7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT Design

SVT Design testade tekniken på Växjö Lakers träningsmatch mot Malmö i förra veckan.

Publicerad 20 augusti 2014 07:00 - Uppdaterad 21 augusti 2014 09:30

SVT Design ansvarar för grafik-utsändningen

Imorgon är det premiär för europeiska ishockeyturneringen Champions Hockey League.

SVT är Host Broadcaster för matcherna som spelas i Sverige och SVT Design har fått uppdraget att sköta all grafikutsändning. Ett stort och intensivt arbete som pågått i flera månader.

- Vi har tio personer från SVT Design som kommer att vara på plats på tre olika arenor för att se att allt fungerar som det ska, berättar Gisela Soprani, chef för SVT Design.

SVT Sport har fått i uppdrag att sända Champion Hockey Leauge i tre år. Det är en turnering för de bästa klubblagen i Europa och 40 klubbar deltar.

- Det blir spännande att skildra utvecklingen av den här satsningen på europeisk klubbhockey. En hel del av idéerna bakom projektet är hämtade från fotbollens succé Champions League, säger Per Yng, chef för SVT Sport.

Intern personal

Gisela Soprani

Gisela Soprani

SVT ville producera med intern personal och SVT Design fick uppdraget att sköta all grafikutsändning, vilket innebär programmering av matchklocka och utveckling av Casparklienten som styr hur grafiken syns i rutan.

- Ett jättespännande uppdrag som också innebär att vi ska bemanna alla CHL-matcher som spelas i Sverige på åtta olika arenor runt om i landet, berättar Gisela Soprani.

Tio medarbetare

SVT sänder från två matcher på premiären. Matcherna spelas samtidigt och sänds parallellt i SVT Play kl 19.25 – 22.00. Lagen som möter varandra är Krefeldt - Skellefteå och Vienna Capitals-Färjestad.  

- På söndag kommer vi t ex att vara ute med tio medarbetare: 1 grafiker, 1 spotter och 1 statistiker på tre olika arenor + 1 grafiker som sitter i studion i Stockholm, berättar Gisela Soprani.

SVT Design

SVT Design testar inför torsdagens direktsändningar.

OB-buss

Mellan torsdag och söndag spelas sammanlagt sju matcher på fyra olika arenor i Sverige; Växjö, Stockholm, Linköping och Jönköping och SVT Design sköter grafiken från OB-bussen, matchklockan för tv-sändningen och all statistik inifrån arenan.

- Vi tycker det ska bli roligt att få vara nära själva produktionen på plats, säger Gisela Soprani.

Intensivt arbete

Uppdraget fick man sent i våras och det har varit ett intensivt arbete för att få allt klart i tid. SVT Designs utvecklare i Växjö har jobbat nästan hela sommaren och i augusti har man fått ta in extrapersonal.

- Dessutom har själva logistiken med att få rätt personer och rätt utrustning till varje arena varit en kul utmaning, säger hon.

Europeiska toppklubbar

Champions Hockey League ägs och sköts av European Club Competition (ECC), vilket innebär att europeiska toppklubbar, sex nationella ligor och Internationella Ishockeyförbundet står bakom turneringen.

Sverige och Finland har sex givna platser i turneringen och för Sveriges del är de permanenta svenska deltagarna Djurgården, Frölunda, Färjestad, HV71, Linköping och Luleå som kommer att ingå. Dessutom har Sverige tillgång till två så kallade wild cards, som kommer att tilldelas de bästa klubbarna i SHL senaste säsongen. I år är det Växjö Lakers och Skellefteå AIK.

Schweiz, Tyskland och Tjeckien har fyra fasta platser och Österrike har två. Totalt 40 klubbar deltar i turneringen.

Grundomgångarna börjar spelas 21 augusti och slutspelet pågår från november till februari 2015. 

Fakta:

SVT Sport har fått i uppdrag att sända Champion Hockey Leauge i tre år. Det är en turnering för de bästa klubblagen i Europa och 40 klubbar deltar.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

3 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör