6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Höstpresskonferens

SVT:s höstpresskonferens i studio 2 i Stockholm. (foto: Marika Ireblad)

Publicerad 19 augusti 2014 10:00 - Uppdaterad 20 augusti 2014 19:50

Stort intresse för SVT:s tv-höst

Intresset var mycket stort för att se vad SVT kommer att bjuda på i höst.

Ett 80-tal journalister och fotografer deltog på SVT:s höstpresskonferens i TV-huset i Stockholm på förmiddagen.

- Vi har en stark höst framför oss med bredd, variation och starka berättelser, sa Martin Österdahl, programdirektör Allmän-tv, inledningsvis. Bland annat nyskrivet drama av Peter Birro, en dokumentär om Astrid Lindgren - och vår stora valsatsning.

SVT presenterade många nyheter på presskonferensen. Bland annat flera nya program som kommer i SVT Flow.

- SVT Flow riktas mot målgruppen som inte tittar så mycket på tv. Vi har jobbat hårt för att hitta nya unga profiler, speciellt unga kvinnor till höstens program, sa Martin Österdahl.

Ett av de nya programmen i SVT Flow är Ett härligare liv med Hannah och Amanda (start 30/9 i SVT Flow). Systrarna Hannah Widell och Amanda Schulman blir testpiloter för att knäcka koden hur man får ett härligare liv. De åker runt i Sverige för att bland annat övervinna rädslor och tänja gränserna för vad de egentligen klarar av.

– Det känns extra spännande att börja på just SVT Flow. Det är modernt och nytt och vi tror framför allt att det passar våra tittare, säger Amanda Schulman.

Djävulsdansen

Ann Söderlund och Sanna Lundell i Djävulsdansen (foto: Erik Vallsten)

Djävulsdansen

Ett annat nytt program som kommer i höst är ”Djävulsdansen”, en ny programserie som lyfter upp hur det är att vara medberoende (start 23/9 i SVT1).

Programledare är Sanna Lundell och Ann Söderlund, som båda har personlig erfarenhet av att leva nära personer som missbrukat. I programserien möter de olika människor som berättar sin historia.

Portkod 1525

Happy Jankell och Fanny Klefelt fanns på plats för att berätta om ”Portkod 1525”, en fortsättning på SVT:s mest framgångsrika webbunika dramaserie någonsin, Portkod 1321. (Start: 7/10 på svt.se).

Precis som tidigare spelar Happy Jankell och Fanny Klefelt tonårstjejerna Steph och Agnes, som nu hunnit bli 18 år. Frågorna kring kärlek, vänskap och identitet står fortfarande i centrum och återigen befinner sig Agnes och Steph under samma tak, men i en ny lägenhet och med en ny portkod.

Portkod 1525

Fanny Klefelt och Happy Jankell i Portkod 1525. (foto: Peder Cederling)

Moderniserat kulturutbudet

- Vi har jobbat hårt för att modernisera vårt kulturutbud i höst, berättade Martin Österdahl.

”Skandal” tar med tittarna bakom kulisserna på sex av vår tids största kulturdebatter (start 17/9 i SVT1).

När mediestormen blåser som hårdast kan det vara svårt att se vad diskussionens kärna egentligen är och varför händelsen blivit så infekterad.

Avsnitten handlar om Anna Odell (Okänd kvinna), Karl Fredrik Matsson (Kungamyntet), Makode Linde (Rastårtan), Lars Vilks (Rondellhunden), Carina Rydberg (Den högsta kasten) och Docklands.

Skandal

Anna Odell medverkar i kulturserien Skandal. (foto: SVT)

Anna Odell fanns med på presskonferensen för att berätta om serien liksom projektledaren Henrik Stockare.

Peter Birros nya dramaserie

Viva Hate heter Peter Birros nya dramaserie som visas senare i höst. Den handlar om musik, om att vara ung och desperat kärlek.

– Jag vill att Viva Hate ska ha en respektlös intensitet. Alla karaktärer i serien är kompromisslösa, var och en på sitt eget sätt. Alla har en tydlig point of view. Det är allt eller inget som gäller – hela tiden, säger Peter Birro.

Viva Hate

Viva Hate (foto: Daniel Zorman)

Städproffs

Städproffsen Marléne Eriksson och Marie-Louise Danielsson-Tham leder programserien Sveriges städmästare där de åker land och rike runt för att hitta Sveriges största städfantaster (start 4/11 i SVT1).

28 självutnämnda experter tävlar om titeln Sveriges städmästare, samtidigt som gamla städmyter krossas och nya städinsikter föds.

Astrid Lindgren

Några av de många dokumentärer som sänds i SVT i höst är en serie i tre delar om Astrid Lindgren.

Hon levde under ett sekel då världen förändrades totalt. Som ung kvinna påverkades hon starkt av tidens normer. Som författare, och senare opinionsbildare, kom hon att för alltid påverka tiden och vårt sätt att tänka. Dokumentärserien om Astrid Lindgren sänds i december i SVT1.

Filmarna PeÅ Holmquist och Suzanne Khardalian har följt Cecilia Uddén, Sveriges Radios stridbara Mellanöstern-korrespondent, i nära tre år. ”Camelen” är en dokumentär om en envis, stark och okuvlig kvinna (sänds 27/11 i SVT2).

Hästmannen - den sista striden

Hästmannen - den sista striden - Fristående fortsättning på den uppmärksammade dokumentären om bonden Stig-Anders Svensson. (Foto: Peter Gerdehag)

I dokumentären ”Hästmannen – den sista striden”, som sänds 25/9 i SVT2 skildras bonden Stig-Anders Svenssons hårda kamp mot myndigheterna för att få behålla sina hästar. Detta är en fristående fortsättning på dokumentären Hästmannen.

Många medverkande

Några av höstens programledare och medverkande som deltog på höstpresskonferensen var bl a Kajsa Bergqvist (för Atleterna), Hannah Widell (för Brevfilmen och Ett härligare liv), Bathina Philipsson (för Bathinas skilda världar), Gina Dirawi (för Ginas värld), Bert Karlsson och Marcus Samuelsson (för Det stora matslaget).

Camilla Kvartoft, André Pops och Claes Elfsberg berättade om SVT:s stora valsatsning .

Fotostation

Nytt för i år var en fotostation, som uppskattades mycket. Här kunde fotograferna ta bilder på programledare och medverkande. (foto: Carl-Johan Söder)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

5 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör