21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Rapport i dator. (foto: Pontus Lundahl/TT)

Radiotjänst förväntar sig att många kommer höra av sig under sommaren för att få tillbaka erlagd tv-avgift. (foto: Pontus Lundahl/TT)

Publicerad 7 juli 2014 07:00 - Uppdaterad 11 augusti 2014 10:48

20 000 har begärt att få tillbaka licenspengarna

Sedan beslutet togs i mitten av juni av Högsta Förvaltningsdomstolen att en dator med internetuppkoppling inte är en avgiftspliktig tv-mottagare, hade i förra veckan mellan 15 - 20 000 personer hört av sig till Radiotjänst och bett att få pengarna åter.

 - Det blir sannolikt fler, säger Radiotjänsts kommunikationschef Johan Gernandt.

Radiotjänst började häromdagen att skicka ut brev till alla dem som registrerats för avgift under perioden 1 februari 2013 – 13 juni 2014, det vill säga den period då datorer betraktades som avgiftspliktig utrustning. Och det kommer nog att resultera i ytterligare avanmälningar, tror Johan Gernandt.

Cirka 140 000

Antalet hushåll som anmält tv-innehav under denna period är uppemot 140 000, men det går inte att veta hur många av dessa anmälningar som gällt datorer.

- Vi registrerar inte avgift efter utrustningstyp. Därför vet vi inte om kunderna har betalat för en vanlig tv-apparat eller för en dator, säger Johan Gernandt.

Cirka 97 procent av alla hushåll i Sverige har en vanligt tv-apparat, men Johan Gernandt tror att i de yngre målgrupperna, och speciellt bland studenterna, blir det allt vanligare att inte köpa tv utan enbart titta på tv-program via dator, mobil eller surfplatta.

- Så argumentet ”jag har ingen tv, jag tittar via datorn”, får vi höra igen och stämmer förstås i en del fall.

Hårt tryck

På Radiotjänst i Kiruna har man nu omfördelat resurserna internt för anstormningen under sommaren.

- Vi räknar med ett stort tryck på oss i ärendehandläggningen. I vanliga fall tar de flesta ärenden upp till en vecka, men det kan bli svårt att klara nu i sommar.

För att underlätta hanteringen lanserade Radiotjänst i onsdags en ny tjänst på hemsidan där man själv kan fylla i uppgifter och begära återbetalning.

Kortfilmer om public service

Radiotjänst har under våren och försommaren lanserat sex kortfilmer om public service, som bl a har sänts som trailers i SVT och finns även på Youtube. Syftet är att berätta varför det finns en radio- och tv-avgift och vad man får för pengarna. Fler filmer kommer också att publiceras under hösten.

- Vi vill vara tydliga med att visa vikten av ett starkt public service som är oberoende av både politiska och kommersiella intressen. Och dessa grundläggande uttryck är mer giltiga nu än någonsin efter domen i Högsta förvaltningsdomstolen, säger Johan Gernandt.

247.e602927b0367954b71afe602927b0367

0 gillar detta

Prenumerera


Prenumerera på Vipåtv:s nyhetsbrev här:
Namn
E-postadress

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör