15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 15 oktober 2014 13:16 - Uppdaterad 20 oktober 2014 13:47

SVT utreder misstänkt säkerhetsläcka i Moskva

All teknisk utrustning vid SVT:s redaktionslokal i Moskva har bytts ut sedan kontoret drabbats av störningar.

- Vi har inga indikationer på intrång, men vi har haft produktionsstörningar. Därför har vi bytt ut all utrustning, säger Olov Carlsson, divisionschef för SVT Nyheter.

- Vi söker också igenom våra datorer och annan utrustning efter skadlig kod, men har ännu inte fått svar på den analysen, fortsätter han.

Expressen.se skriver idag att säkerhetspolisen utreder olaglig avlyssning mot SVT:s redaktionslokaler i Moskva och att det finns misstankar om att SVT:s telefoner buggats och att datorerna kapats.

Men Olov Carlsson understryker att det i dagsläget inte går att säga vad störningarna, som man upptäckte för en tid sedan, beror på.

– Det kan vara dåliga uppkopplingar i tele- och internettrafik men just nu analyserar vi datorerna för att se om vi kan upptäcka vad problemet är och den analysen är ännu inte klar och vi har inget slutdatum för den. Men ingenting pekar idag på att det skulle handla om en avlyssning, säger Olov Carlsson, och tillägger att SVT alltid utgår från att redaktionerna kan vara avlyssnade.

Säpo bekräftar inte

Expressens uppgifter att Säpo utreder ärendet bekräftas inte av Säpo, skriver svt.se.

– Jag har ingen information att lämna om detta. Vi uttalar oss ytterst sällan om något som skulle kunna gälla vår operativa verksamhet, säger Fredrik Milder pressekretare på Säpo.

Inte heller Olov Carlsson har några indikationer på att Säpo utreder det inträffade som en avlyssning.

– Men vi har pratat med svenska UD:s säkerhetspersonal eftersom vår korrespondent Elin Jönsson är gift med en tjänsteman på ambassaden. Att informera dem är en rutin vi har i de här sammanhangen eftersom han bor i en SVT-tjänstebostad, säger Carlsson.

Analyserar

Enligt honom finns det inget som i nuläget pekar på att SVT skulle ha blivit av med viktig information.

– Men det är därför vi analyserar utrustningen, för att se om det finns skadlig kod eller annan åverkan på våra maskiner.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör