13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
SVT Opinion-redaktionen (foto: Stefan Gustafsson)

Några av medarbetarna på SVT Opinion: Valeria Helander, redaktör, Josefin Ziegler, projektledare och Terje Carlsson, huvudredaktör. (foto: Stefan Gustafsson)

Publicerad 28 juli 2014 07:00 - Uppdaterad 19 augusti 2014 10:56

SVT Opinion satsar på läsardialogen

Efter ett par månader som SVT Opinion - med placering i det övriga nyhetsutbudet på svt.se - har  debattsajten börjat nå målet att få in fler deltagare i debatten och inte minst göra dialogmaterialet mer journalistiskt och läsvärt.

– Att vi nu har en sajt som satsar på läsardialog med en publicistisk tanke har också gjort att vi idag knappast får in några kommentarer som är t ex rasistiska eller sexistiska, säger projektledaren Josefin Ziegler.

Det var i början av maj som SVT Debatt bytte namn och utseende till SVT Opinion och inte minst flyttades fram som en flik bland t ex nyheter, sport, kultur och väder på SVT nyheter.

– Trafiken har mer än dubblerats, säger Josefin Ziegler. Men vi märker också att kvalitén på de artiklar som vi får inskickade har ökat.

Idag konkurrerar SVT Opinion med DN.Debatt och de andra stora tidningarnas debattsidor. Åsiktsjournalistik är efterfrågad!

Dialogredaktör tillsattes

Redan i februari infördes en del av förändringarna på den gamla sajten. En dialogredaktör tillsattes för att kontinuerligt moderera kommentarerna. Samtidigt infördes öppettider och det gick bara att kommentera när redaktören var på plats.

Projektledare Josefin Ziegler (foto: Per Westergård)

Projektledare Josefin Ziegler

Josefin Ziegler menar att det går att uppfostra en nättjatare till att bli en mer seriös debattdeltagare.

– Vi vill inte ha någon fientlig stämning utan vi tar diskussionen med dem som inte håller sig till reglerna. Vi förklarar och upprepar. Vi tar även diskussionen i andra forum, t ex i den flashbacktråd där de som är missnöjda med nya SVT Opinion vädrar sina åsikter. Allt detta tillsammans skapar respekt och förståelse för vår publicistiska tanke, tror Josefin Ziegler.

På SVT Opinion märks den nya synen på kommentarerna bland annat genom att utvalda kommentarer grafiskt lyfts upp och läggs in i mer direkt anslutning till debattartikeln som kommenteras.

– En annan sak vi gör är att ibland bjuda in någon som skriver kommentarer som tillför att själv skriva en artikel som sedan andra får kommentera. De som medverkar i debatten eller bara följer det som skrivs på sajten ska känna att här finns en möjlighet att påverka, säger Josefin Ziegler.

Hon menar att redaktionen inte behöver undvika potentiellt infekterade ämnen.

– Tack vare de skärpta reglerna, den redaktionella närvaron och synen på att dialogen är en tillgång  har vi nu verktygen som behövs för att hålla en bra nivå på debatten. Vi tvingas inte längre radera så många inlägg, de som tidigare ibland kunde uttrycka sig sexistiskt eller rasistiskt har antingen blivit mer nyanserade eller lämnat oss helt, menar Josefin Ziegler.

– Många av de som skrev mycket på sajten blev sura, både för att de inte kunde kommentera när de ville och för att en modererande redaktör la sig i vad som skrevs, säger Josefin Ziegler.

Tydliga regler

På SVT Opinion finns tydliga regler för kommentarerna, Man ska hålla sig till ämnet, hålla en god ton, inte kränka och man ska tillföra något till debatten.

– Reglerna gör det inte bara tydligt för de som kommenterar att se vad som gäller utan också enklare för dialogredaktören att göra sitt arbete och eventuellt förklara för missnöjda debattörer varför deras inlägg redigerats eller helt tagits bort., menar Josefin Ziegler.

I debatten om kvinnliga komiker tidigare i våras blev SVT Opinion en plattform där Mårten Andersson och Karin Adelsköld kunde mötas med sina argument.

Dialogen ska utvecklas

På SVT Opinion menar man att dialogen med tyckare i cyberrymden är en tillgång som ska utvecklas, inte ses som något nödvändigt ont som man lägger ut på nån annan eller gör själv med ena handen.

– Det första man ska göra som redaktion om man vill ha dialog med läsare eller tittare är att sätta upp mål för vad man vill journalistiskt. På Opinion vill vi ge ett mervärde till läsare och deltagare och även skapa möten mellan vanliga människor och makthavare.

SVT Opinion vill ge alla en möjlighet att påverka.

SVT Opinion vill ge alla en möjlighet att påverka.

Ofta bjuder redaktionen in artikelförfattarna att delta i kommentarsfälten. Då kan de svara på frågor och delta i den diskussion som artikel gett upphov till.

– Tidigare var det enda verktyg vi hade för att hantera kommentarerna att ta bort inlägg som stred mot SVT:s webbregler. Det var ganska defensivt. Vi agerade mer som poliser. Nu när vi har fler verktyg kan vi leda debatterna så att de tillför något och känns spännande för flera att delta i.

 Medarbetare på SVT Opinion: Agnes Arpi, John Carlsson, Malin Sandberg, Terje Carlsson och Marina Ferhatovic. (foto: Sofia Sabel)

Medarbetare på SVT Opinion: Agnes Arpi, John Carlsson, Malin Sandberg, Terje Carlsson och Marina Ferhatovic. (foto: Sofia Sabel)

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

9 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör