärt mig idag kommer att underlätta för mig i arbetet framöver, säger Joel.

Fotografering i Bolibompastudion.

Fotografering i Bolibompastudion. (foto: Mats Carlsson Lénart)

Bolibompa-studion

Inne i Bolibompa-studion kan man tro att SVT-gruppen är vilken besöksgrupp som helst. Det fotograferas flitigt i olika miljöer och bakgrunder. Många passar också på att knyta nya kontakter och ideligen hörs ”var jobbar du?”, ”när började du?”, ”..då känner du henne!”…

– Det var också tanken att det skulle finnas tid att prata med varann. När det gäller rundvandringen så tror jag att när man kommer som ny medarbetare till SVT i Stockholm så vill man gärna gå runt och kolla alla avdelningar utan att det ska kännas konstigt, säger Anders Gratte.

Hans Arnbom

Hans Arnbom, SVT Kommunikation, guidar de nyanställda i huset och historien. (foto: Mats Carlsson Lénart)

VD hälsade välkommen

Efter lunchen hälsade Eva Hamilton de nya i sin skara välkomna till SVT.

Då var det också dags att prata om medarbetaransvar, både när det gäller sociala medier och programetik överhuvudtaget. Susanna Dahlstrand, själv nyanställd, och Jan Axelsson, chef för SVT Programetik höll i de passen. 

Personligen närvarande var dock inte divisionscheferna Olov Carlsson, Maria Groop Russel och Albert Svanberg – dessa fick i stället presentera sig i filmform.

– Det är en lyckad dramaturgi att inte bara ha föreläsningar från podiet utan blanda upp presentationsformerna, menar Anders Gratte.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör