19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Demonstration

Situationen blev hotfull när 300 demonstranter tågade till SVT:s lokaler i Karlstad med krav om att de skulle göra ett reportage om både demonstationen och om den allvarliga situationen i Syrien. (foto: SVT Värmlandsnytt)

Publicerad 10 oktober 2014 14:44 - Uppdaterad 14 oktober 2014 11:47

Hot mot SVT i Karlstad

Kurder över hela världen demonstrerar mot att ingen hjälper dem när deras släktingar och vänner fördrivs och dödas i Syrien. För SVT:s redaktion i Karlstad blev situationen hotfull när 300 personer under hot ställde krav om att de skulle göra ett reportage om situationen.

– Inledningsvis var situationen obehaglig men när det väl lugnade ner sig kunde vi inleda en bra dialog med demonstranterna, säger Tomas Skoglund, redaktionschef på SVT Värmland.

I torsdags demonstrerade 200-300 kurder på Stora Torget i Karlstad för att belysa situationen i den syriska staden Kobane. Den lugna och tillståndsgivna aktionen tog dock plötsligt en ny vändning. När de upptäckte att SVT inte fanns på plats tågade deltagarna till SVT:s lokaler med krav om att de skulle göra ett reportage om både demonstationen och om den allvarliga situationen i Syrien.

– Vi hade inte fått någon information om deras aktion men när vi såg att någonting var på gång på torget bestämde vi oss för att skicka ut en reporter och fotograf, berättar Tomas Skoglund.

SVT:s lokaler

Innan reportageteamet hann ut hade demonstranterna klivit in genom den öppna yttre porten till SVT:s lokaler men sedan stoppats av låsta dörrar.

– Vi har ett dubbel skalskydd vilket gjorde att de inte kunde komma in på redaktionen. Istället började några av deltagarna att slå på glasdörren med flaggor och plakat. Situationen var under en stund mycket hotfull.

Demonstrationen

Demonstrationen i Karlstad. (foto: SVT Värmlandsnytt)

Polis tillkallades

Polis och väktare tillkallades och de lyckades ganska snart att lugna ner deltagarna och fått ut demonstranterna från entrén. Kvar blev en handfull personer som tog på sig rollen att företräda alla de övriga.

– Vi blev tillfrågade om vi ville komma ner och prata med de personer som var kvar. Jag och en redaktör bedömde att situationen nu var lugn och därför kunde vi gå dit. Där hade vi ett kanonbra samtal och vi fick en ursäkt för att några av demonstranterna hade uppträtt aggressivt. Vi kunde samtidigt klargöra att vi inte på några villkor gör jobb under hot, men att vi gärna träffar dem igen under lugna förhållanden, säger Tomas Skoglund.

Tomas Skoglund

Tomas Skoglund

Nedtonat

Åter på redaktionen blev det diskussion om hur händelsen skulle bevakas. Resultatet blev ett nedtonat telegram i tv-sändningen och en kortare artikel på nätet.

– Att vi var så återhållsamma var en direkt konsekvens av att vi hade utsatts för ett hot. Samtidigt var vi tvungna att göra någonting eftersom det här var en stor nyhet i vårt område.

Bra skalskydd

De erfarenheter som Tomas Skoglund har hunnit dra av händelsen är att det skalskydd som SVT:s lokaler har, och som han många gånger raljerat över, trots allt är bra att ha. En annan är att SVT:s säkerhetsavdelning är någon att  hålla i handen när en hotfull situation uppstår.

Redaktionen i Karlstad får idel lovord av SVT:s säkerhetsexpert Johan Ribberheim.

– Deras agerande är ett skolboksexempel på hur man ska agera i den här typen av situationer.

"Aldrig ta några risker"

De generella råden som Johan Ribberhielm ger till personal som hamnar i liknande situationer är att de aldrig ska ta några risker.

– Personlig säkerhet går alltid först. Tveka inte heller att kontakta polisen, de är alltid snabbast på plats och de gör numera oftast ett bra jobb med att lösa situationer och med att få till en dialog mellan SVT och demonstranter.

Dessutom anlitar SVT ett vaktbolag som är redo att rycka ut dygnet runt, oavsett vilken typ av händelse som väcker personalens oro.


Några slutsatser från Tomas Skoglund:

   • Vi lyssnar gärna på alla som vill prata med oss på SVT, men aldrig under hot och påtryckningar. Ingen ska känna att sådana metoder "lönar sig". Däremot rapporterade vi i telegramform, eftersom det trots allt var en ganska stor nyhetshändelse som dessutom fick stor uppmärksamhet i andra medier.

   • Polisen ska alltid kontaktas vid sådana här händelser, det är polisen som ansvarar för lag och ordning. Men - även vår säkerhetsavdelning och bevakningscentralen på SVT är en bra resurs att ta till. Säkerhetsavdelningen har enorm erfarenhet och är bra att bolla med. Via bevakningscentralen kan man få hjälp med väktare. Båda nås via SVTs växel.

   •  Vår egen säkerhet går alltid före vår bevakning av en händelse. Om en situation känns hotfull ska vi inte ta onödiga risker. Vi har bra verktyg med riskanalys och konsultation av säkerhetsavdelningen. Det är värt att ta till den hjälpen innan vi rusar iväg för att inte "missa en bild".

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

1 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör