21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Radiotjänst

Radiotjänst har hittills betalat tillbaka 67 miljoner kronor. (foto: Rahmat Gul/TT)

Publicerad 22 augusti 2014 11:00 - Uppdaterad 25 augusti 2014 21:26

67 miljoner har betalats tillbaka

Radiotjänst har hittills betalat tillbaka 67 miljoner kronor till ca 50 000 hushåll efter att Högsta Förvaltningsdomstolen den 13 juni fattade beslut om att en dator med internetuppkoppling inte är en avgiftspliktig tv-mottagare.

Extrainkallad personal på Radiotjänst har jobbat hela sommaren för att klara av alla ärenden – och ytterligare 10 000 ärenden står på kö att bearbetas.

Under perioden 1 februari 2013 - 13 juni 2014, då datorer med internetuppkoppling blev avgiftspliktiga, fick Radiotjänst in cirka 150 000 nya avgifter, men det går inte att veta hur många av dessa anmälningar som gällt datorer.

Johan Gernandt

Johan Gernandt

- Vi registrerar inte avgift efter utrustningstyp. Därför vet vi inte om kunderna har betalat för en vanlig tv-apparat eller för en dator. Men det är troligt att en majoritet rör datorinnehav, säger Johan Gernandt, kommunikationschef på Radiotjänst.

Hög försäljning

I slutet av juli hade man betalat tillbaka dryga 40 miljoner kronor till ca 40 000 hushåll, alltså drygt 1 000 kronor per hushåll och nu har den summan ökat till 67 miljoner till 50 000 hushåll. Hur mycket mer kan det handla om Johan Gernandt?

- Vi vet inte exakt var det kan sluta men helt klart ser vi en avmattning nu. Sannolikt beror detta på att de flesta hushåll trots allt har en vanlig tv. Elektronikhandeln redovisar en fortsatt hög försäljning av tv-apparater, i somras hade vi t ex fotbolls-VM som alldeles säkert varit med och bidragit till detta.

"Ingen katastrof"

Eva Hamilton

Eva Hamilton

VD Eva Hamilton skriver i sin krönika i Vipåtv idag, att även om alla hushåll som betalat avgift för att de sett på tv via dator, skulle kräva tillbaka avgiften, så är det ingen katastrof för public service.

- Men på sikt måste något göras. Vi riskerar att de äldsta så småningom kommer att ta en orättvist stor andel av notan för public service. Medan de yngre med högre inkomster, som har massor av olika manicker av olika skärmstorlek för att titta på tv och lyssna på radio, inte behöver bidra med ett öre.

Senaste höjningen var 2009

TV-avgiften har inte höjts sedan 2009 och VD Eva Hamilton tror att den kan komma att höjas med kanske tio kronor per månad nästa år, men för det krävs ett riksdagsbeslut.

Eva Hamilton antar att debatten om finansiering av public service i sådana fall kommer att ta ny fart.

Teknikoberoende avgift

I sin krönika räknar hon också upp ett antal alternativ till dagens tv-avgift, och hur man löst det i andra länder. Men hon tror fortfarande att det går att införa en teknikoberoende radio- och tv-avgift i Sverige:

- Jag är så in i märgen övertygad om att den konstruktionen är vad som tjänar public service bäst, både vad gäller oberoende från politisk styrning och långsiktighet, skriver hon.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör