6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Kunskapskanalen firar tio år

Publicerad 26 september 2014 07:00 - Uppdaterad 13 oktober 2014 14:47

Kunskapskanalen firar 10 år

Den 27 september 2004 startade en ny nischkanal – Kunskapskanalen.

Kanalen var resultatet av ett samarbetsprojekt mellan UR och SVT med ambitionen att visa mer fördjupande program som fortfarande var underhållande och bottnade i nyfikenhet.

- Kunskapskanalen var frukten av de två Christinornas samarbetsprojekt, Christina Jutterström VD för SVT och Christina Björk, VD för UR. Från UR:s sida bidrog Hans Bonnevier som projektledare och från SVT:s sida Johan Hartman till att skapa den nya kanalen, berättar VD Eva Hamilton.

Christina Björk, dåvarande VD för UR och SVT:s tidigare VD Christina Jutterström.

Christina Björk, dåvarande VD för UR och SVT:s tidigare VD Christina Jutterström.

- Namnet som valdes var genialt. Det gav kanalen en tydlig identitet och status. Och förvånansvärt snabbt kunde vi också notera hög kännedom och uppskattning i våra återkommande mätningar, fortsätter Eva Hamilton.

Förväntan i luften

Michael Topelius, kanalchef Kunskapskanalen, minns den där dagen för tio år sedan:

- Ja, jag kommer ihåg den förväntan som låg i luften i UR:s stora studio på Tulegatan, när vi räknade ner inför Kunskapskanalen första sändning den 27/9 2004. Det var en två timmar lång direktsändning producerad av UR och SVT tillsammans med Jarl Alfredius och Isabella Grybe som programledare.

Michael Topelius, chef för Kunskapskanalen.

Michael Topelius, chef för Kunskapskanalen. (Foto: Niklas Ahlgren)

- Många tankar och idéer om vikten av kunskap i TV yttrades den kvällen. Och i grunden har inget förändrats, uppdraget är lika viktigt idag som för 10 år sedan, säger Michael Topelius.

Allt fler tittar

Nu tio år senare är Kunskapskanalen – den nyfikna kanalen – fortfarande mycket uppskattad. När tittarsiffrorna sviktar, håller Kunskapskanalen emot på en krympande tv-marknad. Årets veckoräckvidd (10,5%) visar till och med på en ökning jämfört med 2013 och tittartidsandelen ligger stabilt på 1%. Kunskapskanalen har även 58 000 följare på Facebook.

En stark tillväxt har också skett bland kvinnor i åldern 40-59 år, vilket varit ett uttalat mål för kanalen att försöka nå allt fler kvinnor eftersom de manliga tittarna har dominerat.

Erik Fichtelius

Erik Fichtelius

Demokratiskt samhälle

En av de bärande idéerna med Kunskapskanalen har varit att ge autenticitet och öppenhet i det offentliga samtalet, säger UR:s VD Erik Fichtelius.

- Sändningar från föreläsningar, seminarier, debatter, riksdag, partistämmor och Almedalen, tillgängliga i sin helhet utan filter bidrar till ett mer demokratiskt samhälle. Framförallt när det kombineras med ett utbud dokumentärer och faktaprogram på bästa sändningstid, säger han och fortsätter:

- Resan till dagens Kunskapskanalen har ibland varit bumpig, men jag är stolt över att UR så offensivt och med en så övervägande del av Kanalens utbud kunnat bidra till att göra kanalen till vad den är idag. Nästa steg är att göra utbudet än mer relevant och användbart på nätet.

Avtal ska skrivas under

- Lagom till 10-årsjubileet är också ett nytt långt avtal för Kunskapskanalen färdigt för underskrift av SVTs och URs efterträdare till Christinorna, Eva och Erik. Det ser jag fram emot att underteckna, säger Eva Hamilton.


Kunskapskanalen firar 10-årsjubileet hela veckan 26/9 – 5/10 på olika sätt, bl a med en jubileumstrailer som rullar i rutan, Öppet arkiv kommer att publicera olika klipp från åren, redaktionen bjuder på info, bildspel och choklad i entréerna. Man uppmanar också tittarna att maila till info@kunskapskanalen.se och berätta vad man vill se mer av i Kunskapskanalen i framtiden.

Fakta:

Den 27 september 2004 startade en ny nischkanal – Kunskapskanalen.

255.7e579538141efd9723d287d_6d6172696b612e697265626c6164407376742e7365

7 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör