7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Olof Nilsson, chef för SVT Efterbehandling och Jan Lundqvist, colorist, har vissa abstinensbesvär nu efter ett halvår med Pippi Långstrump.

Olof Nilsson, chef för SVT Efterbehandling och Jan Lundqvist, colorist, har vissa abstinensbesvär nu efter ett halvår med Pippi Långstrump. (foto: Per Westergård)

Publicerad 21 juli 2014 07:00 - Uppdaterad 11 augusti 2014 11:00

Pippifilmen har fått nytt liv

Tidens tand har gått hårt åt den ursprungliga tv-serien med Pippi Långstrump, men efter ett halvårs hårt arbete har SVT Efterbearbetning nu lyckats återskapa den ursprungliga kvaliteten.

I sommar kan Barnkanalens tittare därför för första gången på länge se när Pippi lyfter Lilla Gubben mot en klarblå himmel.

Pippi Långstrump (foto: SVT Bild)

Pippi Långstrump

TV-serien med Pippi Långstrump är en av våra verkliga kulturella nationalklenoder. Få barnprogram ligger svenskarna varmare om hjärtat och vi är många, oberoende av ålder, som kan återge serien in i minsta detalj.

Tyvärr har originalbanden från 1969 med tiden blivit väldigt slitna, färgerna har tappat en stor del av sin briljans samtidigt som repor, damm och knaster stör filmupplevelsen.

Åtminstone fram till nu.

Under våren har SVT Efterbearbetning jobbat hårt med att återskapa den ursprungliga kvaliteten. Arbetet påbörjades före jul förra året och avslutades i slutet av maj i år. De första som får se serien, som den en gång såg ut, blir Barnkanalens tittare. Samtliga avsnitt kommer att visas under sommaren.

Pippifilmen

Pippifilmen - före och efter restaureringen.

Sug efter programmet

Uppdraget att restaurera serien kommer ursprungligen från SVT:s försäljningsavdelning. De har känt av att det fortfarande finns ett sug efter programmen trots att det har nu har gått drygt 45 år sedan Olle Hellbom spelade in serien.

Olof Nilsson (foto: Per Westergård)

Olof Nilsson

– Vi har tidigare restaurerat Saltkråkan med utmärkt resultat, berättar Olof Nilsson, chef för SVT Efterbehandling. När vi nu fick frågan om vi kunde göra samma sak med Pippi tvekade vi inte en sekund. Alla på avdelningen har varit engagerade för att få till ett perfekt resultat.

Originalbanden som har bearbetats fyller en hel lastpall. Varje enskild rulle har först tvättats för att få bort så mycket av damm och smuts som möjligt. Sedan har den scannats och manuellt behandlats sekund för sekund för att få bort både kvarvarande skräp och repor.

Även ljudfilerna har bearbetats för att återigen bli knasterfria samtidigt som de har omvandlat till 5:1-ljud för att på så sätt skapa mer rymd.

Ljus och färg

– Vi har även jobbat hårt med ljussättningen och färgåtergivningen, målet har varit att få till ett resultat som liknar det ursprungliga. Däremot har vi inte gjort något som ska förändra den tidskänsla som finns i serien. Det enda vi har gjort är att ibland zooma in något i bilden för att ta bort de vinjetteringar som dåtidens objektiv gav, säger Jan Lundqvist som tillsammans med Björn Westergård har ansvarat för bildbearbetningen.

Filmformatet har dock inte ändrats från dåtidens 4:3 format till dagens 16:9.

– Förklaringen är enkel, om vi skulle har gjort om filmformatet hade vi tappat alltför mycket av bilden. Dessutom är det viktigt att inte förändra alltför mycket vid en restaurering, tanken är att återskapa den bild som fotografen en gång skapade.

Sex timmars film

Totalt är det 13 avsnitt av den första Pippi-serien som nu har restaurerats. Varje program är på 27 minuter vilket betyder att det nu finns mer än sex timmars förstklassig barnunderhållning att ta del av. Efter det att Barnkanalens tittare har fått se hela serien kommer den att bjudas ut till försäljning på DVD och BlueRay, säljstart blir till skolstarten i höst. Sedan tidigare finns Saltkråkan ute till försäljning.

Jan Lundquist

- Vi har jobbat hårt med ljussättningen och färgåtergivningen, målet har varit att få till ett resultat som liknar det ursprungliga, säger colorist Jan Lundqvist. (foto: Per Westergård)

Hos SVT Försäljning finns förhoppningar om att Pippi återigen ska börja efterfrågas i andra länder. Därför har Fredrik Stålne som har ansvarat för ljudbearbetningen sett till att alla röster ligger i en egen ljudfil vilket gör det enkelt att dubba serien till nya språk.

Många har varit involverade

Spindel i nätet för hela projektet har Carl Wahlgren på Mediecenter varit, men en lång rad andra har varit involverade i arbetet. Bland annat fick Grafisk centrum fått göra om alla eftertexter eftersom de ursprungliga var av dålig kvalitet.

– De har gjort ett lysande arbete, de har till och med återskapat den ryckighet som fanns i den ursprungliga versionen, berättar Olof Nilsson.

För alla som jobbar med efterbehandling på SVT har restaureringen av Pippi varit ett uppskattat arbete.

Hantverkskunnande

– Det har varit kul att göra något som ligger lite vid sidan av våra dagliga uppdrag. Här har vi fått plocka fram allt det hantverkskunnande som vi besitter, vilket förmodligen bidrar till att vi även gör våra rutinjobb bättre, säger Jan Lundqvist som efter att ha tillbringat ett halvår med Pippi nu säger sig har vissa abstinensbesvär.

Även Olof Nilsson säger att han sett fördelar med att hans avdelning har fått ett ovanligt och mycket utmanande projekt.

– Alla på avdelningen har varit engagerade och intresserade. Bara det faktum att Pippis röst har hörts i korridoren har gjort alla glada. Om försäljningsavdelningen vill att vi ska restaurera fler gamla pärlor ställer vi gärna upp.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

12 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör