19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Programledarna i Världens barn

Programledarna i Världens barn, fr v: Daniel Nannskog, Yvette Hermundstad, Malin Olsson, Petra Mede, Rickard Olsson, Ylva Hällen, Knut Knutsson och Yankho Kamwendo. (foto: Janne Danielsson)

Publicerad 28 september 2014 18:45 - Uppdaterad 13 oktober 2014 14:48

Tuff utmaning för Världens barn

För att rikta uppmärksamheten mot insamlingen Världens barn har två av de hittills hemliga programledarna, Knut Knutsson och Ylva Hällen, fått ett uppdrag som de ska genomföra till Världens barngalan i SVT på fredag kväll.

Nämligen att bestiga Högdalstoppen 152 gånger - vilket motsvarar att bestiga Mount Everest.

- Högdalstoppen är en gammal soptipp i Stockholm. Vi vill med manifestationen uppmärksamma alla de barn som lever och arbetar på soptippar runt om i världen genom att låta programledarna bestiga Högdalstoppen, berättar Carla Mantilla, koordinator i redaktionen för Världens barn.

Knut Knutsson

Knut Knutsson

Knut Knutsson, expert i Antikrundan och Ylva Hällen, programledare i Barnkanalen, kommer att bestiga Högdalstoppen 152 gånger på en vecka, vilket innebär 38 gånger om dagen under fyra dagar, 30 september till 3 oktober. Detta är samma höjd som om de hade bestigit världens högsta berg Mount Everest.

Basläger​ på plats

Med på uppdraget, för att coacha och hjälpa dem, är expeditionsledare Oskar Kihlborg, som även var med i SVT-programmet Mot alla odds.

Ylva Hällen (foto: Carl-Johan Söder)

Ylva Hällen

- Gruppen kommer att ha ett basläger på plats hela veckan där de ska tälta, berättar Carla Mantilla.

Ett tv-team kommer att följa bestigningen under veckan och sända korta klipp. Uppdraget avslutas i den direktsända galan för Världens barn på fredag den 3 oktober.

Skolklasser stöttar

- Under veckan kommer det bland annat att vara skolklasser och idrottsföreningar på plats vid Höglandstoppen för att stötta programledarna i deras kamp, säger Carla Mantilla.

På fredagskvällen är det tänkt att de ska ”gå i mål” någon gång mellan klockan 21.00-22.00. I samband med det hoppas man att många har samlats där.

- Vi vill gärna uppmana alla som har möjlighet att bege sig till Högdalstoppen på fredagskvällen för att heja på Knut Knutsson och Ylva Hällen när de går i mål.

Uppstartsprogram

”Världens barn – uppdraget” är ett uppstartsprogram inför en vecka av Världens Barn i SVT. Programmet sänds söndagen den 28 september klockan 18:15 i SVT 1 och publiceras även i SVT Play.

Knut Knutsson och Ylva Hällen är två av flera programledare som fått olika uppdrag att utföra innan Världens barngalan 3/10. På galan redovisas alla resultat.

Tre huvudprogram

Årets kampanj på SVT består av tre huvudprogram. Det första programmet "Uppdraget" sändes på söndagkvällen 28/9. Den stora galan "Tillsammans för Världens barn" sänds fredagen 3/10 och allt summeras slutligen upp på söndagen där det redovisas hur mycket pengar kampanjen har dragit in.

Viktigare än någonsin

Per Byman, Radiohjälpens generalsekreterare

Per Byman, Radiohjälpens generalsekreterare. (foto: Per Westergård)

- Årets Världens barn-satsning på SVT är viktigare än någonsin. Förra året tvingades 22 miljoner människor att lämna sina hem på grund av naturkatastrofer, säger Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman.

– Dessutom har vi fler konflikter samtidigt än på mycket länge – vi har fyra katastrofer (Irak, Syrien, Sydsudan och Centralafrikanska republiken) som har den högsta klassificeringen på FN:s skala.


Fakta

- Riksinsamlingen Världens Barn genomförs av Radiohjälpen i samarbete med 21 svenska hjälporganisationer.

- 45 000 frivilliga bidrar samtidigt som SVT och Sveriges Radio uppmärksammar kampanjen i många program.

- Insamlingen startade 1997 och har sedan dess dragit in cirka 1,2 miljarder kronor.

255.7e579538141efd9723d287d_6d6172696b612e697265626c6164407376742e7365

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör