7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Utrikeschef Ingrid Thörnqvist

Utrikeschef Ingrid Thörnqvist berättar att man sedan flera år tillbaka arbetar aktivt med konstruktiv journalistik - d v s att lyfta de goda exemplen och lösningarna. (foto: Mats Carlsson Lénart)

Publicerad 9 september 2014 07:00 - Uppdaterad 11 september 2014 13:49

- Vi måste visa att världen inte bara är kaos

Ett minskat  fokus på konflikter och problem till förmån för goda exempel och lösningar. Så försöker utrikesredaktionen med sina 47 medarbetare medvetet tänka sedan några år tillbaka.

Utrikeschefen Ingrid Thörnqvist visar upp en lista med 46 utrikesinslag sända under de senaste 18 månaderna som hon menar uppfyllt kriterierna för en konstruktiv nyhet. Det är allt från solceller i en norsk fjällby och grisskit blir industri i Indonesien till pridemarsch i Moldavien och en syrisk kvinna som får vård i Israel.

– Vi har mål gällande hur vi ska skildra världen och det är viktigt att följa upp att målen uppfylls, säger Ingrid Thörnqvist.

Det var när hon för några år sen hörde Hans Rosling tala om hur viktigt det är att media inte bara ger en bild av att utvecklingsländerna är lika med problem och elände som redaktionens inriktning mot en mer konstruktiv journalistik föddes.

– Det Rosling sa om att så stora framsteg görs gällande viktiga saker som utbildning, sjukvård och spädbarnsdödlighet var tankeväckande och vi bjöd in honom att komma till ett seminarium här på redaktionen.

Det nya Afrika

Hon berättar att SVT var tidigt ute med att medvetet också lyfta fram det goda som händer i världen.

– Erika Bjerströms serie om det nya Afrika 2010 var starten. Men alla uppskattade inte den mer positiva bilden av Afrika. SIDA till exempel fruktade att biståndsviljan skulle minska.

Det blev många inslag om det nya framåtskridande Afrika och fler skildrare följde snabbt i SVT:s spår när det gällde att upptäcka världsdelens kraft och mångfald.

– Afrikaserien var en reaktion på 40 års krisrapportering. Den var jag också del av, jag hade rest som miljö-och vetenskapsreporter i Afrika sen mitten av 80-talet och bidragit med krisbilder om torka, svält, och umbäranden. Det var nödvändigt att lyfta fram en annan bild, säger Erika Bjerström – numera korrespondent i Washington.

Erika Bjerström och Marco Nilson i Gabon.

Fotograf Marco Nilson och Erika Bjerström i djungeln i västafrikanska Gabon. De letade efter och mötte den utrotningshotade skogselefanten. Reportaget handlade om hur Gabon kastat ut kinesiska oljebolag som hotade den orörda djungeln.

Inte solsken

Enligt Ingrid Thörnqvist är inriktningen på journalistiken också en överlevnadsfråga i det ökande mediebruset och konkurrensen om tittarna.

Ingrid Thörnqvist (foto: Mats Carlsson Lénart)

Ingrid Thörnqvist

– Vi kan inte bara flyta med och göra som alla andra. Journalistik är att välja! Vi ska givetvis rapportera om krig och katastrofer men också om fredsavtal och inte minst om hur det gick för de drabbade sedan. Det är en uttalad målsättning vi har.

Utrikeschefen understryker också att konstruktiv journalistik inte handlar om solskenshistorier eller att vara mindre kritisk.

– Det handlar om att visa att världen inte bara är kaos som består av offer. Vi vill visa att även vanliga människor är aktörer som var och en på sitt sätt försöker förändra världen och göra den bättre, säger Ingrid Thörnqvist.

Överraskande fråga

Erika Bjerström säger att strävan efter en mer konstruktiv journalistik inte bara handlar om inslag med fokus på något positivt utan också påverkar henne i bevakningen av rena händelsenyheter.

Erika Bjerström (foto: Claudio Bresciani / SCANPIX)

Erika Bjerström

– Till exempel när jag nyligen var i Ferguson och bevakade rasupploppen. Polischefen gav en improviserad presskonferens och det var kaos med alla journalister som ville veta exakt hur många tårgasbomber polisen avfyrat mot demonstranterna m m. När jag lyckades fånga hans uppmärksamhet frågade jag "På vilket sätt kan det komma nåt gott ur det här?". Han såg häpen ut men gav sen ett intressant svar med mycket självkritik kring polisens sätt att arbeta.

Kommer även inrikes

Det är framförallt inom utrikesjournalistiken som SVT-medarbetare arbetar mot fler konstruktiva nyheter, men tänket märks även då och då i andra delar av utbudet.

Ulf Johansson

Ulf Johansson

Exempelvis i valsatsningen ”#Din röst” där positiva exempel inom olika samhällsområden lyftes fram, t ex bra äldreboenden.

– Just nu, när vi går vidare för att knyta ihop hela nyhetsorganisationen, jobbar vi på att utveckla vår publicistiska inriktning, inklusive formuleringar som går i den här riktningen, säger Ulf Johansson, programchef för riksnyheter.


Fotnot

- Förenklad teknik har gjort det möjliigt för Utrikets medarbetare att resa mer, göra fler liverapporter och snabbare få hem material.

- Förra året besökte redaktionens medarbetare 97 länder.

- Antalet rapporter med egna medarbetare på plats har fördubblats sedan 2009

Ur Utrikets mål för 2014 - 2015:

- Konstruktiv journalistik - de goda exemplen, lösningarna, aktörerna

- Kvinnoperspektiv

- Världen i Sverige

- Den andra bilden

- Utveckla utrikeswebben

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

11 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör