10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 16 september 2014 12:09 - Uppdaterad 17 september 2014 09:43

Styrelseordföranden: - Stjärne är en omvittnat god ledare

SVT:s styrelseordförande Anna-Karin Celsing intervjuades i P1 Morgon efter tillkännagivandet att Hanna Stjärne blir SVT:s nya VD.

Hon berättade att det varit en krävande process att hitta en efterträdare till Eva Hamilton – och att det funnits många mycket intressanta och högst kompetenta kandidater.

Anna-Karin Celsing (foto: carl-JOhan Söder)

Anna-Karin Celsing

Anna-Karin Celsing och rekryteringskommittén har gått igenom vilka behov SVT har framöver, vilka utmaningar public service står inför och analyserat det noga.

- Vi tog den tid vi behövde för att hitta rätt kandidat, säger Anna-Karin Celsing.

Varför blev det Hanna Stjärne?

- Hanna Stjärne har, förutom att hon är en omvittnat god ledare, en intressant kombination av public service-erfarenhet och erfarenhet av medievärlden utanför public service. Och det vet vi alla att medievärlden genomgår stora förändringar just nu, och jag tror att hon kommer att kunna tillföra SVT mycket med den erfarenhet hon för med sig.

Vilka förändringar tänker du på?

- Inte minst hur våra tittarvanor har ändrats. SVT finns ju numera tillgänglig via SVT Play, Flow och våra appar och vi ser att tv-tittandet sker i allt högre grad via mobiltelefoner och surfplattor. Det här är Hanna Stjärne mycket väl medveten om, och det ställer krav på oss i public service att se till att vi finns överallt där tittarna vill ta del av oss.

Vilka övriga erfarenheter är viktiga för posten som VD för SVT?

- Att begripa public service-uppdraget och demokratiuppdraget och vad det innebär. Det måste sitta i ryggmärgen - och det gör det hos Hanna Stjärne. Det är ingen tvekan om den saken.

- Vidare måste man ha erfarenhet av att kunna leda en stor och komplex organisation. Det har Hanna Stjärne visat och hennes publicistiska erfarenhet är väldigt värdefull när man är ledare i ett publicistiskt företag.

Vilka är de stora utmaningarna som SVT står inför och därmed även hon?

- Både tekniken och globaliseringen i stort, vilket för Sveriges del också får konsekvenser i var befolkningen bor, var vi kommer ifrån och hur vi ser ut. Det gäller att vi från public service och SVT är med på de förändringarna så att vi fortsätter att kunna leverera intressanta och värdefulla program till tittare överallt och på alla plattformar och med rätt tilltal.

Vad förväntar sig SVT:s styrelse av den nya regeringen och blivande kulturministern?

- Det får vi återkomma till, men jag kan notera att i de intervjuer som har gjorts inför valet så finns ett brett stöd för public service i samtliga partier Det gläder oss och vi hoppas att det stödet fortsätter.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör