21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Pernilla Paulsson  (foto: Per Westergård)

Pernilla Paulsson pratar med SVT:s och SR:s korrar dagligen. Hon jobbade den morgonen när beskedet kom att Nils Horner hade blivit dödad i Afghanistan. (foto: Per Westergård)

Publicerad 1 oktober 2014 06:59 - Uppdaterad 13 oktober 2014 14:48

Daglig kontakt med utlandskorrarna

Telefonväxeln är utlandskorrarnas fasta hand på hemmaplan. Det är dit de ringer när det blir problem, när de vill få över ett inslag eller bara känner att de vill höra en röst hemifrån.

En av SRF-växels uppgifter är att hålla daglig kontakt med SVT:s och SR:s alla utrikeskorrespondenter. Det kan handla om att ordna med överföring av telefoninslag eller fixa medhörning när ett inslag ska gå via länk.

Men uppdraget är större än så, det är till växeln korrarna vänder sig dygnet runt för att meddela att de mår bra, att de har kommit fram till sitt mål eller för att tala om att jobbet strular. Det kan även handla om att de behöver hjälp när bagaget är borta eller med att spärra kreditkort om de har blivit bestulna.

Nils Horner

Tyvärr händer det att meddelandet i telefonen är betydligt mer dramatiskt än så.

– Det var vi som fick ta emot besked att Nils Horner hade blivit dödad i Afghanistan. Vi hade fått i uppdrag att ringa upp honom när vi plötsligt fick en läkare på tråden som berättade att han just hade avlidit, berättar Pernilla Paulsson påtagligt berörd av minnet.

Bert Sundström

På samma sätt var det när Bert Sundström försvann i Egypten. Efter att ha varit försvunnen under ett antal timmar fick personalen i växeln plötsligt svar när de ringde hans telefon. Även där var det en läkare som svarade, även om utgången denna gång inte var lika katastrofal.

– Genom att vi har nästan daglig kontakt med alla korrespondenter har vi kommit att stå varandra nära. Därför ser vi alltid till att bjuda dem på fika när de är hemma i Sverige, berättar hon.

255.7e579538141efd9723d287d_6d6172696b612e697265626c6164407376742e7365

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör